Őszi programok a Heimatmuseumban

(Budaörs, 2019. augusztus 31. – Budaörsi Infó) Augusztusban is sokszínű és érdekes programokkal vár mindenkit a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény „Heimatmuseum” és a Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat.

 

 

2019 őszén a következő rendezvényekkel várják a kedves érdeklődőket:

Szeptember 6. péntek, 17:00
Kiállításmegnyitó. „ABSZTRAKCIÓ egy budaörsi szemével”. A Budaörsön élő és alkotó fiatal divattervező művész Gájász Enikő kiállítása a Heimatmuseum „Látványtárában”.

Szeptember 20. péntek, 16:00
Közmeghallgatás. Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata közmeghallgatást tart a Jakob Bleyer Heimatmuseumban. (Budapesti út 45., tárgyaló)

Szeptember 20. péntek 16:00 – 18:00
Játszókuckó. A BNNÖ által szervezett Oktoberfest nyitányaként kézműves foglalkozással és játékos „Múzeumi nyomozással” várják a gyerekeket és szüleiket a Heimatmuseum épületében.

Szeptember 20. péntek, 17:00 – 22:00
Oktoberfest. Étel- és csapolt sörkülönlegességek, zene, tánc. A talpalávalót a Zwickl Kapelle szolgáltatja. A rendezvényen bemutatkoznak a német nemzetiségi képviselőjelöltek. Helyszín: A Heimatmuseum kertje.

 

Október 25. péntek délután

Kiállításmegnyitó. „Ezt varrd össze! – Német játékvarrógépek a 19.-20. századból”. A Múzeum őszi kínálatában 2019. október végétől egy igazán különleges időszaki kiállítás fogja megdobogtatni a Budaörsiek – főleg nagymamák, anyukák és lányok – szívét. Tenyerükben elférő vagy század eleji mesefigurákkal festett gyermek varrógépek, búcsúban használt játékvarrógépek, dédszüleink német gyártású masinái mellett a kor reklám-plakátjai, érdekességei, meglepetései is helyet kapnak ebben a rendhagyó kiállító térben, mely magyarul és németül mutatja be ezt a több mint 300 varrógépet tartalmazó gyűjteményt.

 

Szünet nélkül látogathatóak a Múzeum állandó és időszaki kiállításai:

Budaörs története a németek betelepítésétől a kitelepítésig

A budaörsi németség hagyományos kultúrája az 1930-as években (két enteriőr helyiség)

Időszaki kiállításunk: „Az újrafelfedezett hartai bútor”

Fogadó-szobánk képeslap-kiállítása

 

Amíg az időjárás megengedi, várják a legkisebbeket a múzeumkertben látható „Kindergarten” mini kiállításával. Fedett, nyílt színben a gazdasági eszközöket láthatnak, a faház falain a régi gyermekvilág képeit tekinthetik meg, és a háború előtti Budaörs gyermekjátékaival ismerkedhetnek.

A kiállítás részeként hagyományos fűszerkerti növények is bemutatásra kerülnek.
Előzetes bejelentkezés esetén óvodás és iskolás csoportok múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.