Ma kezdődik a 33. Mesterségek Ünnepe

Mintegy ezer kézműves mester mutatkozik be mától keddig a budai Várban a 33. Mesterségek Ünnepén, amelynek idei kiemelt témája a lábbelikészítés lesz, díszvendége pedig Japán.

 

A rendezvényen több száz fellépő, egész napos színpadi programok, mesterség-bemutatók és népi játszóházak várják a látogatókat.

A Japán és Magyarország között 150 éve létesített diplomáciai kapcsolat évfordulója alkalmából a rendezvény díszvendége a távol-keleti ország lesz. A japán mesterek segítségével a látogatók megismerkedhetnek a kimonókkal, legyezőkkel, japán lábbelikkel, kerámiákkal, a japán dobbal, a furosiki batyuval és a kokesi babával, megtanulhatnak japán ecsettel írni, papírt hajtogatni, megkóstolhatják a japán ételeket és italokat.

Első alkalommal nyitják meg a folkkocsmát karaokéval, mesemondókkal, énektanítással és táncházzal. Kiállításon mutatkoznak be az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő közösségek, a matyók, a mohácsi busók és az idén a listára felkerült kékfestő műhelyek is.

A rendezvényen népzenészek, énekesek, mesemondók és néptáncosok lépnek színpadra, mások mellett Lajkó Félix legújabb, nagyzenekari koncertjével, a Fitos Dezső társulat, Bársony Bálint a Magyar Raphsody Projecttel, Szalonna és Bandája, a Kerekes Band, Chris Potter világhírű amerikai szaxofonos és a Dresch Quartet egy közös koncerttel.

Szombaton a rendezvény vendége lesz az Úton van a Czifra Központ projekt, amelynek részeként bemutatkozik a Romani Design, fellép Sárközi Lajos és zenekara, valamint a Snétberger Alapítvány ösztöndíjasai.

A 33. Mesterségek Ünnepe kiemelt témája a lábbeli, ezen belül pedig a szegedi papucs, ehhez kapcsolódva kiállítások, divatbemutatók láthatók. Az érdeklődők elleshetik a cipészmesterek titkait és az is kiderül, hogyan értelmezik újjá a hagyományos lábbeliket kortárs, magyar cipőtervezőink. Érkeznek cipőkészítők többek között Izlandról, Spanyolországból és Törökországból, valamint bemutatkozik a világ legjobb cipésze címmel rendelkező mester is.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.