10 éves a Budaörsi Infó – Mi történt 2014-ben?

(Budaörs, 2018. április 13. – Budaörsi Infó) Elindult a visszaszámlálás. 2018. októberében a Budaörsi Infó egy rendhagyó kiállítással várja az érdeklődőket a budaörsi Városháza aulájában. 10 éves születésnapunkhoz érve visszatekintünk az elmúlt évekre, és megmutatjuk önöknek városunk nagy sajtótörténeti pillanatait. Hónapról hónapra egy-egy év eseményeiből emelünk ki részleteket, hogy átgondolhassuk mi minden változott azóta.

 

 

A 2014-es évértékelőjében Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere azt nyilatkozta újságunknak, hogy az ő élete már összenőtt a településével. Akkoriban azt tartotta a legsürgetőbb aktuális feladatnak, hogy Budaörs gazdasági erejét megőrizze, és hogy az összes feladatához szükséges forrásai meglegyenek.

Elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a régi posta épülete kulturális centrummá váljon. Mint tudjuk azóta a PosART Kulturális Színtér működik az épületben. Februárban a fagyási sérülésekkel foglalkoztunk, Petró Tibor a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetőjének segítségével.

A politika sem maradhatott ki ebben a hónapban, így választások előtt egy utolsó évértékelőt kértünk a képviselőktől.

2014 márciusában új kormányablak nyílt a Városházán a régi Okmányiroda helyén. Ez volt az a hónap amikortól már a budaörsi önkéntes tűzoltók önállóan is végezhettek beavatkozást.

 

 

10evesujsag4np

 

Váradi Gábor a helyi buszközlekedést bonyolító cég csoportvezetője márciusi interjújában arról beszélt nekünk, hogy a sikerük kulcsa az összehangolt munka. Azt is megtudtuk tőle, hogy a két vonal közlekedését nagy valószínűséggel a 4-es metró építése sem fogja közvetlenül befolyásolni. A helyi buszközlekedés azóta is zavartalanul működik. Áprilisban a tűzgyújtási tilalomról cikkeztünk és arról is, hogy célegyenesbe került a Budaörsi Gazdapiac.

A Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság civil szervezetekkel (Budaörsi Lakótelepért Egyesület, Kertészek és Kertbarátok dr. Luntz Ottokár Egyesület) együttműködést hozott létre annak érdekében, hogy városunkban végre létrejöhessen egy igazi gazdapiac.

A Gazdapiac mára már minden szombaton üzemel és várja a vásárlókat. Ami négy évvel ezelőtt még csak álom volt, ma már megszokottá vált a város életében.

Ebben az évben indította el a Budaörsi Infó a városfeltérképező körútját is, amelynek az volt a célja, hogy felsorakoztassa a helyi szórakozási lehetőségeket Budaörsön. Elsőként egy „közösségi szigetre” hajóztunk el, a Városi Ifjúsági Klubba, amelynek történet a rendszerváltás előtti időkbe nyúlik vissza. Tankó Anna népművésszel készített utolsó interjúnk is az április lapszámban jelent meg. A hagyományőrzésről, a tojásfestésről és a múltunk tiszteletéről beszélgettünk vele.

 

10evesujsag4n

 

2014 májusában lett 125 éves a Budaörs Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ebből az alkalomból Petró Tiborral és Ratkai Gyula önkéntes tűzoltókkal utaztunk kicsit az időben.

Hónapokon keresztül cikkeztünk a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság munkájáról, aminek májusban végre beért a gyümölcse, és megnyílhatott a Budaörsi Gazdapiac.

Egy sajnálatos esemény is történt ugyanekkor Budaörsön. Szöges zsömlét találtak a Nap-hegyi parkerdőben.

 

zsomle

 

Ezzel a témával cikkünk nyomán az RTL Klub híradója is foglalkozott. Sajnos a tettesek nem lettek meg. Ezt a cikkünket internetes hírportálunkon több mint 6500-an osztották meg.

Júniusban a Szélrózsa Fesztivál résztvevőivel készült interjúinkat olvashatták újságunkban. Különböző határon túli falvakból érkező táncosok véleményét kérdeztük a kultúráról. Egy budaörsi ötgyerekes családot is bemutattunk és arról beszélgettünk velük, hogy hogyan lehet logisztikailag megoldani a hétköznapokat.

Ebben a számban mutattuk be Hankó Anita textilszobrászt is. Munkáiból kiállítás is készült a Városi Ifjúsági Klubban később.

A júliusi számban Berente Imréné Ari Erzsikével készítettünk interjút, aki negyven éven keresztül tanított a Kesjár Csaba Általános Iskolában. 2014-ben lett új vezetője a Budaörsi Vöröskeresztnek Nagy Éva személyében. Munkájáról sokszor olvashattak hírportálunkon. 2017-ben új munkatárs került a helyére.

 

berentene_angyalkatt

 

Augusztusi számunkban a polgárőrség és a budaörsi Önkormányzat közti vitáról számoltunk be. A Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület elmondása szerint a számukra kínált támogatási összeg nem volt elegendő a rendeltetésszerű működtetéshez.

Karcsi nővért is ebben a számban mutattuk be olvasóinknak, bár rengetegen ismerik Budaörsön. Ő az Egészségügyi Központ egyik kiemelt dolgozója, aki munkájáért ebben az évben a Budaörs Egészségügyért Díjat is átvehette.

 

karcsi_nover

 

Szőke Miklós Gáborról is sokan hallhattak már. Ő volt az aki megálmodta a Ferencvárosi stadion előtt épült vas sast, a Törökugratóra pedig egy lovat. Érdemes akkori cikkünket újra elolvasni.

2014 szeptemberében nem csak az iskola, hanem a képviselőjelölteket gyártó nagyüzem is elindult. Ekkor került nyilvánosságra, hogy ki, melyik párt színeiben indul a választásokon. Szóba került az óvárosi gazdapiac ötlete is, amit a régi posta épületének udvarában szerettek volna megvalósítani.

Ezt az ötletet később elvetették. Szeptemberben egy Választási különszámmal is megjelentünk, amelyben minden párt önkormányzati jelöltjét bemutattuk körzetekre lebontva. Így a budaörsiek könnyen tájékozódhattak és hozhattak döntést arról, hogy kire szavazzanak.

 

10evesujsag4o

 

Októberben került új vezető a Budaörsi Mentőállomás élére. Fehér Tamás helyére Nagy Gábor, aki 2017 év végéig látta el ezt a feladatot az Állomáson. Novemberben mutattuk be a budaörsi Simon V. László legújabb könyveit a Bodicsek és az id. Rubik A Nagy Magyar Aviá­tor címmel.

Decemberben indult el a budaörsi kutyafuttatók kálváriája is. Ekkor mutattuk be először a Budaörsi Kutyabarátok Egyesületét, akik azért harcoltak, hogy lehessen a lakótelepen is kutyafuttató. Azóta több helyszínen is megvalósult ez a terv.

 

Ezek voltak a történések 2014-ben. A korábbi évek cikkeit megtalálják internetes hírportálunkon. Időutazzanak önök is velünk, ha sikerült kedvet csinálnunk egy kis barangoláshoz a múltban.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.