Budaörsiek együtt egymásért! – Székely Viola: Kismérnökök Klubja – Ki ne ismerné a békát?

(Budaörs, 2020. augusztus 6. – Budaörsi Infó) Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunkon belül minden héten egyszer Székely Viola robotikával kapcsolatos cikkeit olvashatják és videóit nézhetik meg. A mai részben a békáról lesz szó. Tartsanak velünk! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.


 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

Székely Viola: Kismérnökök Klubja – Ki ne ismerné a békát?

 

 

szekelyviola202005

 

A kétéltűek harmadik csoportja rövid, zömök termetű, lapított testű és teljesen farkatlan. Törzsüket jól fejlett végtagok hordozzák, melyek közül a hátulsók legalább is olyan hosszúak, mint az elülsők. Egész alkatuk, megrövidült törzsük és meghosszabbodott hátulsó lábuk, mind arra utal, hogy ugrándozva változtatják a helyüket.

Ha nem zavarják, fel napig is elmarad mozdulatlanul valamely vízi növény széles levelén, úszó fadarabon, vagy a part iszapjában.  Ha azonban megzavarják vagy pedig kedvére való zsákmány kínálkozik neki, hatalmas, méteres ugrással veti magát a vízbe.

A jelenlegi világcsúcstartó a dél-afrikai hegyesorrú béka. Mért leghosszabb egyetlen ugrása 5 méter 33 centiméter, ami egy átlagos hím testhosszának közel a százszorosa.

 

 

beka2

 

Vízben a legtöbbjük nagy könnyedséggel, sőt sok mesteri módon mozog, Hatalmas hátulsó lábaik ütemes lökéseivel nagyon  gyorsan tudnak úszni.

Kevés béka élete fejeződik be természetes halállal, nagyobb részük valamely ragadozó állat fogai alatt, csőrében vagy karmai közt végzi életét.

 

 

beka3

 

Német- és Olaszországban is buzgón vadásszák a békát, mert a békacombot joggal tartják jóízű, tápláló és egészséges ételnek.

A békacomb a francia konyha egyik kedvenc alapanyaga – évente 80 millió békát használnak fel étkezésre! Minden tartománynak van saját, különleges receptje,

 

 

sultbeka

 

 

Hogyan is készül a rántott békacomb (ropogós)

 

Hozzávalók: kell hozzá 1 kg konyhakész békacomb, 1 citrom leve, jég, 2 tojás, egy  harmad bögre tej, 2 bögre liszt, só, bors, olaj

Elkészítés: a békacombokat megmossuk, áttöröljük, majd a citromlével leöntjük. Leborítjuk a tört jéggel, 1-2 órán át hűtjük. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és 2 teás kanál olajjal. Egy másik tálkában habosra verjük a tojásfehérjét, majd a tejes  keverékbe fordítjuk. A békacombokat sózzuk, borsozzuk, a tésztába mártjuk, majd forró olajban aranybarnára kisütjük. Papírtörölközőn lecsepegtetjük. Langyosan tálaljuk.

A békacombot francia menükben előételként szokás leginkább fogyasztani – és szeletelt bagettel tunkoljuk a mártást.

A békacombot nyugodtan fogjuk meg kézzel – éppen ezért ne feledjünk citromos vizet tálalni mellé, ugyanis olajos lesz a kezünk!

A harmadik, ropogós verzió ideális parti étel lehet – különösen ajánljuk egy halloween partira!

 

 

beka

 

Építsünk legóból is egy ugráló békát, de vigyázat, ezt nem lehet megenni!

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.