Budaörsiek együtt, egymásért! – Sávai-Viola Erika: Halloween története

(Budaörs, 2020. október 30. – Budaörsi Infó) Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunkon belül minden héten pénteken Sávai-Viola Erika angol tanulással kapcsolatos cikkeit olvashatják és videóit nézhetik meg. Tartsanak velünk! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.


 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

Sávai-Viola Erika: Játékosan angolul –

Halloween története

 

 

savaierikahallowen

 

Angol tanárként mindig is fontosnak tartottam nemcsak a nyelv tanítását, hanem a kultúra megismertetését is. A Halloween egy kiemelten fontos ünnep az angolszász kultúrában, ám igazi történetét kevesen ismerik, ezt mutatom ma be nektek:

Halloween ünnepét minden évben október 31-én ünnepelnek, így az idén 2020. október 31-én, szombaton lesz.

A hagyomány az ősi kelta Samhain fesztiválból ered. A kelták nagyjából 2000 évvel ezelőtt éltek, főként a mai Írország, az Egyesült Királyság és Észak-Franciaország területén és november 1-jén ünnepelték újévüket. Ez a nap a nyár és a szüret végét, valamint a sötét, hideg tél kezdetét jelentette, amely évszak gyakran társult az emberi halálhoz. A kelták úgy vélték, hogy az új év előtti éjszakán elmosódik a határ az élők és a holtak világa között, így október 31-én éjjel megünnepelték Samhaint, amikor azt hitték, hogy a halottak kísértetei visszatérnek a földre.

A nyolcadik században III. Gergely pápa november 1-ét jelölte meg minden szent tiszteletére.

Hamarosan az „All Saints Day” (Mindenszentek napja) beépítette Samhain néhány hagyományát. A 9. századra a kereszténység befolyása átterjedt a kelta földekre, ahol fokozatosan keveredett és kiszorította a régebbi kelta szertartásokat.

Mindenszentek napját Samhainhez hasonlóan ünnepelték: nagy máglyákkal felvonultak és ördög illetve angyal jelmezekbe öltöztek. A Mindenszentek ünnepét All-Hallow-nak vagy All-Hallowmasnak (közép-angol Alholowmesse-ből, azaz Mindenszentek napjának) is nevezték, és az azt megelőző estét, a kelta vallásban Samhain hagyományos éjszakáját All-Hallows-nak hívták. Ezekből a szóösszetételekből alakult ki végül Halloween.

Az idő múlásával a Halloween további változásokon ment át, főleg azután, hogy Amerikát elkezdték gyarmatosítani. A gyarmati halloweeni ünnepségeken kísértet-történetek és mindenféle huncutságok elmesélése is szerepelt. A 19. század második felében Amerikát elárasztották az új bevándorlók. Ezek az új bevándorlók, különösen az ír burgonya-éhínség elől menekülő írok milliói, hozzájárultak a Halloween ünnepének országos népszerűsítéséhez.

 

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.