Győzött a budaörsi ROBOKTAT csapat a IX. Robotprogramozó Országos Csapatverseny döntőjén

(Budaörs, 2018. április 16. – Budaörsi Infó) 2018. április 14-én tartották a IX. Robotprogramozó Országos Csapatverseny döntőjét Kecskeméten, ahol a budaörsi ROBOKTAT  csapat első helyezést ért el! Gratulálunk! 

 

A robotprogramozó verseny célja, hogy a tehetséges, informatika, programozás, reáltudományok iránt fokozottan érdeklődő diákok számára lehetőséget biztosítson tudásuk, kreativitásuk összemérésére.

A versenyre, iskolatípustól függetlenül, bármely 5-8. iskolai évfolyam tanulói nevezhettek 2-3 fős csapattal. Az I. és II. kategóriában egy csapat tagjai csak azonos évfolyamra járó, de különböző
iskolák tanulói lehettek.

A III. kategóriában a csapattagok különböző (7. vagy 8.) évfolyamos tanulók is lehettek. Egy tanuló csak egy csapatnak lehetett a tagja. Egy iskolából több csapat is nevezhetett.

Budaörsről több csapat is indult és 1., 2., 3., 8., és 10. helyezést értek el az ötödikes és hatodikos kategóriában.

Székely Viola, a budaörsi csapatok felkészítője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a csapatoknak egy előre elkészített pályán kellett útvonalkövetési, alapvető robotprogramozási és akadálypálya jellegű feladatokat megoldaniuk egy előre összeépített robotra írt programok segítségével.

“A csapatok indulhatnak saját robottal, vagy ennek hiányában a verseny helyszínén kapták meg azokat. A robotoknak rendelkezniük kellett 2 db fény/szín-, 1 db ultrahang- és 1 db nyomásérzékelővel, valamint két motorral.

Az I. kategóriában nevezett csapatok esetén elegendő volt 1 db fény/szín szenzor a feladatok megoldásához.

A feladatok megoldását szakmai zsűri értékelte. 

A zsűri a feladatok megoldását a teljesítés ideje, a feladat megvalósításának precizitása alapján pontozta.

A megoldás során a csapatok használhatták a rendelkezésre bocsátott tesztpályát és csapatonként egy számítógépet a szükséges programokkal (NXT-G vagy EV3-G grafikus programnyelv), valamint egy előre megépített Mindstorms NXT vagy EV3 robotot. 

Mérnöknek lenni nehéz, de annál szebb és nemesebb feladat! Nagyon kevés olyan szakma van, ahol ennyire érdekes, kreatív, és valóban közvetlen hasznot hajtó munkát lehet végrehajtani. És tudni kell azt is, hogy az alkotó mérnök korántsem csak a jelenlegi technológiák ismerője; ő olyan  tudással rendelkezik, amelyet bárhol, bármikor elővehet és használhat. Ennek a tudásnak a megalapozását érdemes már kisiskolás korban elkezdeni.

Nagyon ügyesen szerepelt a ROBOKTAT csapata. Idén sem okoztak csalódást. Úgy gondolom, hogy a rengeteg munka meghozta a gyümölcsét.”

 

Gratulálunk a csapatoknak és felkészítőjüknek!

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.