Dr. Timon Béla emlékére ültettek fát a budaörsi Önkormányzat mögötti parkban

(Budaörs, 2018. november 10. – Budaörsi Infó) 2018. november 9-én a Kertbarát Kör és a Budaörsi Önkormányzat emlékfát ültetett az Önkormányzat mögötti parkban.

 

 

Az őshonos őszibarackfát dr. Timon Béla (1935-2017 ) őszibarack nemesítő emlékére ültették el, aki a budaörsi tájfajták visszatelepítését segítette munkájával.

 

oszibarackfaultetes_kertbaratok18_11_09 (20)

 

Meghívott vendégek voltak: Dr. Szani Zsolt, a NÉBIH munkatársa, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Kertészeti Növények Fajtakísérleti Osztály, Dr. Simon Gergely, a SZIE Szent István Egyetem Gyümölcstermő Növények Tanszék tanszékvezetője, akik segítik a további fajtamentő munkákat.

A faültetésen beszédet mondott Baráthné Bátai Beatrix, a Budaörsi Kertbarátok elnöke és Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

A polgármester megköszönte a Kertbarátok és a további segítőik munkáját, hogy megőrzik Budaörs értékeit.

 

oszibarackfaultetes_kertbaratok18_11_09 (3)

 

oszibarackfaultetes_kertbaratok18_11_09 (14)

 

oszibarackfaultetes_kertbaratok18_11_09 (9)

 

Baráthné Bátai Beatrix beszédében elmondta, hogy  13 évvel ezelőtt tíz ember megalakította a kertbarátkört Budaörsön, amely azóta is működik (főbb munkáik: Máv állomás virágosítása, Márk rózsák mentése-ültetése közterületekre, Úrnapi virágszőnyeg készítése, „Budaörs Nap” terménybemutató, Lenz család történetének kutatása, kiállítások Lenz Klára gobelinjeiből (Nagy Sándor Lászlóné érdeme), kertészkedők szakmai támogatása, könyvkiadás).

 

oszibarackfaultetes_kertbaratok18_11_09 (10)

 

“Legfontosabb feladatunknak az őszibarack tájfajták visszatelepítését tartjuk, melyet 2011-ben kezdtünk.

Segítette munkánkat dr. Timon Béla, az akkori Corvinus Egyetem docense, aki a hazai gyümölcstermesztés, a művelési rendszerek és az őszibarack elismert kutatója és oktatója volt. 60 publikációja jelent meg, melyek közül az Őszibarack című könyve nagy sikerét jelzi, hogy 5 kiadást ért meg. Az államilag elismert őszibarackfajták honosításában vett részt az egyetemen.

Nyugdíjba vonulása után sem tétlenkedett. Ötven év tapasztalata, szakmai tudása, önzetlen segítsége nagy kincs volt számunkra. 2016-ig minden év augusztusában a déli lankákat járta velünk, Winkler János hegybíróval és Komjád Jánossal a régi őszibarack fajták szaporító anyagát gyűjtve.

Idős korára otthonba került és 2017-ben bekövetkezett halála után magunkra maradtunk. Sokat tanultunk tőle, embersége, tapasztalata hiányzik.

A budaörsi önkormányzat helyet adott egy tájfajta őszibarackfának, melyet dr. Timon Béla emlékére ültetünk. Szeretnénk, hogy ez a szép tájfajta barack hivatalosan is megkaphassa a ‘Dr. Timon Béla emléke’ nevet. Köszönjük Budaörs város Önkormányzata segítségét.”

 

A beszédeket követően dr. Simon Gergely megmetszette a csemetét, azzal a technikával amit még dr. Timon Bélától tanult, karcsú orsó korona formára.

 

oszibarackfaultetes_kertbaratok18_11_09 (19)

 

oszibarackfaultetes_kertbaratok18_11_09 (23)

 

oszibarackfaultetes_kertbaratok18_11_09 (24)

 

oszibarackfaultetes_kertbaratok18_11_09 (25)

 

oszibarackfaultetes_kertbaratok18_11_09 (1)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.