Nyomozzunk együtt a Heimatmuseummal

(Budaörs, 2017. június 27. – Budaörsi Infó) A budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseum idén ünnepli a 30. születésnapját. A Heimatmuseum története sok budaörsi személyes történeteiből és a múzeumnak adományozott értékes tárgyaiból tevődik össze. Az épület mostani felújítása során egy nem mindennapi kincsre bukkantak az épület falán.

 

 

Budaörsiek legszebb, legérdekesebb emlékei kísérték a Heimatmuseum elmúlt három évtizedét. „A Te történeted a mi történetünk – Egy épület, aminek története van”/ Eure Geschichte ist unsere Geschichte – Ein Gebäude mit Geschichte” – címmel egy felkérést, „múzeumi nyomozást” írtak ki.

Díjazásban részesülnek azok a beküldött projektek, amelyek a Heimatmuseumot a legjobban mutatják be. Négy generációnak, négy kategóriában lehet nevezni. A legjobb pályaművekről, legérdekesebb kincseiről pedig hamarosan hírportálunkon is olvashatnak.

A pályázatokon felül egy múzeumi nyomozásnak is részesei lehetnek a budaörsiek. A felújítás során az épület falán 2017. május 31-én feltártak egy falfülkét, az épület utcafrontján lévő két ablak között.

 

heimat2

 

heimat3

 

Dr. Gajdos Frank Katalin, a múzeum vezetőjének elmondása szerint valószínűleg egy Mária szobor lehetett benne, de az eddig megkérdezettek közül senki nem emlékszik rá, így a budaörsiek segítségét kérik.

Akinek van régi fényképe, emléke, vagy hallott a Heimatmuseum falában lévő falfülkéről, az vegye fel a kapcsolatot a mú­zeummal vagy írjon szerkesztőségünknek!

 

heimat1

 

Pályázati felhívások:

 

1. „Az én múzeumom – az én történetem”

Meséljék el Önök is az Önök különleges Heimatmuseum-történetét az elmúlt 30 évről! Milyen fotók, személyek, házak vagy utcák, tárgyak, programok vagy kiadványok tartoznak Ön szerint a Heimatmuseum történetéhez?

 

2. „Tárgyak, amik történeteket mesélnek”

A Jakob Bleyer Heimatmuseum 30. szülinapjára tárgyak után is „nyomoz”.

– Tulajdonosa esetleg a Heimatmuseum fontosabb eseményein készült ajándékoknak, fotóknak, meghívóknak?

Találhatóak családjában még emlékezetes tárgyak az 1980-as, 1990-es évekből, melyek Önöket a Heimatmuseumra emlékeztetik? Esetleg, ha ott porosodnak a pincében vagy a padláson olyan tárgyak, melyek a Heimatmuseumról mesélnek, jelentkezzenek!

A legszebb, legérdekesebb tárgyakat a múzeumban kiállítják.

 

3. „A Te filmed forog a Heimatmuseumban!”

A Jakob Bleyer Heimatmuseum egy olyan hely, ahol múlt, jelen és jövő találkozik.

Hogyan látod Te a múzeumot? 180 másodpercet kapsz: mutasd meg a Heimatmuseumot 3 percben! Csupán kisfilmedet kell beküldeni (info@heimatmuseum.hu)!

A legsikeresebb filmek a Heimatmuseum interaktív kiállításán forognak majd folyamatosan.

 

4. „Fiatal művészek a Heimatmuseumban” „Mini-Museum” formájában gyermekeket és fiatalokat szólítanak meg, hogy művészi szemmel mutassák meg a 30 éves Jakob Bleyer Heimatmuseumot.

Örömmel látnak fiatal művészektől saját készítésű rajzokat, fotókat, plakátokat, festményeket és olyan kreatív művészi megoldásokat, melyek hűen bemutatják a szülinapos Heimatmuseumot.

A fiatal művészek munkáit a „Mini-Heimatmuseum” kiállításon mutatják be!

 

Fontos információk:

Beküldési cím (történetek, tárgyak, kisfilmek, fiatal művészek alkotásai): info@ heimatmuseum.hu, ill. postai úton a Jakob Bleyer Heimatmuseum címére: 2040 Budaörs, Budapesti út 45.

Beküldési határidő: 2017. július 10.

Érdeklődni lehet www.heimatmuseum.hu alatt és a 06-23/440-217-es telefonszámon.

 

A négy kategória legjobbjai – a legszebb, legérdekesebb történetek, tárgyak, kisfilmek és művészi alkotások – a felújított, immáron 30 éves Jakob Bleyer Heimatmuseum ünnepi kiállítás megnyitóján kerülnek bemutatásra és méltó helyet kapnak a „30 év Heimatmuseum” időszaki kiállításon.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.