Mindenki közlekedjen óvatosan a hőségben!

Kérjük, fontolják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ajánlásait!

 

 

A hétvégén igazi nyári idő várható, ezért felfrissülést keresve sok család útnak indul. Elinduláskor mindig készítsenek be elegendő alkoholmentes, hűtött folyadékot (a legjobb a víz) amiből rendszeresen kortyoljanak, még akkor is, ha nem érzik magukat szomjasnak. Míg a szomjúság a kiszáradás tünete lehet, addig a szem hunyorgása, a sűrű, lapos pislogás a fáradtság velejárója, ezért autóval utazáskor egy-két óra elteltével álljanak meg, a járműben utazók mozgassák át végtagjaikat! Amíg a gépjármű vezetője nincs biztonságos, vezetésre alkalmas állapotban, addig a gépkocsival ne induljon tovább!

Ha biztonságosan megérkeztek a vízpartra kérjük, hogy fürdőzéskor, vízibiciklizéskor, csónakázáskor tartsák be a rendszabályokat. Azok, akik nem tudnak úszni, feltétlenül vegyék fel a mentőmellényt. Kerüljék a bányatavakat, csak a kijelölt helyeket vegyék igénybe fürdőzés céljából. Felhevült testtel soha ne ugorjanak be a vízbe, hiszen a tragédiák jelentős része az ilyenkor fellépő izomgörcs illetve szívelégtelenség miatt következik be.

Bevásárlóközpontok parkolóiban, a járműben még rövid időre se hagyjanak felügyelet nélkül idős személyt, gyermeket vagy állatot!

A reggeli és az esti órákban különösen veszélyes lehet, ha a nap fénye megzavarja a járművezetőt, mert ilyenkor a szemből érkező jármű, gyalogos, kerékpáros nehezebben észlelhető. Ilyen esetekben – főleg útkereszteződésekben – inkább álljanak meg a járművükkel és győződjenek meg a kanyarodás veszélytelenségéről.

Ha együtt indul útnak a család, együtt is érjen haza!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.