Koronavírus – Gyógyszerkutató: fontos, hogy már az alapellátásban elérhető legyen a favipiravirtartalmú gyógyszer

A járvány erősödésével, a kórházi kapacitások szűkülésével egyre fontosabb, hogy a favipiravir hatóanyagtartalmú gyógyszert a vírusfertőzöttségre utaló tünetek megjelenése után minél hamarabb, akár már az alapellátásban megkapják a betegek – erről a gyógyszer hazai gyártási folyamatát koordináló Keserű György Miklós akadémikus beszélt az mta.hu-nak.

 

Keserű György Miklós, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője kiemelte: a tabletta formájában szedhető favipiravir a betegség korai stádiumában képes hatékonyan gátolni a vírus szaporodását, míg a Magyarországon is gyártott, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban engedélyezett remdesivir a kórházi kezelést igénylő betegek kezelésében hatékony.

A favipiravir egy széles spektrumú vírusellenes hatóanyag. Az ezt tartalmazó készítmények több vizsgálatban is hatékonynak bizonyultak az új koronavírus-fertőzéssel szemben és továbbiak is folyamatban vannak – köztük azé a készítményé, amelyet a magyar konzorcium fejlesztett – tette hozzá a gyógyszerkutató.

A gyógyszert influenzafertőzésben számos klinikai vizsgálatban használták már és a világon több százezer koronavírusos betegnek adták. A kezeléseken kevés és enyhe mellékhatást tapasztaltak, ugyanakkor a gyógyszer terhességben nem alkalmazható.

A faviparivir használatának azonban van egy fontos feltétele: mivel a hatóanyag a vírus szaporodását gátolja, csak a betegség első fázisában, a tünetek megjelenésétől számított 7-10 napon belül alkalmazható a legnagyobb sikerrel.

A járvány erősödésével, a kórházi kapacitások szűkülésével egyre kisebb az esély, hogy a betegek a fertőzés e korai fázisában hozzájutnak ehhez a kezeléshez, hiszen jelenleg a favipiravirtartalmú készítményeket csak kórháziban alkalmazzák – mondta el Keserű György Miklós.

Az eddigi ígéretes, a klinikai és a hazai ellátásban szerzett kedvező tapasztalatok lehetőséget adnak arra, hogy a készítményhez akár már az alapellátásban, tehát kórházon kívül hozzájuthassanak azok, akiknél a tünetek felvetik a koronavírus-fertőzöttség esélyét. Ez a lehetőség nemcsak a betegnek jelenthet megoldást, hanem a korai beavatkozással a kórházak is tehermentesíthetők lehetnek – mutatott rá Keserű György Miklós, a Koronavírus-kutató Akciócsoport résztvevője.

A favivirapir hatásmechanizmusáról, a magyar gyógyszerfejlesztés lépéseiről és mérföldköveiről bővebben is beszélt Keserű György Miklós a magyar tudomány ünnepe alkalmából tartott előadásában, amely az MTA YouTube-csatornáján érhető el. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.