Megtisztítják a Templom téren található I. világháborús szobrot

(Budaörs, 2019. augusztus 12. – Budaörsi Infó) Évtizedes szennyeződéstől tisztítják meg a budaörsi Templom téren található Krisztus karjaiba dőlő katona szobrát. A munkálatok előreláthatólag augusztusban érnek véget.

 

 

A szobrot 1925-ben avatták fel, Pásztor János szobrászművész készítette. Időszerűvé vált a tisztítása, hisz az elmúlt évtizedekben senki sem nyúlt hozzá.

Matuz András, budaörsi szobrászművész végzi el a tisztítási munkákat egy vegyszeres eljárással. Nem restaurálásról van szó, hanem a környezet okozta szennyeződések eltávolításáról. Előreláthatólag augusztus végére tisztul meg teljesen a szobor.

 

 

szobortemplomter2019_08 (6)

 

A szoborról:

Az első világháború budaörsi áldozatainak emlékművét 1925-ben közadakozásból állították fel a budaörsi római katolikus templom kertjében.

A mű, a Krisztus karjaiba hanyatló haldokló katona. A katona a 32. közös ezred katonája, mivel a budaörsiek többsége abban az ezredben teljesített szolgálatot. Az emlékmű négy oldalán helyezték el a galíciai és az olasz fronton hősi halált halt 268 budaörsi férfi nevét őrző márványtáblákat.

 

 

szobortemplomter2019_08 (5)

 

A társadalmi-politikai rendszerváltozást követően a második világháborúban elesett budaörsi katonák és a polgári áldozatok emlékére állított emlékművet 1992. június 21-én, Úrnapján avatták fel a katolikus templomkertben. Az alkotás szintén közadakozásból készült el, az itthon maradt és elűzött budaörsi németek összefogásaként, a Hősi Emlékmű Alapítvány szervezésében.

 

 

szobortemplomter2019_08 (1)

 

Az emlékmű terveit a hajósi Schön József készítette, a kivitelezést Balassa György pilisvörösvári vállalkozó végezte. Az emlékmű anyaga süttői mészkő, 6.5 méter széles, 2 méter magas és 40 centiméteres falvastagsággal készült. A tizenhat fehér márványtáblán összesen 485 hősi halott és áldozat neve olvasható.

 

 

szobortemplomter2019_08 (3)

 

56-os emléktábla a hősi emlékmű mellett

Szintén a templom kertjében közvetlenül a Krisztus karjaiba hanyatló haldokló katona emlékműve mellett áll az egykori Országzászló melynek a talapzatán az 1956-os forradalom és szabadságharc budaörsi áldozatainak emlékére avattak egy emléktáblát 1994-ben. 2006. október 23-án a forradalom 50. évfordulóján a Szakály Mátyás utcában avattak fel egy új 56-os emlékművet.

 

 

szobortemplomter2019_08 (2)

 

(Budaörsi Infó/ Forrás: Budaörs Lexikon – Grósz András és Filipszky István)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.