Koronavírus-járvány a világban – A budaörsi patikákban is alig lehet maszkot kapni

(Budaörs, 2020. január 31. – Budaörsi Infó) Kínában a koronavírussal fertőzöttek és a halálos áldozatok száma egyre növekszik. A fertőzöttek száma már közel a tízezer, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a 200-at. A fertőzés a Tibeti Autonóm Területen kívül az ország összes területére elért, de az esetek túlnyomó többsége még mindig Hupej tartományra korlátozódik. A világ egyre több országában egyre több intézkedést vezetnek be a járvány megfékezésére. A WHO globális vészhelyzetet hirdetett.

 

A WHO globális vészhelyzetet hirdetett.

 

 

Kínában a járvány megfékezésének érdekében országszerte számos óvintézkedést vezettek be, amelyekhez a Kínában működő bel- és külföldi nagyvállalatok is csatlakoztak. Az IKEA svéd bútorgyártó cég például csütörtökön jelentette be, hogy bizonytalan időre bezárja Kínában üzemelő áruházait, és több más szolgáltató és cég léptetett életbe a tevékenységét bizonyos mértékben visszaszorító, ideiglenes intézkedést. A belföldi és külföldi keresletre egyaránt rányomhatja a bélyegét az egészségügyi válsághelyzet, ami a feldolgozóipar és a szolgáltatóipar teljesítményének visszaeséséhez vezethet.

 

koronavirus_kina1_2020

 

Olaszországban csütörtökön két – 66 és 67 éves – kínai turistapárnál kimutatták a koronavírus-fertőzést, akiket egy római szállodából szállítottak kórházba – közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján.  Az olasz kormány leállította a Kínába tartó és innen érkező repülőjáratokat.

Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban. A chicagói esetet Robert Redfield, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója jelentette be csütörtökön. A miniszter ismételten óva intett mindenkit, hogy Kínába utazzék. Az Egyesült Államokban jelenleg – a CDC adatai szerint – 26 tagállamban 110 embert vizsgálnak koronavírusos fertőzés gyanújával. Szerdán a Johnson & Johnson amerikai vállalatcsoport bejelentette, hogy a koronavírus elleni oltáson dolgozik.

Elrendelte Oroszország távol-keleti határainak lezárását a koronavírus terjedésének megakadályozása jegyében csütörtökön Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. A kormányfő utasította Tatyjana Golikovát, a védekezésért felelős stábot irányító miniszterelnök-helyettest, hogy naponta tájékoztassa a lakosságot a járványhelyzetről és a foganatosított megelőző intézkedésekről.  

Oroszország korábban csak a Kínával közös határát zárta le az autós és gyalogosforgalom elől, március 1-jéig. Péntektől a Moszkva és Peking közötti vasúti forgalmat is korlátozza.

Az orosz egészségügyi minisztérium csütörtökön közzétette a koronavírussal fertőzött személyek kezelésére ajánlott készítményeket, amelyek között van a HIV, a C típusú májgyulladás és a sclerosis multiplex ellen használt gyógyszerek. Ezek között szerepel a Rabavirin, a rekombináns interferon beta-1b és a Lopinavir/Ritonavir.

A cseh külügyminisztérium leállította a vízumok kiadását a kínai állampolgároknak – jelentette be Tomás Petrícek külügyminiszter csütörtökön Prágában. A vízumkiadás leállításáról szerdán született döntés Prágában. “A vízumkiadó központok Kínában már zárva vannak” – mondta a külügyminiszter.

Az Air France is leállítja minden kínai járatát csütörtöktől február 9-ig az új típusú koronavírus okozta járvány terjedése miatt – jelentette be csütörtökön a francia légitársaság.

Tavaszra halasztják  a kínai holdújévi nagy felvonulást, amelyet eredetileg vasárnapra terveztek Párizsban, ahol több kínai ember is kezelnek az új típusú koronavírus okozta megbetegedéssel – közölte az ünnepséget szervező egyesület és az érintett párizsi kerület polgármesteri hivatala.

 

 

A nCoV-2019 vírus tünetei és terjedése

A nCoV-2019 vírus tünetei és terjedése

 

Az eddigi adatok szerint nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg, a védekezéshez szükséges minden eszköz rendelkezésre áll és a tisztifőorvos akciótervet készít – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány szerdai ülésén meghallgatta a koronavírusról az országos tisztifőorvost, akit felhatalmazott a védekezés irányítására. Ő életbe is léptette a vírus elleni védekezésben követendő protokollt, ezért történt az, hogy a határon megállítottak egy Prágából érkező, kínaiakat szállító buszt, és megmérték az utasok testhőmérsékletét – tette hozzá.

Közölte azt is, hogy repülőtereken és az érzékeny belépési pontokon további technikai eszközök felszerelése várható, hogy kiszűrjék az országba lázasan érkezőket.

 

 

kina_0_0_

 

Francia segítséggel hozhatják haza a Vuhanban rekedt magyarokat, az őket szállító repülőgép péntek hajnalban indulhat a kínai városba – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Menczer Tamás kiemelte: jelenleg nyolc magyar állampolgár tartózkodik a lezárt Hupej tartományban, hatan Vuhanban, ketten más városokban. Ők mind jól vannak, nem betegedtek meg, és közülük heten szeretnék elhagyni Kínát – közölte.

A államtitkár megerősítette: nem tudnak olyan magyarról, aki megbetegedett volna külföldön vagy itthon, és nem tudnak olyan külföldi állampolgárról sem, aki megfertőződött volna korábban és most Magyarországon tartózkodna. Közölte: a kínai Hupej tartományba senkinek nem ajánlják a beutazást.

A gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása pillanatnyilag az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben – közölte a Semmelweis Egyetem (SE) csütörtökön a honlapján. A közlemény szerint Magyarországon jelenleg nem kell tartania a megbetegedéstől azoknak, akik a közelmúltban nem jártak Kínában, vagy a velük egy háztartásban élők nem utaztak fertőzött országba.

Mint írták, a koronavírus nem új jelenség, egyes fajtáit már az 1960-as években kimutatták felsőlégúti tünetektől szenvedő betegeknél, nevüket pedig elektronmikroszkópos képükről kapták, mivel a naphoz hasonló koronával rendelkeznek. A kórokozó hat törzse fertőzheti meg az embert. A betegség általában gyakori, és az egyszerű megfázáshoz hasonló, felső- és alsólégúti, esetleg bélrendszeri tünetekkel jár, az egészséges immunrendszer pedig gyorsan legyőzi.

Az új humán koronavírustörzs 2019 decemberében jelent meg Vuhanban, január 8-án azonosították. Azóta mintegy 200 ember halálát okozta. A vírusok ellen nincs gyógyszer, nem alkalmazható ellene antibiotikum, a szakemberek jelenleg az oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak – áll a közleményben.

 

 

koronavirus_kina2_2020

 

Japánt és Thaiföldet is súlyosan érinti a járvány gazdaságilag és a leginkább veszélyeztetett országok közé tartoznak. Japánban 11 fertőzéses esetet tartanak nyilván. Akár az tokiói olimpia megrendezésére is hatással lehet, ha időben nem sikerül megfékezni.

Egy több mint tíz éve Tokióban élő honfitársunk a Budaörsi Infónak elmondta, hogy ők is ugyanannyi információt kapnak az ottani hatóságoktól mint amennyit hallunk itt Magyarországon, főleg azt, hogy nem javasolják senkinek, hogy az érintett külföldi országokba utazzon.

 

tokio_2020_koronavirus

 

A családjával Tokióban nem tapasztaltak pánikot. A gyerekek ugyanúgy járnak iskolába, ők pedig dolgozni. A cég, ahol dolgozik, kihirdette, hogy engedélyezik az arcmaszkok viselését a munkában is, viszont nem tették kötelezővé. Sokan nem viselik, de azért ő felveszi, hisz jobb az óvatosság. Viszont a boltokban már alig lehet kapni maszkot, a legtöbb helyen hiánycikk.

 

tokio_fertozes_maszkhiany

 

Információink szerint a budaörsi patikákban is alig lehet már kapni maszkokat.

A hagyományos papírból vagy szövetből készült arcmaszkok hatékonyságát az utóbbi hetekben több szakértő is megkérdőjelezte.

Újfajta, az eddigieknél hatékonyabb arcmaszkok gyártását kezdi meg két héten belül a brünni (Brno) Respilon vállalat egy izraeli cég közreműködésével. Ezek az arcmaszkok nem csak elfogják a koronavírust, de annak elpusztítására is képesek lesznek az anyagban lévő réz-oxid nanorészecskéinek köszönhetően – közölte Roman Zima, a dél-morvaországi cég igazgatója újságírókkal.

Roman Zima szerint az újfajta arcmaszkok néhány héten belül kaphatóak lesznek, az áruk pedig várhatóan néhány tíz korona (néhány száz forint) lesz.

 

A legkülönbözőbb adatok olvashatók a koronavírusos fertőzésekkel kapcsolatban. Megbízható országonkénti aktuális adatokat ide kattintva találnak:

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html?fbclid=IwAR3FKjCtbL8JW8CRjeDhHbkpMXKZLVYRA0mATf2e0WeKZz4wrL2oHAUJAAE#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

 

https://www.safetydetectives.com/novel-coronavirus-ncov-real-time-report/

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.