A közjegyző segít – Házastársak egymás között

(Budaörs, 2017. augusztus 16. – Budaörsi Infó) Szakértői cikk-sorozatunk tovább folytatódik. Ezúttal a házastársak egymás közötti szerződései a téma, amivel kapcsolatban dr. Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző szakmai véleményét kértük.

 

 

A Polgári Törvénykönyv rögzíti, hogy a szokásos mértékű ajándékok esetében nem kell a házastársaknak külön szerződést kötniük, viszont van néhány szerződéstípus, ahol minősített okiratba kell foglalni a házasfelek közötti ügyleteket.

„Ezek a házastársaknak az életközösség fennállása alatt egymással kötött adásvételi, csere, ajándékozási és kölcsönszerződése, valamint a házastársak közötti tartozáselismerés. Ajándékozás esetén csak az ingatlan ajándékozás, valamint a szokásos mértéket meghaladó ingó vagy készpénz ajándékozása esetén van szükség a szerződést minősített okiratba foglalni.

Ilyen szerződéseket közjegyzői okiratba vagy ügyvédi magánokiratba kell foglalni törvény szerint. Fontos odafigyelnünk arra, hogy itt nem megoldás a két tanús szerződés, sem pedig a szóbeli megállapodás. Pl. ha a férj vásárol egy autót a feleségének.”

 

kozjegyzo

 

Milyen kérdések merülhetnek fel ilyen szerződések kapcsán?

„Maga a vagyontárgy, amit mozgatnak, átruháznak, az hova tartozik, melyik félé? Ha a házasságkötést nem követte házassági vagyonjogi szerződés, akkor a szerzett vagyon a közös vagyonhoz tartozik, kivéve az ajándékot és az örökséget.

A házastársak a fent említett szerződéseket csak a külön vagyonuk terhére köthetik, hiszen a közös vagyon az közös. Azért fontosak ezek a szerződések, mert a kívülállók irányában egyáltalán nem mindegy hogy ezek a vagyontárgyak melyik félnél, és milyen jogcímen vannak.

Ha például hitelt vesznek fel, ahol csak az egyik fél írja alá a szerződést, és nincsen házassági vagyonjogi szerződés a felek között, akkor a hitel a másik felet is terhelni fogja a közös vagyon terhére. A hitelt fel nem vevő fél különvagyonát azonban nem fogja terhelni.

Abban az esetben, ha a feleknek az a szándékuk, hogy a közös vagyonból valami csak az egyik félé legyen, akkor házassági vagyonjogi szerződést kell, hogy kössenek.

Ekkor az adott dolog csak az egyik házasfél különvagyonába fog tartozni. Tehát minden tranzakcióra van jogi megoldás, csak attól függ, hogy az adott dolog a közös vagy a különvagyonba tartozik-e. Mindegyiknél kötelező vagy közjegyzőhöz vagy ügyvédhez fordulni, és jogi szakemberrel elkészíttetni ezeket az ügyleteket.” 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.