Koronavírus – Az immunrendszerük és a vérereik különbözősége védi meg a gyerekeket

Immunrendszerük különbözősége és vérereik jobb állapota azon tényezők között van, amely megvédi a gyerekeket a súlyos Covid-19-től – állapították meg ausztrál és svájci kutatók.

 

 

Az új típusú koronavírus okozta betegség hatalmas szakirodalmát átvizsgálva a Melbourne-i Egyetem, a melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Központ (MCRI) és a svájci Fribourgi Egyetem kutatói az Archives of Disease in Childhood című tudományos folyóiratban tették közzé eredményeiket a Covid-19 súlyossága és tünetet közötti korral összefüggő okok feltárásról.

Nigel Curtis, a Melbourne-i Egyetem és a MCRI professzora emlékeztett arra, hogy a légzőszervi vírusoktól éles ellentétben viszonylag ritka a súlyos Covid-19  és a halálozás a gyermekek körben.

“Legtöbbjüknek nincsenek vagy csak enyhe tünetei vannak, általában láz, köhögés, torokfájás, az ízlelés és a szaglás megváltozása. Még a szokásos kockázati tényezők, mint az immunszupresszió esetében sem magas a súlyos Covid-19 kockázata a gyerekeknél” – magyarázta.

A különböző szervek, különösen a vérerek, a szív- és nyirokedények belső falát alkotó endotél sejtek károsodása fokozódik a kor előrehaladásával és kapcsolat van a súlyos Covid-19 és azon állapotok között, amelyek hatással vannak ezekre a sejtekre – idézte a professzort a kutatóközpont közleménye.

“Tudjuk, hogy a vérerek károsodása fontos szerepet játszik a Covid-19 súlyosságában és vérrögökhöz vezethet, stroke-ot és szívrohamot okozva. A Covid-19 megfertőzheti ezeket az endotél sejteket és a vérerek gyulladását okozhatja” – hangsúlyozta.

A gyerekeknél ezek az endotél sejtek jóval kevésbé károsodnak a felnőttekhez képest és vérrögképző rendszerük is különbözik, ami miatt a gyerekek kevésbé hajlamosak az abnormális vérrögképződésre.

Hozzáfűzte, hogy a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek, mint a cukorbetegség és az elhízás, amelyek időskorban alakulnak ki, szintén összefüggenek a Covid-19 súlyosságával.

A közelmúltbeli élő oltóanyagú oltási programok – mint a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcina-, amelyek erősítheti az immunrendszert, szintén szerepet játszhatnak a gyermekek megvédésében.

Petra Zimmerman, a Fribourgi Egyetem kutatója azt is kiemelte, hogy fontos különbségek vannak a gyermekek és a felnőttek immunrendszere között.

A gyerekeknek erősebb a vele született immunválasza, amely a Covid-19 elleni védelem első vonalát alkotja.

Másik fontos tényezőnek nevezte a “megtanított” immunitást, amely beindítja a vele született immunsejteket egy enyhe fertőzés és oltás után, elvezetve a “vele születetett immunmemóriához”.

Az új típusú koronavírus-fertőzött gyerekeknek van társfertőzésük más vírusokkal. A visszatérő vírusfertőzések elvezethetnek a jobb megtanított immunitáshoz, ami a gyerekeket hatékonyabbá teszi a Covid-19 legyőzésében – magyarázta.

Hozzáfűzte, hogy a mikrobióta – a mikroorganizmusok összessége – is fontos szerepet játszik az immunitás szabályozásában. A gyerekeknél nagyobb a valószínűsége, hogy vírusok, baktériumok vannak különösen az orrban, ahol ezek korlátozhatják a koronavírus szaporodását.

Zimmerman felhívta a figyelmet a D-vitamin hiányára is, amely szintén szerepet játszhat a Covid-19 súlyosságában. Sok országban az egy- vagy háromévesnél fiatalabb  kisgyermekek rendszeresen kapnak D-vitamint – emlékeztetett. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.