A Budaörsi Vöröskereszt éves beszámolója

(Budaörs, 2019. február 21. – Budaörsi Infó) 2019. február 20-án taggyűlést tartott Budaörsön a Magyar Vöröskereszt budaörsi alapszervezete. Megtartották éves beszámolójukat is.

A budaörsi Vöröskereszt beszámolója:

ÜNNEPSÉGEK
Fontosnak tartottuk településünkön a városi rendezvények, világnapok, ünnepségeken, helyi civil szervezetek rendezvényein való megjelenésünket.
Legfontosabb humanitárius tevékenységünk egyike a véradás szervezés. Ennek élénkítését és a véradók, mint mindennapi „hősök” megbecsülésének megünneplésére a PostART-ban került sor. Az ünnepségeken tagjaink közül mindhárom korosztály részt vesz.

veradomegbecsulesiunnepseg (13)

veradomegbecsulesiunnepseg (43)

veradomegbecsulesiunnepseg (44)

 

VÉRADÁSSZERVEZÉS
Önkénteseink segítségével továbbra is magas szinten folytattuk szervezőmunkánkat a véradás területén. Ennek eredményét a véradások népszerűsítésével (melynek eszközei: szórólapok, a véradók megajándékozása néhány véradó alkalommal, apró figyelmességekkel, pogácsa, stb), molinó kihelyezésével, plakátokkal igyekeztük fokozni.
Az év utolsó véradásán a 59 fő leadott teljes vér volt a nagyszerű eredmény.

veradas (5)

SEGÉLYEZÉS
Az idén is az országos TESCO tartós élelmiszer gyűjtésekkel párhuzamosan a CBA-val bővítettük ki ezirányú tevékenységünket. Ebben az évben 148 családnak tudtunk tartós élelmiszercsomagot juttatni. Több alkalommal osztottunk ruha és egyéb adományokat.

Minden évben együttműködünk a Bleyer Jakab Általános Iskolával és Márton-napon adományokat gyűjtenek, mi pedig elhozzuk és kiosztjuk a játékokat, ruhákat, tanszereket.

Évente 3 mélyszegény családnak tudunk térítésmentesen tüzelőt szerezni, ami azt gondolom, hogy nagyon nagy segítség télen.

A gyűjtőcsapat: Bánlaki Marika, Zsóka mama, Seres Ilonka, Lakatos Évi, Erdélyi Vivi, Bokor Erzsike, Mitrocsák Kati, Kovács Marika, Hurai Zsuzsika, Földvári Évi.

Egész évben átvesszük a használt ruhát és hétfőnként félfogadási időben a rászorulóknak osztjuk. Ez is olyan feladat, amelyet alapszervezetünk néhány tagja az év szinte minden hetében megteszi. Válogatnak, zsákolnak, adminisztrálnak, ellátják a hajléktalanokat csereruhákkal, rászorulókat ruhákkal, cipőkkel. Kitartásukért megérdemelnek egy tapsot: Kovács Marika, Bokor Erzsike, Seres Ilonka, Hurai Zsuzsika.

És akik az iroda környékét rendben tartják (főnyírás, szemétszállítás, iroda körüli javítási munkák): Szabó Sanyika, Sánta Krisztike.

 

OKTATÁS
Folytattuk az előző években megkezdett elsősegélynyújtás oktatását. A korábbi években az egészségügyi prevenció, az elsősegélynyújtás szélesebb körű oktatása, terjesztése állt a reflektorfényben.

A 2017. és 2018. évben sikeres előadássorozatot szerveztünk, melyben a helyi mentőállomás és képzett elsősegélynyújtóink vettek részt tevékenyen. A sorozatot az ifikkel indítottuk, a dolgozó korú korosztállyal folytattuk, majd pedig a nyugdíjas réteggel zártuk felölelve a budaörsi lakosság szinte minden korosztályának rétegeit.

A Vöröskereszt által 2018-ben indított Hősképző programunkat is be tudtuk illeszteni programunkba. Ennek keretében főként a fiatalokat szólítottuk meg az elsősegélynyújtás népszerűsítésével.

hoskepzo18_voroskereszt (4)

Immáron gyakorlattá vált, hogy tagjaink részvételével kortárs vöröskeresztes tábort szerveztünk. Legfőbb célunk az volt, hogy közösséget építsünk, s emellett tevékenyen segítő, aktív csapatot hozzunk létre, mely során magunk is előadóvá, a vöröskeresztes munka tanítóivá válunk.

A szervezésben Földvári Évi, Nikoli Rebeka, Lakatos Évi, Stift Andi, Májer Emese volt segítségemre. Az ifik közül Helter Bence, Budai Krisztián.

Pályázatok

2018-ban is kihasználtuk a pályázatok adta lehetőségeket. Három pályázatunk is futott, melyeket teljesítettünk. Minden évben sok munkával és idővel jár az előző évi pályázatok elszámolása, a következő évi pályázatok „vadászata” és elkészítése.

Városi- és egyéb rendezvények
Részt vettünk a Budaörs Fesztiválon és az Idesüss Budaörs Napján is.
Játszóházat működtettünk a CSEÖ-porgram keretében.

budaorsfesztival2015_18

budaors_fesztival_05_2015_majus9

Több alkalommal céges és helyi egészségmegelőző rendezvényeken a helyi védőnő, és egészségügyi önkéntes tagjaink részvételével elsősegély bemutatókkal vettünk részt. (Kádár Editke, Máténé Papp Mariann és Takácsné Fehérvári Csilla)

Ott voltunk a Biztonság Héte alkalmából elsősegély bemutatókon az uszoda parkolójában megrendezett megyei rendezvényen.

Zsámbéki Ring rendezvényen évről-évre elsősegély sátorral, bemutatókkal vagyunk jelen.

Kezdetektől fogva, minden évben többen részt veszünk a Budaörsi Nő szervezésében és lebonyolításában.

abudaorsino2018 (3)

Másodikok lettünk a BULÁKE szervezésében rendezett érzékenyítő versenyen. A program rendkívüli hangulatú, nagyszerű volt.

elsobudaorsibotorkalobulake181015 (62)

Lányból Nővé című vöröskeresztes programmal közel 200 serdülőkorúnak osztottunk egészségügyi csomagot és tartottunk előadást ezzel kapcsolatban az 1. sz. Általános Iskola felsős tagozatos lányoknak.

1szaltalanosiskola_betet_voroskereszt18_10 (4)

1szaltalanosiskola_betet_voroskereszt18_10 (12)

Idősgondozás
Talán legelőször kellett volna erről beszélnem. Nyugdíjas tagjaink közül néhányan heti, napi szinten meglátogatják, bevásárlással (gyógyszertár, élelmiszer, stb.) orvoshoz kíséréssel támogatják az egyedülálló nagyon idős lakosokat. Úgy gondolom, hogy megérdemelnek egy nagy tapsot: Zsóka mama, Kovácsné Marika

Élelmiszermentés
Másik előre kívánkozó téma. Több önkéntesünk naponta járnak pékségekbe, ahonnan elhozzák a megmaradt napi élelmiszert és elviszik a környékbeli idős és rászoruló családokhoz. Mindezt teszik hóban, szélben, korukat meghazudtoló fürgeséggel, kitartással. Nem túlzás, ha őket is megtapsoljuk: Szalai Laci bácsi, Zsóka mama, földvári Évi, Kovácsné Marika
Népszerűsítésünk fokozásában Májer Emese segít. Kezeli honlapunkat, FB oldalunkat, tudósít a Budaörsi Infóban, fotókat, videókat készít önkéntesként és vezető újságíró-fotósként.

 

További sikeres munkát kívánunk a szervezetnek! 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.