Az állatorvos segít – Karácsonyi veszélyek

(Budaörs, 2017. november 13. – Budaörsi Infó) Az állatorvos segít rovatunkat tovább folytatjuk. Ehavi témánk a “karácsonyi veszélyek”, amiről dr. Szaniszló Ferenc budaörsi állatorvost kérdeztük. 

 

 

Közeleg a Karácsony, nemsokára véget ér a bevásárlási őrület és mindenki az előkészületekben megfáradva ül oda az ünnepi asztalhoz és neki lát a napokig  tartó családi ünneplésnek, evésnek-ivásnak, vendégjárásnak.

Azonban ilyen meghitt környezetben is leselkedhetnek veszélyek négylábú társainkra, erről fogunk ma beszélgetni. Közismert, hogy ha merő értékmentésből, kissé állott ételmaradékot adunk kedvencünknek, könnyen ételmérgezést okozhatunk.

 

Milyen élelmiszerek jelentenek veszélyt kutyáinkra?

“A kutyák emésztése eltér az emberétől, így a nyers húsokat, kissé szennyezettebb élelmiszereket is közömbösíti az erős gyomorsavtermelésük, de már messze nem olyan ellenállóak, mint mondjuk egy vadon élő sakál, ami a többhetes döghúst is megemészti és kutya baja sem lesz tőle.

Kutyáink ugyanúgy urbanizálódtak, mint mi és szükségük van a higiéniára, valamint a mikrobiológiai szempontból biztonságos élelmiszerekre. Viszont még odáig nem minden kutya jutott el, hogy a kellemetlen romlott szag elrettentse az étel elfogyasztásától és mert még nem alakultak ki azok az ösztönei, melyek segítségével megelőzhetők lennének a kellemetlen következmények.

A baktériumokkal erősen szennyezett, avas, vagy penészes ételek súlyos bélgyulladást, azaz ételmérgezést okozhatnak kedvenceinknek. Például ugyanúgy megbetegítik őket a jól ismert szalmonella baktériumok, mint az embereket. A súlyos gyomor-bél gyulladás gyógyítása sokszor napokig tartó intenzív infúziós és gyógyszeres kezelést igényel. Összességében nem javasolt a kutyák megszokott étrendjének fölborítása.

Ha hirtelen nagy mennyiségű, szokatlan, sokszor zsíros, nehezen emészthető táplálékot kapnak, akkor az hányást, hasmenést okozhat, ami elkerülhető, ha odafigyelünk erre.7

 

kutya_mano

 

Mi az igazság azzal kapcsolatban, hogy a csokoládé mérgezést okozhat kutyákban?    

“Szinte hihetetlen, de igaz. Méghozzá különösen súlyosat. A csokoládéban található anyagok hiperaktivitást, remegést, felgyorsult érverést, rángó görcsöket, hányást és hasmenést okozhatnak.

Kistestű, torkos állatok azonban akár el is pusztulhatnak fél-egy tábla keserű csokoládé elfogyasztásától. A mérgezésért a kakaóban található teobromin nevű alkaloida a felelős, tehát igazából csak a keserű csokoládé  veszélyes. Az életveszélyt a szívritmus zavarok jelentkezése okozza, ami agyi oxigén-hiányt eredményez, ami rángógörcsök kialakulásához vezet.

 

kutya_csoki

 

Ha már ilyen súlyos görcsök jelentkeznek, szinte biztosan nem lehet az állat életét megmenteni. Enyhébb esetekben gyomormosással, aktív szén adásával, infúziós kezeléssel és egyéb gyógyszerekkel késleltethetjük a méreg fölszívódását, illetve siettethetjük a kiürülését. Speciális ellenméreg nem áll rendelkezésre. Megelőzésképpen, ha mindenképpen csokoládéval szeretnénk kedveskedni jószágainknak, inkább válasszuk a tejcsokoládét, és abból se sokat.”

 

bulake_vakvezetokutya (2)

 

Milyen egyéb élelmiszerekre tudná felhívni a figyelmet, melyek fogyasztása valamilyen kárt okozhat kutyáink egészségében?

“Ilyen például még a túlzott mennyiségű hagyma, vagy hagymás étel elfogyasztása: ha legalább 3 napon át testtömeg kilogrammonként 30 gramm hagymát elfogyaszt egy kutya, attól már baja lehet. A hagymában, fokhagymában található egyik kéntartalmú molekula felelős a mérgező hatás kialakulásáért. A vörösvérsejteket támadja meg, azok feloldódását okozza. Ilyen esettel komolyabb mennyiségű hagymaport tartalmazó bébiétel fogyasztása után találkoztunk. 

A következő veszélyforrás lehet a túlzott élesztő fogyasztás. Nagyon sok kutya imádja az élesztőt, de ez igen veszélyes anyag, hiszen a test magas hőmérséklete hatására a gyomorban kelésnek indul, ami közben rengeteg gáz képződik, mérete megsokszorozódik, így felfúvódást, hasi görcsöket, bélelzáródást okozhat. Emellett a kelés-erjedés közben alkohol képződik, ami szintén káros hatással van az ehhez nem szokott kutyákra. Ehhez a témakörhöz sorolhatnám még a mazsola mérgezést is.

Ha túlzott mennyiségben jut hozzá ebünk, – ami több 10 dekát jelent – akkor ez súlyos vesekárosodást válthat ki. Ennek pontos oka még nem tisztázott, de feltétlenül figyeljünk arra, hogy nehogy hozzáférjen kutyánk az amúgy számukra is ízletes csemegéhez.”

 

labrador_kutya

 

Tudomásom van arról, hogy okozott már mérgezést kutyákban a hamutartóban hagyott cigarettacsikk elfogyasztása. Volt már ilyen esetük a praxisukban?

“Szerencsére csak egy ilyen szörnyű eset volt – az is évekkel ezelőtt -, amikor egy kölyökkutya játékból megevett jó néhány otthagyott cigarettát és ettől nikotin-mérgezést kapott.

Súlyos rángógörcsökkel hozták be a klinikára. Először szopornyicás agyvelőgyulladásra gondoltunk, majd miután elmondta a tulajdonosa, hogy az eb széttépett egy teli cigarettás dobozt és abból elég sok szál eltűnt, akkor állt össze a kép, hogy nikotin mérgezéssel állunk szemben.

Napokig tartó infúziós kezelés, altatás, görcsoldás után jött rendbe a kölyök, nem kis szerencséjére, mert minden második ilyen mérgezés halállal végződik.  Végezetül hadd mondjak még el egy érdekességet, ami szintén egy tanulságos eset. Néhány hónapja hoztak be hozzánk szintén egy fiatal, 6 hónapos kölyök labradort, aki egész testében remegett, nyálzott, látszott rajta, hogy nincs teljesen eszméleténél.

Először semmi kézzelfogható előzménnyel nem tudták segíteni a diagnózist, így gyors vérvétel következett, amiből percek alatt kiderült, hogy a kutyának leesett a vércukor szintje és a rosszullétét ez okozza. Gyorsan be is kötöttük neki a cukros infúziót, amitől hamarosan jobban lett. Az életveszély elhárulása után kezdtük alaposabban kikérdezni az előzményekről a gazdit.

A válaszokból kiderült, hogy a kutyus nem éhezett, nem kapott inzulint. Ezután érdeklődtünk az egyes édesítőszerek felől, mikor hirtelen beugrott a gazda tini lányának, hogy ma reggel eltűnt a csomag cukormentes rágógumija a székéről és ebből kevés papírfoszlányt talált a földön, amivel még játszott a kutyusuk. Ekkor már tiszta lett a kép, mert a cukormentes rágóban van egy édesítőszer, a Xylitol nevű anyag, ami kutyákban súlyos vércukoresést okoz. Egy 10 kg-os kutyának 2-3 rágógumi elég a súlyos tünetek kialakulásához. Szerencsére ez az eset is sikerrel végződött.”

 

mano_kutya

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.