Az állatorvos segít – A porckorong betegség

(Budaörs, 2019. április 4. – Budaörsi Infó) Az állatorvos segít rovatunkat tovább folytatjuk. E havi témánk a porckorong betegség, amiről dr. Szaniszló Ferenc budaörsi állatorvost kérdeztük. 

 

 

Dr. Szaniszló Ferenc a Budaörsi Infónak elmondta, a porckorong sérv egy mozgásszervi probléma, ami sajnos sok kutyát érint.

 

szaniszloferenc

 

Azt hiszem mindenki hallott már ijesztő történeteket ismerőseitől, hogy milyen fájdalommal és szenvedéssel jár emberekben is ez a gerinc betegség. A kutyáknál is ilyen fájdalmas ez a betegség, a porckorongnak mi a konkrét szerepe?

“A gerincvelő az egyik legfontosabb és legérzékenyebb szerv a szervezetben. Ha károsodik, az idegsejtek nem képesek regenerálódni. A gerincvelő sérülése általában maradandó károsodással jár, emiatt különleges védelem alatt áll.

Csontos csatorna veszi körül, ami kellőképpen védi, kivéve a csigolyák közötti kapcsolódási helyeket. Ezeken a területek gumiszerű “párnácskával” , a csigolyák közti porckoronggal vannak kitöltve.

Ezek lehetővé teszik a hát föl-le és oldal-irányba történő elmozdulását, anélkül, hogy a csontos felszínek érintkeznének egymással. Ebből látszik, hogy szerepük extrém fontos a gerinccsatorna és -velő védelme szempontjából.”

 

 

labrador_kutya

 

Hogyan sérülhet meg ez a porckorong ?

“A porckorong két részből áll. A külső réteg olyan, mint egy vékony kagylóhéj. Szívós rostok alkotják, ezek védik és fogják körbe a középső részt. A porckorong a csúcsán a legvékonyabb, ez pontosan a gerincvelő alatt helyeződik.

A középső rész jóval lágyabb, mint a külső, állagában a fogpasztához hasonló. Ha a külső burok károsodik, a középső rész könnyen kibukik belőle. Ez a porckorong sérülés vagy porckorong sérv.

Mivel, ahogy említettük, a porckorong legvékonyabb része épp a gerincvelő alatt van, a kibukó középső rész ilyenkor ebbe az irányba, vagyis felfelé mozdul és nyomást gyakorol a gerincvelőre.

A gerincvelő nem tud kitérni előle, hiszen csontos csatornájába zárva nincs mozgástere, vagyis “becsípődik“. Nem feltétlenül kell, hogy sérülés érje az állatot, de a traumás ok is viszonylag gyakori.

Szintén nem korfüggő a megbetegedés. A legtöbb kutya 3 és 7 éves kora között esik áldozatul ennek a kórképnek. Ez a hirtelen bekövetkező esemény valószínűsíthetően genetikai okokra is visszavezethető.

Bizonyos fajták, mint a tacskó, uszkár, pekingi palotakutya, lhasa apso, német juhász, dobermann és cocker spániel nagyobb hajlamot mutatnak a megbetegedésre. A legtöbb gazdi arról számol be, hogy a porckorong sérülése valamilyen előzetes traumát követően jelentkezett, mint a relatíve kis magasságba történő felugrás, vagy onnan leesés. Nem lehet kizárólag ezeket az eseményeket okolni a bekövetkező sérülésért, mert általában egy hosszadalmas, krónikus porckorong elfajulás vezet a kialakulásához.”

 

 

kover_tacsko_obie_kutya

 

Mi történik, ha a porckorong összenyomja a gerincvelőt?

“A gerincvelő olyan, mint egy telefonkábel, ami apró vezetékek ezreit tartalmazza. Ha összenyomatódik, az információk áramlása lelassul vagy megáll.

A porc esetében ilyenkor a középső rész kimozdul felfelé, nyomást gyakorolva a gerincvelőre és a porc közelében kilépő gerincvelői idegekre. Az utóbbi fájdalommal jár, míg a gerincvelő összenyomódása a fájdalom mellett részleges vagy teljes bénulást eredményezhet.

A legtöbb porckorong sérülés az ágyék középső részén következik be, de előfordulhat a nyaki szakaszon is. Az ágyéki szakaszt érintő elváltozás gyakran súlyos fájdalom nélküli bénulást okoz, míg a nyaki szakaszon bekövetkező sérülés általában súlyos fájdalommal jár, bénulásos tünetek nélkül.

Ha azonban mind a négy végtag bénulása jelentkezik, valószínűsíthető a nyaki szakasz sérülése. Az idegek elrendeződése folytán a nyaki porckorong sérülés először a hátulsó lábakat érinti, és nem befolyásolja a mellső végtagok mozgását.”

 

 

klonkutyak

 

Hogyan állapítható meg a porckorongsérv?

“A betegség feltételezett diagnózisa az előzmények és tünetek (ágyéki vagy nyaki fájdalmasság, bizonytalan mozgás, esetleg bénulás trauma nélkül) alapján valószínűsíthető. A fizikális vizsgálat könnyen kimutatja, hogy a probléma gerincvelői, és azon belül porckorong eredetű. A kutyafajta is meghatározó lehet, hiszen, ahogy említettük, bizonyos fajták hajlamosabbak a megbetegedésre.

A röntgenvizsgálat bizonyos esetekben segítheti a diagnózist, bár normál esetben sem a porckorong, sem a gerincvelő nem látható a röntgen felvételen. Ha a diagnózis bizonytalan, vagy sebészeti beavatkozás válik szükségessé, ún. gerincfestésre van szükség. Ennek során bódításban a gerincvelő köré speciális festéket fecskendeznek.

A röntgenfilmen ekkor a gerincvelő kontúrja kirajzolódik. Ha a festékoszlop folytonossága megszakad, azt jelzi, hogy azon a ponton nyomás éri a gerincvelőt.”

 

 

mano_kutya

 

Milyen lehetőségek vannak a porckorongsérv kezelésére?

A kezelés a megbetegedés súlyosságától, stádiumától függ.

1. stádium: gyenge fájdalommal jár, általában magától megszűnik néhány nap alatt.

2. stádium: a fájdalomérzet mérsékelttől súlyosig terjedhet a nyakon, vagy a hátágyéki szakaszon.

3. stádium: Részleges bénulást (gyengeséget) okoz, a kutya imbolyogva megy, mozgása összerendezetlen.
4. stádium: Bénulással jár, de a fájdalomérzet megmarad.

5. stádium: a bénulás mellett teljes érzéketlenséggel jár. A stádiumok bizonyos esetben átfedhetik egymást, illetve előfordul, hogy órák, napok alatt esik a kutya egyik stádiumból a másikba.

Az 1. és a 2. stádiumban lévő kutyák gyulladáscsökkentőkkel és fájdalomcsillapítókkal kezelhetők, emellett fontos a visszafogott mozgás.

A 4.-5. stádiumban mindenképpen sebészeti ellátás indokolt. Minél hamarabb megtörténik a műtét, annál jobb a prognózis. Az az ideális, ha a lebénulást követő 24 órán belül megtörténik az operáció.

 

 

bulake_vakvezetokutya (2)

 

 

Csak egészen röviden és egyszerűen, mi a lényege a műtétnek?

“Alapvető cél a gerincvelő felszabadítása a nyomás alól. Egy csontablakot vágunk a csigolyacsont oldalán a gerincvelő felfedéséhez. Ez lehetővé teszi a porckorong elmozdítását, és ezáltal a gerincvelőre gyakorolt nyomás megszüntetését.”

 

Műtét után rögtön látszik, hogy sikeres volt-e a sebészi beavatkozás?

“Sajnos a felépülés nem következik be azonnal. A idegi funkciók visszatérésével, a mozgáskészség rendeződésével és a fájdalom elmúlásával gyakran napokig, sőt akár hetekig még nem számolhatunk. Sokszor hosszan tartó gyógytorna és rehabilitációra van szükség a teljes felépüléshez.

A felépülés 4 dologtól függ: régóta fennálló bántalom miatt került-e sor a műtétre, a műtéttel gyorsan felszabadult-e a nyomás alól a gerincvelő, tudnak-e végezni otthon fizioterápiát és motivált-e a kutya a mozgásra. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor szinte biztos a siker.”

 

 

elveszettkutya

 

 

Hogyan lehet megelőzni a problémát, létezik valami hatékony módszer a betegség kivédésére?

“Az erre hajlamos fajtáknál (hosszú gerinc, távoli alátámasztás stb.) kerülne kell a túl gyakori lépcsőjárást illetve két lábra ágaskodást, mert ez túlterheli a csigolyák közti porckorongokat. Sajnos ennél komolyabb, hatékonyabb megelőzési tanács nem nagyon létezik, mert valószínűleg a porc-gyengülés hátterében genetikai okok is húzódnak, aminek feltárása még a jövő feladatai közé tartozik.”

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.