A Budaörsi NŐ 2019 díjazottjai – Németh Magdolna, a LYRA Dalkör elnöke

(Budaörs, 2019. március 22. – Budaörsi Infó/A Budaörsi NŐ) A Budaörsi NŐ fotókiállítást idén szervezték meg ötödjére Budaörsön. A kiállítás ezúttal is tíz – munkájukban és közösségi szerepvállalásukban –, kiemelkedő hölgyet mutat be, akik azért tesznek, dolgoznak nap mint nap, hogy nekünk budaörsieknek és Budaörsnek jobb legyen. A fotókat 2019. április 5-ig lehet megtekinteni a budaörsi Városházán. Cikk-sorozatunkban bemutatjuk az idei 10 Budaörsi NŐ-t.  

 

 

A Budaörsi NŐ fotókiállítás megnyitóját 2019. március 8-án tartották a budaörsi Városházán.

A kiállításon 10 portréképet láthatnak az érdeklődők, minden hölgy képe mellett pedig egy bemutató írást.

A kiállító térben 10 képzőművészeti alkotás és 10 tájkép található még, amit elárvereznek. A licitekből befolyt összeggel idén a Lélekzuhany Gospel Kórust támogatják.

De ki is a kiválasztott 10, és miért pont ők? Olvassák el cikk-sorozatunkban. Minden nap egy új hölgyet mutatunk be a kiállításon olvasható leírás alapján.

 

budaorsinofotokiallitasmegnyito2019 (1)

 

 

Németh Magdolna – a LYRA Dalkör Budaörsi Német Hagyományőrző Egyesület elnöke

Budaörsön született német nemzetiségi családból, melyre nagyon büszke. A magyarországi németek szomorú tragédiája az ő családját is érintette. Szüleit 1946-ban kitelepítették Németországba, ott kötöttek házasságot és még abban az évben vissza szöktek szülőfalujukba, Budaörsre.

Már kiskorában nagyon szeretett énekelni, tagja volt az iskola énekkarának is. Tekintettel arra, hogy vallásos családból származik, így természetes volt számára, hogy tagja lesz a Budaörsi Katolikus Egyház kórusának a mai Werner Alajos Kórusnak, aminek közel 50 éve aktív tagja.

Mivel az ének és a zene mindig központi szerepet töltött be az életében, így 1983-ban, amikor felkérték, hogy legyen az újonnan alakuló német hagyományőrző kórus tagja, azonnal igent mondott. Itt nem csak az ének, hanem a budaörsi nyelvjárásban is beszélt német tudásának is nagy hasznát vette.

 

budaorsinofotokiallitasmegnyito2019 (8)

 

Az 1989-ben megalakult Budaörs-Bretzfeld Baráti Társaság tagja, az egyesület munkájából aktívan kiveszi részét. Az összes testvérvárosi találkozón részt vett mind Budaörsön, mind Bretzfeldben.

Az idei 30 éves találkozóra is nagy erőkkel készülnek a „LYRA” Dalkörrel. A Budaörsi Passió újraéledése óta minden alkalommal vállal szerepet a műsorban. Gyermekkora óta kiveszi a részét az Úrnapi virágszőnyeg készítésében ami számára már a virágszirmok begyűjtésénél kezdődik.

A budaörsi német nemzetiséget az önkormányzatban is képviseli, hiszen 2014 óta folyamatosan megválasztott tagja a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak. 2008-ban Hauser József Városi Közművelődési Díjjal ismerte el munkáját Budaörs Város Önkormányzata.

Elmondása szerint mindig csak azt teszi, amit volt karnagya Szakály Mátyás mondott egyszer: Mindig csak azt teszem ami a dolgom, és a kötelességem, mert „ ….akiknek szép a lelkében az ének az hallja a mások énekét is szépnek….” /Babits Mihály/

Németh Magdolnát azért mutatták be A Budaörsi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert fontos számára a budaörsi német nemzetiségi identitás, a nyelv, a kultúra, a hagyományok megőrzése, ápolása és továbbadása, ezzel is városunk kulturális életének szebbé, színvonalasabbá tétele.

 

 

(Budaörsi Infó/A Budaörsi NŐ)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.