„A holtak nem halottak, velünk jönnek. Láthatatlanok csupán, hallhatatlan a léptünk.” – Megemlékezés a német-magyar katonai temetőben

(Budaörs, 2018. szeptember 24. – Budaörsi Infó) Budaörsön 2002-ben avatták fel azt a katonai temetőt, ahol a második világháborúban elesett mintegy 16 ezer német és magyar katona lelt végső nyughelyre. 2018. szeptember 17-én ismét megkezdődött az immár hagyományossá vált kéthetes hadisírgondozói, kemény fizikai munka. Majd pedig 22-én nemzetközi megemlékezést tartottak Magyarország és a Németországi Szövetségi Köztársaság között megkötött hadisírgondozó kormánymegállapodás huszonötödik évfordulója alkalmából. 

 

 

Magyarország és a Németországi Szövetségi Köztársaság között megkötött hadisírgondozó kormánymegállapodás huszonötödik évfordulója alkalmából rendeztek nemzetközi megemlékezést szeptember 22-én, szombaton, a budaörsi német-magyar katonatemetőben. A Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) közös rendezvényén Huszár János altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes is részt vett.

A hadisírgondozó feladatokat az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság vezetésével, magyar és német katonák, összesen 24 fővel hajtották végre. Ezalatt negyvennyolc síremlékhelyet alakítottak ki, illetve harminckét fát vágtak ki, aprítottak fel és szállítottak fel. A már meglévő emlékoszlopokon, emlékműveken végrehajtandó kőművesmunka, valamint a központi épület tetőszerkezetének újrafestése is a katonák feladata volt.

A hadisírgondozó feladatok végzésébe a Bundeswehr és a Magyar Honvédség katonái mellett bevonták a magyar területvédelmi tartalékos katonákat is. A bajor és magyar katonák önkéntes alapon vesznek részt e nemes feladat végrehajtásában. A program jó lehetőséget teremtett a két ország katonadiplomáciájának ápolására.

 

katonaitemeto18_szept (20)

 

katonaitemeto18_szept (4)

 

katonaitemeto18_szept (3)

 

„Erős akarattal ébren tartjuk a háborúra és önkényuralomra való emlékezést, támogatjuk a megértést, megbékélést és békét az emberek és népek között, és fellépünk a szabadság és a demokrácia mellett” – a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség vezérelve.

Az elesett katonák emlékének méltó ápolása érdekében létrejött megállapodás a háborúban elhunyt személyek felkutatásáról, végső nyughelyre helyezéséről, valamint a katonasírok és katonatemetők gondozásáról rendelkezik.

A budaörsi német-magyar katonatemető központi emlékhelyénél Volkmar Wenzel, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete beszédében hangsúlyozta: hasznos dolog, ha rendelkezésre áll egy szerződés, vagy megállapodás, amely írásban szabályozza, miként működjék a gondozás. Ahhoz azonban, hogy a megállapodás megteljék élettel, emberekre és intézményekre van szükség. „A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség világszerte, több mint nyolcszáz katonai temetőt gondoz. Munkájának célja az is, hogy aktívan részt vegyen a békemunkában. Ez a békemunka, az áldozatok sírja feletti megemlékezés igen erős társadalmi elismertséggel és jelentőséggel rendelkezik mind Németországban, mind Magyarországon.” –  fogalmazott a nagykövet.

A megemlékezésen Horváth Lajos, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatója mondott beszédet. „A környéken nyugvó hősi halottak nagyobb része itt, a Budaörs határában létesített központi katonatemetőben nyugszik, ám sokan vannak, akik a környező hegyoldalak, erdők mélyén pihennek ma is. Itt állva, előttük is fejet hajtunk.”. Az igazgató hozzátette: az is fontos és a köztudat része kell legyen, hogy az ország minden német-magyar katonatemetőjében a mai német és a mai magyar hadseregek katonái közösen dolgoznak apáik és nagyapáik katonasírjainak gondozásán.

„A huszadik század két világháborúján átívelő katonai szövetség a huszonegyedik századra olyan összefogássá szelídült, amelynek legmagasztosabb célja az emlékezés, s az emlékezésen keresztül a figyelmeztetés a béke megőrzésének fontosságára. Ez pedig mindennél fontosabb.” – hangzott el a rendezvényen.

A második világháborúban elesett, a temetőben nyugvó katonák emléke előtt Huszár János altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes tisztelgett. A Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége nevében Wolkmar Wenzel nagykövet és Wolfgang Illner vezérkari alezredes, véderőattasé koszorúzott. Az emlékműnél – mások mellett – koszorút helyezett el Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka, dr. Négyesi Lajos ezredes, hadtörténész és dr. Töll László ezredes, a Nemzeti Örökség Intézetének kabinetfőnöke.

A rendezvényen mint házigazda ott volt Wittinghoff Tamás polgármester, valamint Ritter Imre, a magyarországi német kisebbség országgyűlési képviselője.

Az ünnepséget követően a temető fogadóépületében a Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (VDK) által összeállított információs táblákkal és audiovizuális eszközökkel berendezett kiállítást prof. dr. Ungváry Krisztián, a VDK Tudományos Tanácsának tagja nyitotta meg. Ünnepi beszédét Gorchfock északnémet költő mondatával zárta: „a holtak nem halottak, velünk jönnek. Láthatatlanok csupán, hallhatatlan a léptünk.”

 

katonaitemeto18_szept (1)

 

katonaitemeto18_szept (21)

 

katonaitemeto18_szept (22)

 

katonaitemeto18_szept (20)

 

katonaitemeto18_szept (18)

 

katonaitemeto18_szept (17)

 

katonaitemeto18_szept (16)

 

katonaitemeto18_szept (15)

 

katonaitemeto18_szept (14)

 

katonaitemeto18_szept (13)

 

katonaitemeto18_szept (12)

 

katonaitemeto18_szept (11)

 

katonaitemeto18_szept (10)

 

katonaitemeto18_szept (9)

 

katonaitemeto18_szept (8)

 

katonaitemeto18_szept (6)

 

katonaitemeto18_szept (7)

 

katonaitemeto18_szept (5)

 

katonaitemeto18_szept (4)

 

katonaitemeto18_szept (3)

 

katonaitemeto18_szept (2)

 

Koszorúzók:

– Volkmar Wenzel nagykövet és Wolfgang Illner vezérkari alezredes, véderő attasé Németország képviseletében

– Wittinghoff Tamás polgármester Budaörs Város Önkormányzata nevében

– Huszár János altábornagy, honvéd vezérkar főnök helyettes

– Dúró Dóra országgyűlési képviselő

– dr. Négyesi Lajos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium kegyeleti diplomáciájáért felelős miniszteri biztosa nevében

– Mihócza Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka

– Töll László ezredes a Nemzeti Örökség Intézet kabinetfőnöke

– Dr. Józan-Jilling Mihály a magyarországi németek országos önkormányzata nevében

– Alexander Barthou nyugállományú ezredes, főtitkár az osztrák Hadisírgondozó Szervezet nevében és Árvai András, a szervezet magyarországi képviselője

– a Német Hadisírgondozó Szövetség részéről Tore May elnökségi tag és Daniela Schily főtitkár asszony

– a Magyarországra látogató hozzátartozók.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.