Több zöldfelület, nyilvános illemhely és homokozó – Lakossági fórum volt a lakótelepi játszótér felújításával kapcsolatban

(Budaörs, 2019. június 118. – Budaörsi Infó) A Patkó u. 9. és Ifjúság u. közötti lakótelepi játszótér felújításáról tartott lakossági konzultációt a Polgármesteri Hivatal 2019. június 17-én Budaörsön. Az egyeztetésen meg lehetett nézni a felújítási koncepcióterveket, a Magasépítési és Környezetvédelmi Osztály munkatársai pedig válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

 

 

Az érdeklődőket Major Imola tájépítész mérnök és Nagy Pál főkertész tájékoztatta. Az eseményen továbbá jelen volt Bíró Gyula alpolgármester is.

A budaörsi anyukák közösségi csoport nevében Solti Réka ismertette észrevételeiket az új játszótértervekkel kapcsolatban. A csoport a 3. számú koncepciótervet támogatta.

 

 

A jelenlegi játszótér:

lakotelepijatszoter_lakossagiforum_19_06_17 (3)

 

 

A 3. számú koncepcióterv, amit az anyukák csoportja támogatott:

lakotelepijatszoter_lakossagiforum_19_06_17 (2)

 

Solti Réka a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagyon örültek a csoport tagjai, hogy a jelenlegi játékokat szeretné megőrizni az Önkormányzat, hogy sok fát terveznek ültetni, a picik és nagyon játszóterét kicsit szétválasztanák, megtartanák a köves utat és a hogy új játékokat is telepítenének.

 

 

lakossagiforum_lakotelepijatszoter

 

Hozzátette viszont, hogy szeretnék ha lenne egy nyilvános WC a játszótéren, amit rendszeresen takarítanak, és esetleg lehetne fizetős és zárható. Viszont nem szeretnék ha a játszótéren belül lenne ivókút, mert már van ott egy öntött vas kút, az tökéletesen megfelel a célnak.

ivokut

Véleményük szerint a már meglévő fák árnyékát jobban ki lehetne használni.

A terven jelzett biciklitároló elhelyezését inkább a játszótéren kívüli területre kellene elhelyezni.

“A focipályát a többség nem támogatja, mert így nem marad hely a szaladgálásra. A csúszópálya, ami a terven szerepel sem jó ötlet. Sokak véleménye szerint a kisgyerekek számára ez egy veszélyes játék és csak vitát generálna. A fent említett két pálya helyett jobb lenne egy párakapu vagy homokozós rész. 

A hinták is népszerűek sok korosztály körében. Ha megoldható, két babahintára lenne szükség. Továbbá szeretnénk ha a bogyós bokrokat és apró cserjéket kivágnák és helyette inkább fákat ültetnének. A gyorsan növő, nem gyümölcsfák lennének a praktikusak. 

Az is jó volna, hogyha kisebb lenne a gumiburkolat, és több füves rész maradna.”

 

 

lakotelepijatszoter_lakossagiforum_19_06_17 (1)

 

lakotelepijatszoter_lakossagiforum_19_06_17 (6)

 

Továbbá felmerült az is, hogy célszerű lenne egy olyan árnyékoló napvitorla elhelyezése, ami állítható. 

Major Imola tájépítész mérnök kifejtette, hogy alapvetően az volt a fő cél, hogy központi térbe hozzuk össze a játszó eszközöket, ne nagyon legyenek szétválasztva egymástól a korcsoportok.

 

 

lakotelepijatszoter_lakossagiforum_19_06_17 (8)

 

“Igény volt az önkormányzat részéről egy nyilvános illemhely kihelyezése, kerékpár tárolóra és egy műfüves focipályára is. 

Igyekszünk alkalmazkodni és figyelembe venni az elhangzott gondolatokat, és mindezek mellett megtartani a mi koncepciónkat is. Mindenképpen törekszünk arra, hogy árnyékos legyen a felület és jól használható. 

Ha a kivitelezés során nem derül ki, hogy a régi játszóeszközök nem telepíthetőek, akkor a régi játékokból is szeretnénk megtartani.”

 

 

lakotelepijatszoter_lakossagiforum_19_06_17 (9)

 

Nagy Pál főkertész elmondta, hogy erre a beruházásra idén már biztosan nem lesz keret, hiszen nem volt benne a költségvetésben. Hogy mikor kezdenék el a kivitelezést azzal kapcsolatban nem tudott információt adni.

 

 

lakotelepijatszoter_lakossagiforum_19_06_17 (4)

 

“A konzultációnak az volt a célja, hogy az elképzelt koncepcióterveket bemutassuk a lakosságnak. Lehessen hozzászólni, hogy kapjunk ötleteket, észrevételeket, inspirációkat a kiviteli tervek elkészítéséhez. 

A továbblépés hamarosan következik. Egyenlőre a kiviteli tervek elkészítése jön és utána lehet megtervezni, hogy milyen ütemben készüljön a játszótér.”

 

 

lakotelepijatszoter_lakossagiforum_19_06_17 (10)

 

 

A rekonstrukció célja:

– A játszótér korszerűsítése, több modern játszóeszköz kihelyezése az intenzív csoportos szabadtéri játékélmény elérése érdekében.

– A játszókertet feltáró közlekedő járdák kialakítása.

– A zöldfelület fejlesztése térhatárolási céllal is telepített cserjék és sövények valamint célszerűen elhelyezett a játszó és pihenő terekre árnyat adó fák telepítésével.

– Korszerű, minimális fenntartási igényű parki berendezések és utcabútorok kihelyezése a kényelmes időtöltés biztosítására.

 

 

lakotelepijatszoter_lakossagiforum_19_06_17 (5)

 

 

Koncepcióterv:

Első ütemben 3 különböző műszaki tartalmú koncepciótervet készített a Platinium Group Kft. tervezőiroda. A koncepciótervek közül kerül kiválasztásra az egyik változat, amely alapján el fognak készülni a kiviteli tervek, és ami alapján a játszótér felújítása meg fog történni.

 

 

A fórumon a jelenlévő lakosok által kiválasztott koncepcióterv:

lakotelepijatszoter_lakossagiforum_19_06_17 (2)

 

 

Részletesebb képet a linkekre kattintva találnak a tervekről:

Koncepció1

Koncepció2

Koncepció3

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.