November 22-ig lehet szavazni Az év fájára

 November 22-ig lehet szavazni a 2020-as év fájára – közölték a szervezők.

 

Idén a tatár juhar, a kecskefűz és a rezgő nyár közül lehet választani az azevfaja.hu/szavazas internetes oldalon. Minden felhasználó egyszer szavazhat – írják a közleményben.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium az immáron hetedik alkalommal elindított voksolással a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet.

A tatár juhart (Acer tataricum) már a magyarok honfoglaló elődei is ismerték. Ökológiai szerepe jelentős, ugyanakkor kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt, ezért mára erőteljesen visszaszorult.

A kecskefűz (Salix caprea) leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, és ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Az egyetlen magyarországi fűzfaj, amely többletvíz nélkül él.

Az elegáns megjelenésű rezgő nyár (Populus tremula) a hegy- és dombvidékek jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében – olvasható a közleményben. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.