Marx ükonukoáinak részvételével emlékeznek meg a filozófus születésének 200. évfordulójáról

Marx Károly születésének 200. évfordulójára készülnek a németországi Trierben, a bicentenáriumi eseményeket a katolikus egyház közreműködésével szervezik és a születésnapon a filozófus leszármazottainak részvételével tartanak megemlékezést.

 

A kommunizmus szellemi atyjának számító filozófus múzeummá alakított egykori trieri szülőházában két ükunoka, Frédérique és Anne Longuet-Marx részvételével nyitják meg az új állandó kiállítást május 5-én. A Marx Károly születésnapjára időzített esemény “családi ünnepség lesz” – idézte az emlékházat (Museum Karl-Marx-Haus – KMH) működtető Friedrich Ebert Alapítvány (FES) munkatársát, Oliver Schaelt a Rheinische Post című lap csütörtökön.

A Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) közel álló FES a városvezetéssel, Rajna-vidék-Pfalz tartomány kormányával és a trieri római katolikus egyházmegyével nagyszabású rendezvénysorozatot szervez a 200. évfordulóra. A sorozat tavaly, a filozófus születésének 199. évfordulóján kezdődött, amikor a KMH udvarán felavatták Marx Károly mellszobrát, amelyet évtizedekkel korábban készített 1981-ben elhunyt dédunokája, Karl-Jean Longuet, és a család adományozott a múzeumnak.

A bicentenáriumi rendezvények középpontja a KMH új állandó kiállítása, amely a digitális átalakulás követelményeihez igazodva mutatja be Marx Károly életét, gondolkodását és filozófiája hatását. Így például a látogatók akár szelfit is készíthetnek a “virtuális Marx” társaságában. A tartalmat tekintve a legnagyobb újítás, hogy a marxi ideológia hatástörténetének bemutatása nem fejeződik be a kelet-közép-európai kommunista rezsimek 1989-es bukásánál, hanem eljut egészen 2007-2008-ig, a legutóbbi globális pénzügyi válság elmélyüléséig.

A kiállítás köré konferenciákat, könyvbemutatókat, filmvetítéseket, előadásokat, beszélgetéseket és sok egyéb rendezvényt szerveznek, az általános iskolásoktól a hatvan éven felüliekig valamennyi korcsoportot megcélozva.

A FES a száznál is több külföldi irodájára támaszkodva a világ számos pontján tervez még eseményeket az évforduló alkalmából, hamarosan külön honlapot indít karlmarx2018.de címen, a Twitteren pedig a #marx2018 címkével látja el az emlékévről szóló bejegyzéseit, programajánlóit.

A FES Németország legrégibb politikai alapítványa. Önmeghatározása szerint a szociális demokrácia alapértékei iránt elkötelezett intézményként világszerte tevékenykedik a szabadságon, a szolidaritáson és a szociális igazságosságon alapuló politikáért.

Marx Károly filozófus, közgazdász és szociológus volt, 1818. május 5-én született Trierben, és élete első 17 évét is a Németország nyugati részén, a luxemburgi határ térségében fekvő városban élte le.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.