Az EU modernizálni akarja a vonattal utazók jogaira vonatkozó szabályokat

Az Európai Bizottság javaslatokat terjesztett elő a vasúti személyszállítást igénybe vevő utasok jogaira vonatkozó európai szabályok aktualizálására – közölte az uniós bizottság csütörtökön.

 

A tájékoztatás szerint az uniós bizottsági javaslatok célja, hogy az egységesített uniós jogszabályok nagyobb védelmet nyújtsanak a késések, a járattörlések és a hátrányos megkülönböztetés esetén. Garantálni szeretné az utasok megfelelő tájékoztatását, valamint jelentősen javítani kívánja a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű utasok jogait.

A bizottság az uniós szabályok egységes alkalmazását szeretné elérni, hogy a távolsági belföldi és a határon átnyúló városi, külvárosi és regionális szolgáltatásokat a továbbiakban ne lehessen mentesíteni az utasok jogaira vonatkozó szabályok alól. Jelenleg ugyanis mindössze öt tagállam alkalmazza teljes mértékben a szabályokat, míg más tagállamok különböző mértékű mentességeket vezettek be, amely jelentős mértékben megfosztja az utasokat jogaiktól.

Javítani kívánja az utasok jogaival kapcsolatos tájékoztatást, például azáltal, hogy a jegyre nyomtatják őket. A javaslat szerint az összekapcsolt szolgáltatásokat külön menetjeggyel használó utasokat tájékoztatni kell arról, hogy jogaik – például csatlakozó járatok késése esetén – az egész útra vonatkoznak-e vagy csak az egyes szakaszokra. Tilos az állampolgárság vagy a lakóhely alapján történő megkülönböztetés – húzták alá.

A bizottság javasolta továbbá a fogyatékkal élők és a csökkent mozgásképességűek jogainak megerősítését, többek között a mozgást segítő eszközök elveszéséért vagy javításáért járó teljes kártérítés érvényesítését.

Véleményük szerint egyértelmű határidőket és eljárási rendet kell rögzíteni a panaszkezelésre vonatkozóan, valamint egyértelműen meg kell határozni az utasok jogainak alkalmazásáért és érvényesítéséért felelős nemzeti hatóságok felelősségi köreit és hatáskörét.

Az Európai Bizottság végezetül be akarja vezetni az arányosság és a jogi méltányosság elvét a vasúttársaságok kártérítési kötelezettségére vonatkozóan az előre nem látható és meg nem előzhető természeti katasztrófák által okozott késések esetén. A jelenlegi szabályok értelmében ugyanis a vasúttársaságoknak még ilyen események bekövetkezte esetén is kártérítést kell fizetniük – közölték.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.