Tulipán Kvartett Budaörsön

(Budaörs, 2018. november 14. – Budaörsi Infó) Berente Imréné Ari Erzsébetről és a Piros Rózsa Dalkörről már többször olvashattak internetes hírportálunkon. Legutóbb arról cikkeztünk, hogy a Dalkör vezetését átadta Bányai Márton részére. Viszont az énekléssel nem hagyott fel és egy régi-új csapatban őrzi tovább a hagyományokat. 

 

 

A régi-új csapat a Tulipán Kvartett, akik közül 3-an, Emődi Erzsébet, Zsidi Jolán, Varga Erzsébet jelenleg is a Dalkör aktív tagjai.

A tagok Emődi Erzsi, Zsidi Joli, Varga Erzsi és Berente Imréné. 

2015 óta énekelnek együtt annak érdekében, hogy amit a népzenei táborokban, énekes-műhelyekben megtanultak kiváló tanárainktól (Budai Ilona, Kossuth-díjas népdalénekes, ” Vésztői Nemzetközi Népművészeti Tábor”, Vass Lajos Népzenei Szövetség kiváló tanárai: Juhász Erika, Tanai Erzsébet, Farkas Márta, Husi Gyula) megismertessék szélesebb körben is.

Berente Imrénétől megtudtuk, hogy a Tulipán Kvartett nevét a legősibb szimbólumról kapta, a tulipánról, amely egyenruhájukon is megjelenik.

“Törekszünk a legautentikusabban énekelni a Kárpát-medencei népdalokat megszólaltatva, mint ahogyan Kodály Zoltán mondta: “Csak tiszta forrásból.”

 

Hol találkozhatunk a Tulipán Kvartettel? 

“Gyulán,  a Szilágyság népdalaiból énekeltünk egy csokrot, Budai Ilona összeállítását követve, és ifjú Horváth Károly könyvéből szerény személyem állított össze egy Mura-vidéki népdalcsokrot. Ezeket a népdalokat idős Horváth Károly gyűjtötte fel.

Sokszor énekeltünk már mi négyen együtt, a Piros Rózsa Dalkör szervezése kapcsán is. Az idei évet tekintve, Felvidéken. 

Megtisztelő meghívást kaptunk a budaörsi Empátia-napra, és Törökbálintra az Idősek Világnapja tiszteletére rendezett ünnepségre.

Meghívást kaptunk a gyulai Viharsarki Regionális Népzenei Találkozóra is, ami október 27-én volt, ahol a Tulipán Kvartett Arany fokozatú minősítésben részesült.

Oroszlányba is megyünk, az “Adventi Népdalköri” találkozóra, ami november 25-én lesz. Mura-vidéki népdalt, és a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó népdalokat énekelünk majd, a dalcsokor címe “Feljött immár az a Csillag!”

Mivel mi nem vagyunk és nem is kívánunk civilszervezetté alakulni, bárkik felkérnek bennünket, szívesen megyünk. Megtisztelő meghívást kaptunk a Piros Rózsa Dalkörtől a dalkör decemberi műsorába.”

 

Milyen távlati terveik vannak? Szeretnék esetleg bővíteni a csapatot? 

“Nem tervezzük a csapat bővítését. A kis-csapatunk feladata, egyben a célunk is, amit Budai Ilona kért tőlünk: ne hagyjuk veszni a zenei anyanyelvünket, a magyar népdalt. Terjesszük minél nagyobb körben a tanultakat.

Békés megyében nagyon sok népdalt gyűjtött Bartók Béla. Az Ő és Kodály Zoltán gondolatai is inspirálnak: “és mint az ékszer is holt kincs a láda fenekén, életet akkor kap, ha viselik: a népdal is mennél többeké tesz, annál nagyobb lesz világító és melegítő ereje.”

Ezt szeretnénk, átadni: kincseinket.”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.