Budaörsi intézményvezetők karácsonyi évzárója 2. – Csabay Károly

(Budaörs, 2018. december 22. – Budaörsi Infó) A karácsony közeledtével arra kértük a budaörsi intézmények vezetőit, hogy foglalják össze elmúlt évüket, és osszák meg velünk legmaradandóbb élményeiket. Sorozatunk második részében Csabay Károlyt, a Városi Könyvtár igazgatóját kérdeztük. 

 

 

Csabay Károly – Városi Könyvtár igazgatójának gondolatai:

Könyvtárunk szép és gazdag hagyományokkal rendelkezik a Mikulásvárás, az advent és a karácsonyi ünnepkör méltó megjelenítésében; és az igazgatónak elsősorban megőriznie és működtetnie kell ezeket, semmint újítani. Idén, 2018-ban is a december 8-i szombaton Mikulás-napi műsorral vártuk a gyerekeket, és a december 22-i szombaton karácsonyfadísz-készítő kézműves-foglalkozás lesz. Természetesen ezzel párhuzamosan kínáljuk könyvtárunk állományának a témába illő dokumentumait, úgymint karácsonyi témájú novellásgyűjteményt, vers- és dalgyűjteményt – és persze ne feledkezzünk meg az idevágó CD-kről és további hanganyagokról sem!

 

varosi_konyvtar (3)

 

2018 könyvtárunk számára mérföldkő volt abból a szempontból, hogy „elsőbálozók” voltunk az Idesüss napon. Ez a budaörsi közönség előtt jól ismert bemutatkozó „kirakodóvásár”, és erre az idén szeptember 1-jén került sor. A szervezőknek ebben az évben mi, a könyvtár is eszükbe jutottunk, amiért igen hálás vagyok.

A könyvtár kapott egy standot, és be tudott rendezkedni egy utcai bemutatkozásra és szolgáltatásnyújtásra. Hallottunk már strandkönyvtárakról mint kuriózumokról, de valljuk be, a szabadtéri forma még eléggé szokatlan a könyvtárszakmában.

Nem szégyellem: nekünk is az volt. Megterveztük a standra kiállítandó számítógépnek a könyvtárépületben működő szerverrel való kapcsolatát – ez már önmagában is szakmai bravúrnak számít. Tervünket arra a feltételezésre építettük, hogy a standon lesz wifi. Az alkalomra egy vállalkozóval virtuális sétát is terveztettünk, amely igen látványosan mutatja be a könyvtár különböző olvasói tereit interneten hozzáférhető módon. (Ez most is megtekinthető a könyvtár honlapján: http://budaorskonyvtar.hu/ )

Az utolsó pillanatban tudtam meg, hogy nem lesz wifi. A könyvtárigazgató tetőtől talpig leizzad ilyenkor… Wifi hiányában az igazgatói szolgálati mobiltelefon hotspotjával oldottuk meg a feladatot, nagy-nagy megkönnyebbülésre gyönyörűen, kiváló sebességgel tartotta a kapcsolatot a teljes időtartamban.

A bemutatkozó nap alkalmat adott arra, hogy új beiratkozókat toborozzunk az utcai stand révén (12 új olvasót verbuváltunk e napon), és hogy adjunk egy „amnesztiát” rég kikölcsönzött és most a könyvtárba késedelmi díj megfizetése nélkül visszahozható kintlevőségeinket őrizgető olvasóinknak.

Éltek is vele: négy tele műanyagrekesz könyvet hoztak vissza a „bűnbánók”. Nyári zárvatartásunk alatt könyvtári adatbázisunkat tartottuk karban, ami nagyon elmélyült, szép, igényes szakmai munka; rendbe tettük olvasóink adatait, felkészülő lépéseket tettünk, hogy megfeleljünk a GDPR-jogszabályok következtében ránk rótt kötelezettségeinknek. Olvasóink nemsokára megújult olvasói adatlappal fognak találkozni, különböző nyilatkozattételre kérjük majd őket.

 

varosi_konyvtar (9)

 

Most, közeledve az ünnepekhez és az esztendő végéhez, kérem, engedjék meg, hogy a könyvtár minden munkatársa nevében a könyvtárigazgató nagyon szép, emelkedett ünnepeket, vidám szilvesztert és őszintén boldog, sikeres új esztendőt kívánjon a Budaörsi Infó kedves olvasóinak.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.