MEKH: megteltek a gáztárolók, biztosított a téli ellátás

Megteltek a magyar gáztárolók, több mint 6,4 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, így a fogyasztók ellátása a fűtési időszakban biztosított – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

 

 

A közlemény szerint az ország téli földgázellátását a folyamatos földgázimport, a tárolói készletek és a hazai kitermelés együttesen biztosítja.

Hozzátették, a fűtési szezonban a földalatti gáztárolók szerepe meghatározó, hiszen egy hidegebb téli napon az ország földgázfogyasztásának akár fele innen származik.

A fogyasztók biztonságos ellátása érdekében a tárolókban az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékával egyenlő mennyiségű földgázt kell elhelyezni.

Közölték azt is, a letárolt kereskedelmi készleten felül továbbra is rendelkezésre áll a biztonsági készlet (1,45 milliárd köbméter), amely szélsőséges körülmények között szolgálja a lakosság biztonságos ellátását.

A hivatal a járványhelyzetre is tekintettel fokozottan ellenőrzi, hogy a hazai földgázrendszerek minden szempontból megfeleljenek a műszaki-biztonsági előírásoknak – olvasható a közleményben. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.