A művészet rendje – Kadosa Kiss József tárlata a Műcsarnokban

A művészet rendje címmel nyílik kiállítás Kadosa Kiss József munkáiból a Műcsarnok#Box-ban. A sokféle technikával alkotó művész mostani tárlatán a természettel való harmónia, a nagy elődök előtti tisztelgés, valamint a jövőbe tekintés egyaránt felsorakozik.

 

“Soha nem okozott gondot számomra eldönteni, mikor, milyen eljárással valósítsam meg elképzeléseimet. Szívesen vándorlok a művészeti ágak között, számomra ez jó játék” – mondta Kadosa Kiss József az MTI érdeklődésére.

Mostani, a nagyközönség számára péntektől látható kiállításán is megtalálhatók rézkarcai, rézmetszetei, litográfiái, festményei, szobrai, emellett általa készített hangszerek, egy különleges kerékpár, a tárlat bejáratánál pedig két ismert filmhez rajzolt storyboardjába is betekinthetünk. Kadosa Kiss József a Robin Williams főszereplésével 1999-ben bemutatott Hazudós Jakab, illetve Káel Csaba a 2002-es operafilmje, a Bánk bán számára is készített ilyen rajzokat.

A kiállításnak három sarokpontja van: az első egy reneszánsz kori alkotás parafrázisa, a második a legmodernebb űrtechnológiát jeleníti meg, a harmadik a művész által készített egyik hangszer.

Kadosa Kiss Leonardo A Háromkirályok imádása című műve előtt tiszteleg faalapra készített festményével, megidézve a zseniális előd szín-, gesztus- és formavilágát. A leonardói vonalak a Császárzsömlék-sorozatban, az Üledék című képen, illetve az Ábel és a többiek akvarell fejsorozatában is jelen vannak. Szintén parafrázis az 1937. 04. 26. Guernica – Párhuzamos valóságok című monokróm jellegű alkotása, amelynek az ihletője Picasso híres vászna, az emberi szörnyűségekre reagálás.

A művész hosszú időn át dolgozott egy saját igényeinek megfelelő karbonszálas fekvőkerékpáron, a Nimbusbike ‘007-en, amelyet a mozgás vágya és öröme motivált.
“Fél éven át készültem rá, aztán két-három hónap alatt el is készültem vele. Eredetileg szabadalmi elképzeléseim is voltak a biciklivel, kitaláltam, hogy tetszőlegesen lehessen állítani az alul- és a túlkormányzottságot. Magam is használtam egy darabig” – mondta az alkotó az MTI-nek.

A tárlat harmadik sarokpontja a Cselló, amelynek készítési folyamata is nyomon követhető egy kisfilmen. Láthatók a művész táncmesterhegedűi is: ezek a 18. században népszerű pochette-ek összekapcsolják a zenét, a képzőművészetet és az irodalmat azzal, hogy olyan művészek előtt tisztelegnek, mint Rembrandt, Goethe, Klee, Leonardo, El Greco és Picasso. A Zongorista életnagyságú automata szobrán a fő alak robotszerűen játssza el a (B)-A-C-H hangokat.

Számos képen a természet és az emberiség harmóniáját jeleníti meg Kadosa Kiss, az Álomfejtő című olajképen két női alak között egy madárfióka látható.
Kadosa Kiss József A művészet rendje – Arte legis című tárlatának kurátora Fazakas Réka, a kiállítás november 8-ig látható a Műcsarnok#Box-ban. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.