Adókat emel Budaörs

(Budaörs, 2017. november 16. – Budaörsi Infó) A legutóbbi képviselő testületi ülésen, 2017. november 15-én, az építményadó, a telekadó és a helyi iparűzési adók mértékének az emeléséről is szavaztak a képviselők. Leginkább az ún. szolidaritási járulék címen történt állami elvonásokkal indokolták a lépést. 

 

 

Budaörs Város Képviselő-testülete az építményadó mértékét 2011. január 1-jétől, a telekadó mértékét 2006. január 1-jétől módosította utoljára.

A helyi iparűzési adó mértéke 2014. január 1-jétől 1,9 %-ról 1,8 %-ra csökkent. Az egyes adónemekben történt adómérték-változások óta a törvényi maximumok folyamatosan emelkedtek.

 

unnepi17_testuleti2

 

 

Építményadó

 

A településen az építményadó mértéke építmény fajtánként került megállapításra. Az adóbevétel növelése érdekében indokolt a gazdasági tevékenységeket szolgáló építményfajták adómértékének emelése – áll a az építményadó emelés képviselő-testületi beterjesztésében indoklásként.

Az emelést követően is elmarad az adó mértéke az 1853,9 Ft/m2 törvényi adómaximumtól.

 

A kereskedelmi egység (üzlet, iroda, stb.) adómértékét 900 Ft/m2-ről 950 Ft/m2-re, illetve a műhely és raktár rendeltetésű építmények adómértékét 900 Ft/m2-ről 1.100 Ft/m2-re emelték.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény építményadóra vonatkozó rendelkezései 2018. január elsejétől módosulnak.

 

A Htv. 11/A § szerint adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény (2016. évi LXXIV.) szerinti reklámhordozó.

Az adó alanya az, aki az év első napján a reklámhordozó tulajdonosa.

Az adókötelezettség a reklámhordozó elhelyezésére vonatkozó hatósági engedély kiadását, engedély hiányában a reklámhordozó ingatlanon történő elhelyezését követő év első napján keletkezik.

Az adó alapja a reklámhordozó reklámközzétételre használható, m2-ben – két tizedesjegy pontossággal – számított felülete.

Az adó évi mértékének felső határa a 12 000 Ft/m2.

A fenti törvénymódosítás következtében szükségessé vált az építményadóról szóló helyi rendelet módosítása akkor is, ha az adó mértéke 0 forint.

 

unnepi17_testuleti8

 

 

Telekadó

 

A telekadó mértéke jelenleg 170 Ft/m2, melyet 250 Ft/m2-re emelték.

A törvényi maximum 2018. évtől 337 Ft/m2. A tervezett emelés a törvényi maximum 74,2 %-a. Az adómérték emelést követően 165 millió forint telekadó bevétel növekedés várható.

 

 

Helyi iparűzési adó

 

A 2018. évi költségvetési koncepció készítésének időpontjában a tervezett 2017. évi helyi iparűzési adóbevétel teljesülése bizonytalan, a települést érintő „szolidaritási adó”, mint forráselvonás az önkormányzat feladatellátását veszélyezteti, ezért az adóbevételek növelése érdekében adómérték emelése vált indokolttá. Az elemzések során megállapítást nyert, hogy a helyi iparűzési adómérték 0,1%-kal történő emelése 1,9%-ra 360 920 086 forint adóbevétel növekedést eredményez – áll a beterjesztésben.

A törvényi adómaximum 2018. évben az adólap 2,0%-a. Országos szinten a legtöbb település – így a közeli Érd, Diósd, Biatorbágy, Budakeszi, Százhalombatta – is a maximális mértéket alkalmazza. Városunk az 1,9%-os adómértékkel még mindig vonzó maradhat a vállalkozások számára – állapították meg.

A helyi adók mértékének megemelése – mely egyik adónemben sem éri el a törvényben meghatározott adómaximumot – az önkormányzat területén működő vállalkozások számára többletterhet jelent, azonban az adózók teherbíró képességét is figyelembe véve a javasolt adómérték növekedés az önkormányzat számára a tervezett beruházások megvalósítását teszi lehetővé már a bevezetés évében, ami hozzájárul a vállalkozások bevételeinek növekedéséhez is (pl.: útfelújítás, parkolási lehetőségek bővítése stb.) – indokolták.

A helyi adók emelésével a vállalkozások a központi költségvetésből átcsoportosíthatják a bevételt a helyi önkormányzat költségvetésébe és így hozzájárulhatnak a helyi körülmények javításához, ami hosszabb távon vállalkozásuk nyereségességének is előfeltétele – magyarázták az emelést.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.