Egyelőre nem lesznek elektromos buszok Budaörsön

(Budaörs, 2017. november 16. – Budaörsi Infó) A Budaörs területén közlekedő helyi buszjáratok (288, 289) közszolgáltatási szerződésének módosítására is sor került a 2017. november 15-ei képviselő-testületi ülésen. További két évig a Homm Kft. biztosítja majd a budaörsi ingyenes kisbuszok üzemeltetését, viszont egyelőre – a korábbi tervek ellenére – nem kerülnek a forgalomba elektromos buszok. 

 

 

2017. október 16-án kivételesen a Városháza elől indult a helyi busz, méghozzá nem is akármilyen, hanem egy elektromos jármű.

Akkor azt nyilatkozta szerkesztőségünknek Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, hogy “az ingyenes buszközlekedés egy olyan szolgáltatás, ami az itt élőknek nagyon fontos. Most azt látom, hogy ez a fiatal magyar tervező csapat, aki fejlesztette ezt a járművet, kellő erővel bír ahhoz, hogy egy olyan javaslatot tudjon letenni a HOMM Kft-nek, amitől nekik racionálissá válhat egy ilyen busznak az üzemeltetése.

Ebben a törekvésükben maximálisan támogatjuk őket.

Nagyszerű lenne, hogyha a városon belül előbb-utóbb csak elektromos buszok közlekednének, legalább azoknál a járatoknál, amiket mi finanszírozunk, mert környezetvédelmi szempontból ennek nagyon komoly jelentősége lenne.”

 

17_10_16_elektromosbuszbudaors_homm (8)

2017. október 13. – Elektromos busz teszt-járat Budaörsön

 

A mai képviselő-testületi ülésen viszont kiderült, hogy sajnos erre jelenleg nincs technikai lehetőség. Bár a Homm Kft. szerződését meghosszabbították további két évre, így a következő időszakban is ők biztosítják a helyi ingyenes buszközlekedést a budaörsiek számára, viszont az, hogy az elektromos buszon valósuljon meg egyelőre csak álom.

Az előterjesztés szerint a vállalkozó 2013. május 01-től 2018. április 30-ig Mercedes-Benz Sprinter, és Neoplan típusú, míg 2018. május 01-től 2020. április 30-ig elektromos hajtású busszal lett volna köteles a szolgáltatást ellátni.

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedéskutatási és Fenntarthatósági Igazgatóságának állásfoglalása szerint viszont a Budaörsön közlekedő Mercedes-Benz Sprinter 516CDI típusú járművekkel megegyező, és a pályázat műszaki specifikációjának megfelelő paraméterekkel rendelkező, de tisztán elektromos hajtású autóbusz sem a hazai, sem a külföldi piacon nem elérhető jelenleg.

Ezt figyelembe véve a szerződés hivatkozott feltételrendszere nem teljesíthető. Így az önkormányzat és a vállalkozó közötti szerződés opcionálisan biztosított 2 éves időtartamra a helyi autóbusz-közlekedési tevékenység szolgáltatást, annak folyamatossága érdekében változatlan műszaki paraméterekkel, az eddig használt autóbuszokkal fenn kívánják tartani, ezért a szerződés módosítása szükségessé vált, amit a szerdai képviselő-testületi ülésen a képviselők meg is tettek.

 

unnepi17_testuleti8

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.