Mindenki maradjon otthon! – Bakai Gyöngyi: A kortárssegítés fontossága a jelenben

(Budaörs, 2020. április 3. – Budaörsi Infó) A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunk mai adásában Bakai Gyöngyi a kortárssegítés fontosságáról beszél. Tartsanak velünk! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt  elsőként érhetőek el a videóink.


 

 

 

 

 

Bakai Gyöngyi: A  kortárssegítés fontossága a jelenben

A személyiségfejlődés során a serdülőkor több tekintetben is fordulópontot jelent. A meginduló önállósodást a kortárs kapcsolatok felértékelődése kíséri. A társak viselkedése, vélekedései, érték-, és normarendszere meghatározó a kamasz számára, akinek épen saját énje megszilárdítása érdekében kell küzdenie társai elfogadásáért és elismeréséért.

A kortárssegítés – kortárstámogatás, azonos, vagy hasonló korcsoportba tartozó fiatalok között megvalósuló segítség-, és támogatásnyújtás, illetve a másik személyre irányuló aktív figyelem. A kortárssegítés nem feltételez magasan képzett segítőt, hanem a természetes segítségnyújtás fogalmából indul ki. Egyszerűbben: a kortárssegítés olyan program, ahol a serdülők megtanulják, hogyan tudják segíteni, korrigálni és pozitívan támogatni egymást.

A kortárssegítő nem a társa problémáját oldja meg, hanem segíti Őt, hogy megtalálja a saját megoldását.

Ma különösen fontos szerephez jutnak a kortárssegítők. A gyerekek, a kamaszok most társak nélkül, a virtuális, az online térben tudják élni a társas kapcsolataikat. Ami ugye elég lehetetlen, és mégis most ebből kell kihoznunk a legtöbbet.

Budaörsön 3 csoport is működik, ebből kettő a Városi Ifjúsági Klubban, egy pedig a Közösségi Házban vagy a Pszicho-Kuckóban. A képzések a gyermekek számára ingyenesek.

Most online próbáljuk működtetni a csoportokat, remélem, hogy egyre nagyobb lelkesedéssel – a miénk megvan -, és egyre nagyobb technikai felkészültséggel. Amit mi tanítunk a gyermekeknek, az egy komplex kortárssegítő program.

Pozitív értékeken alapuló mintát közvetít a képzés. Segít értelmet találni az életben, és most azt hiszem, hogy erre van a legnagyobb szükség. A segítők tudják a feladataikat, tartják a kapcsolatot társaikkal, tudják, hogy mire kell figyelniük, és hol van az a pont, ahol közbe kell avatkozniuk. Van a képzeletbeli tarsolyukban rengeteg olyan játék, amihez kellene a személyes jelenlét, de most alkalmazkodunk a kialakult helyzethez.

Szeretnénk, ha még többen lennénk, és talán ez a helyzet segíthet abban, hogy a leendő kortárs segítők száma növekedjen, talán közelebb visz ahhoz az álmunkhoz, hogy egy egész hálózat kialakuljon itt Budaörsön.

Dolgozunk rajta.

 

 

collagemaker_2020331115239837

 

 

Egy mesét is hoztam ma nektek:

Valamikor hajdanán, mikor még az utcán köszönt egymásnak ismerős és ismeretlen is egyaránt, élt egy kicsiny kisleány. Egy szántó-vető házaspár gyermekeként látta meg a napvilágot. Nem voltak játszótársai, mert környezetükben csupa gazdagok éltek, akik nem engedték a szegény gyermek közelébe csemetéjüket. A kislány távolról figyelhette csak a többik életét. Fájdalmai elől egy képzeletvilágba menekült.

Kopott ruháján a foltokat ékszernek látta. Kukoricababáját hercegnőnek nevezte. A Nap izzó hevét simogató aranyzuhatagként élvezte, és amíg más árnyékba menekült, ő azt mondta:

– Én a Nap lánya vagyok, és azért süt ilyen forrón rám, mert rettentő nagy szeretettel akar átölelni engem Napanyukám.

Lassan-lassan megtanulta, hogy mindent maga javára fordítson, mindenből hasznot kovácsoljon. Ha langyon nyári zápor hullott, szappannal a kezében kiszaladt a házuk udvarára és kacagva mosakodott, miközben vidám hangon kiabálta be édesanyjának:

– Nézd Anyu, nekem is van zuhanyozós fürdőszobám!

A szomszédok közül sokan bolondnak tartották őt, nem értették, miért tud mindennek örülni. Azt mondták róla: ennek a gyereknek visszájára fordította Isten az eszét. Teltek az évek. A kislány felnőtté vált. A falu bírója kihirdette, hogy vásárt rendeznek. Mindenki hozza el egy batyuban azt, amiből úgy érzi, olyan sok van neki, hogy másnak is szívesen adna belőle. Megjelentek a gazdag szomszédok felnőtt gyermekei is. Batyujuk betegségtől, könnyektől és elégedetlenségtől duzzadt. A mi lánykánk csomagjában kacagás, boldogság, elégedettség volt található. Megkérdezték tőle:

– Téged elkerültek a bajok, hogy nem tudtál hozni belőlük?

– Nem. Csupán azokból nem tartok számon mást, mint a betegség utáni gyógyulást. A vitákból a békülést. Vagy ha elvesztettem valamit, megőriztem afeletti örömömet, hogy pótolhattam veszteségemet. Az én batyumban is ugyanazok találhatók, mint a tietekben, csak – tudjátok, én mindent a visszájára fordítva használok.

 

Most arra biztatunk benneteket, hogy tegyétek ti is ezt!

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

 

A sorozat korábbi részei:

Segédlet kamaszoknak és szülőknek a koronavírus idején

Mindenki maradjon otthon! – Bakai Gyöngyi: Az olvasás fontossága, az olvasás művészete

Mindenki maradjon otthon! – Bakai Gyöngyi: Ikigai – avagy ugródeszka a holnaphoz

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.