Tudatosan élnek “arckifejezésekkel” a kutyák

A szakemberek azt vették szemügyre, hogy hatással van-e az ember figyelme a kutyák mimikájára. Következtetéseik szerint a mimika aktív kommunikációs eszköz, nem csak egyszerű érzelmi megnyilvánulás.

 

Brit kutatók eredményei szerint a kutyák célzottan használják kommunikációs célokra mimikájukat.

A Scientific Reports szaklap aktuális számában megjelent tanulmány elkészítéséhez Juliane Kaminski, a Porthmouth-i Egyetem biológusa és csapata 24, különböző fajtájú családi kutyával dolgozott együtt.

Szinte minden gerinces állatnak vannak arckifejezései. Eddig elsősorban abból indultak ki a kutatók, hogy az állati mimika – függetlenül attól, hogy gyakran mennyire kifejező – egy érzelmi állapot önkéntelen kifejeződése, nem tudatos kommunikációs próbálkozás. Csupán az emberszabásúaknál, például az orangutánoknál figyelték meg, hogy mimikájukat befolyásolta a közönség jelenléte.

 

mano_kutya

 

Kaminski és csapata azt vizsgálta, a kutyák mimikájára hatással van-e az ember figyelme. A nagyra nyílt szemű, felhúzott szemöldökű, „bánatoskutya-tekintet” célzott alkalmazása az ember és kutya együttélésének evolúciós eredménye lehet.

A vizsgálatok során négy különböző helyzettel szembesítették a kutyákat: jutalomfalattal a kezében és anélkül fordult feléjük egy-egy ember, valamint jutalomfalattal vagy anélkül fordított nekik hátat. Mind a négy helyzetben lefilmezték az állatok mimikáját.

Az eredmények szerint a kutyák lényegesen több mimikai mozgást végeztek, ha az ember feléjük fordult. A jutalomfalat meglepő módon semmilyen szerepet nem játszott ebben.

„Kiindulhatunk tehát abból, hogy a kutyák arckifejezése a közönség figyelmétől függ, nem pedig attól, hogy az állat izgatott-e vagy sem” – fejtette ki Kaminski.

A kutatók következtetése szerint a mimika aktív kommunikációs eszköz, nem csak egyszerű érzelmi megnyilvánulás. A szakértők viszont hangsúlyozzák, hogy a megfigyelések ellenére nem mondható ki teljes bizonyossággal, a kutyák valóban megértik-e a velük szemben álló egyén perspektíváját. Az is lehetséges, hogy csak tanult viselkedésről van szó.

 

labrador_kutya

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.