Tíz év alatt megduplázódott az ingatlanok ára Budaörsön

(Budaörs, 2019. március 22. – Budaörsi Infó) Dupla annyit vagy ennél akár többet is érhet Budaörsön ugyanaz az ingatlan ma, mint 10 évvel ezelőtt. A magyar lakáspiacon a négyzetméter árak folyamatos emelése miatt ugyanannyi pénzért egyre kisebb alapterületű lakóingatlanokhoz juthatunk. A lakóingatlanok közül is a téglalakások és a panellakások árai mutatják a legnagyobb mértékű emelkedést hazánkban az elmúlt évtizedet tekintve. Tíz évvel korábban egy téglalakás másfélszer, míg egy panellakás feleannyiba került Budaörsön, mint az idei évben.

 

 

Mennyit drágultak a családi házak 10 év alatt?

A családi házak átlagos négyzetméter árai évről évre emelkedtek az elmúlt időszakban, így meghökkentő lehet a változás tíz év távlatában. Leginkább az eladásra kínált budaörsi házak drágultak, melyek egyetlen négyzetmétere 2009 januárjában átlagosan 307 ezer forint volt, míg 2019 januárjában átlagosan 503 ezer forintba került. A változás ezen időintervallumban több mint 60%-os volt.

Az elmúlt 10 évben a hatvan százalékos nagyságrendű drágulást jóval meghaladták vecsési, dunakeszi és budakeszi a családi házak is. Ezek közül idén januárban legmagasabb áron a Dunakeszin eladó családi házakat kínálták 483 ezer Ft/m²-es átlagáron. Ehhez képest Budakeszin 10 ezer forinttal olcsóbban lehetett hozzájutni a házak egyetlen négyzetméteréhez 2019 januárjában. Az általunk vizsgált települések közül pedig Vecsésen voltak a legalacsonyabb a családi házak átlagos négyzetméter árai idén januárban, 320 ezer Ft/m²-rel.

Mindezek mellett Szigetszentmiklóson és Solymáron is közel 50%-os volt a drágulás mértéke az utóbbi 10 évben. Szigetszentmiklóson a családi házak átlagosan 226 ezer Ft/m²-ről 336 ezer Ft/m²-re emelkedtek, míg Solymáron 287 ezer Ft/m²-ről 438 ezer Ft/m²-re növekedtek.

 

elado_csaladi_hazak_atlagos_m2_arak_2009_2019 copy

 

Budaors_latkep_lakotelep_nyaron_kicsi

 

 

Tégla- és panellakások árrobbanása

2009 január és 2019 január között a hazai lakáspiaci árak rakétasebességre kapcsoltak. A téglalakások tekintetében Budaörsön 69%-os áremeléssel idén januárban 665 ezer forintos, Dunakeszin 110%-os drágulással 615 ezer forintos, míg Budakeszin majdnem 2,5-szeres növekedéssel 688 ezer forintos átlagáron kínáltak az eladók egyetlen négyzetmétert.

A panellakások esetében is látványosan megugrottak az árak. Tíz év alatt Budaörsön 422 ezer forinttal, Dunakeszin 245 ezer forinttal a duplájára emelkedtek a panelek átlagos négyzetméter árai. Így idén januárban Budaörsön 658 ezer Ft/m²-es, Dunakeszin pedig 425 ezer Ft/m²-es átlagáron jelentek meg az eladó panellakások.

 

Panel_atlagos_m2_arak_2009_2019_jan copy

 

lakotelep_budaors_2018_apr8_levai_u_0

 

Egyre többen vesznek fel hitelt

Az elmúlt évek alatt emelkedett a hitelfelvételek száma. 2014-ben csaknem 274 ezer, míg 2018-ban több mint 460 ezer kihelyezés történt. Ez a növekedési tendencia annak is köszönhető, hogy évről évre nő a hitelfelvétel elfogadottsága. A korábbi évekhez képest jelentősen nőtt a lakásvásárlásra, lakásfelújításra és autóvásárlásra szánt külső anyagi segítség igénybevételébe vetett bizalom is.

A hitelfelvételek elfogadottságának egyik kulcsa a jövedelem. Az átlag felett keresők csupán 12 százaléka tartja rizikósnak a hitelfelvételt, legyen szó lakáshitelről, gépjárműhitelről, hitelkártyáról vagy személyi kölcsönről. Ezen felül a lakosság 48 százaléka véli úgy, hogy a feltételek alapos megvizsgálásával nem kell tartaniuk a felvett összeg visszafizetésétől.

 

 

(Budaörsi Infó / ingatlannet.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.