Közlekedési rend és forgalmi változások az október 23-i hosszú hétvégén

Nemzeti ünnepünkön, az 1956. október 23-i forradalom évfordulóján és az azt megelőző napon több fővárosi helyszínen tartanak megemlékezéseket: 22-én, hétfőn délután a Műegyetem rakparton és a Bem József téren, 23-án, kedden délelőtt a Kossuth Lajos téren, délután pedig a Terror Háza múzeumnál. Az említett helyszínek környékén forgalomkorlátozásokra kell számítani, ezért változik az érintett közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje is. Október 22-én, hétfőn a szombati, 23-án, kedden pedig az ünnepnapi menetrend lesz majd érvényben. Ezen a két napon az M3-as metró egész nap közlekedik Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között. A forradalomnak és a szabadságharcnak emléket állító külsővel 1956-os jelzésű villamos közlekedik október 22-e és november 4-e között a 6-os és a 49-es villamos vonalán.

 
Közlekedési rend a hosszú hétvégén

Az október 20-23-i hosszú hétvége szombati és vasárnapi napján az M3-as metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár; október 22-én, hétfőn és 23-án, kedden ugyanakkor egész nap Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik a metró, Újpest felé pedig pótlóbusszal utazhatnak tovább. A fővárosi közösségi közlekedésben október 22-én, hétfőn a szombati, 23-án, kedden pedig a vasárnapi és ünnepnapi menetrend lesz érvényben.

A hosszú hétvégén is érdemes utazásukat a BKK FUTÁR alkalmazás használatával megtervezni. A BKK utazástervezője mobilkalmazásként iOS és Android rendszerű eszközökre is letölthető, weben a futar.bkk.hu címen érhető el, és mindig az optimális útvonalat tervezi meg úti célunk eléréséhez.

Forgalmi változások a hivatalos ünnepi programok alatt

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan október 22-én, hétfőn és 23-án, kedden is több helyszínen zajlanak majd hivatalos rendezvények, amelyekről részletesen az oktober23.kormany.hu oldalon tájékozódhatnak.

 

Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth Lajos téren, a Szent Korona látogatása az Országházban – október 23. 9:00-tól

Október 23-a, nemzeti ünnepünk hivatalos rendezvénysorozata Magyarország nemzeti lobogójának katonai tiszteletadással történő ünnepélyes felvonásával kezdődik. Üzemkezdettől 10 óráig a 2-es villamosok csak a Közvágóhíd M és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekednek. 7 és 10 óra között az M2-es metró Kossuth Lajos tér állomását lezárhatják, a 15-ös és a 115-ös busz pedig a teret elkerülve, módosított útvonalon közlekedik; ebben az időszakban érdemes az M3-as metró Arany János utca állomásától vagy a 4-es és a 6-os villamos Jászai Mari tér megállóhelyétől gyalogosan megközelíteni azt.

10 és 17 óra között az érdeklődők megtekinthetik az Országházban a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A Kossuth Lajos tér 10 óra után legkényelmesebben az M2-es metróval, valamint a 15-ös vagy a 115-ös busszal közelíthető meg.

A miniszterelnök beszéde a Terror Háza múzeumnál – október 23. 15:00-kor

A kormányfő ünnepi beszédének helyszíne, a Terror Háza múzeum a 4-es és a 6-os villamos Oktogon megállóhelyétől, illetve az M1-es metró Oktogon vagy Kodály körönd állomásától gyalogosan közelíthető meg. (A Vörösmarty utca állomást várhatóan 13 és 17 óra között lezárják.)

Szabadságkoncert 1956 a Millenáris B csarnokban

A Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna & the Barbies zenekar fellépésével tartják idén a Szabadságkoncert 1956 rendezvényt. Helyszíne, a Millenáris a Széll Kálmán térről, illetve a 4-es és a 6-os villamos Széna tér megállóhelyéről rövid gyaloglással érhető el.

1956-os különjárati villamos

A forradalom és szabadságharc emlékére 1956-os jelzéssel korhű külsejű UV típusú villamos indul a fővárosban október 22-e és november 4-e között a fővárosban: október 22-én, hétfőn délután és kora este a 49-es villamos vonalán, majd 23-tól, keddtől november 4-ig, vasárnapig – szintén a délutáni és a kora esti órákban – a 6-os és a 49-es villamosvonalon. A villamosok a BKK normál díjszabása szerint, azaz a megszokott módon csak jeggyel vagy bérlettel vehetők igénybe. Pontos menetrendjük elérhető a BKK honlapján. Több érintett villamosmegállóban – a forradalomhoz és a szabadságharchoz kapcsolódó ikonikus helyszíneken, a Széll Kálmán tér, a Széna tér, a Mechwart liget, a Nyugati pályaudvar, az Oktogon, a Király utca / Erzsébet körút, a Blaha Lujza tér, a Corvin-negyed, a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér megállóhelyeken – korabeli ruhába öltözött fiatalok osztogatnak majd archív hírekből összeállított újságot az arra közlekedőknek.

 
Október 23-án, kedden 13 órától 20 óráig az Andrássy utat a Kodály körönd és a Hősök tere között is, továbbá a Kodály köröndöt, a Szinyei Merse Pál utcát az Aradi utca és az Andrássy út között, valamint a Felsőerdősor utcát az Andrássy út és a Benczúr utca között.

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.