A budaörsi Szőke Gábor Miklós szobrai kisfilmben népszerűsítik a 17. FINA vizes világbajnokságot

(Budaörs, 2017. június 20. – Budaörsi Infó) Szőke Gábor Miklósról már olvashattak korábbi cikkeinkben. Ő az a budaörsi szobrászművész, aki megálmodta a Ferencváros stadionja előtti sas-szobrot, amely nem csak Európa legnagyobb madárábrázolása, hanem az FTC és a főváros látványossága is. Magyarországon 20 köztéri szobor dicséri keze munkáját, a számos külföldi megrendelés mellett. Ha ez nem lenne elég, ő alkotta meg a távozó zord évszakot jelképező lángoló barlangjából előbúvó medveszoborot is 2016-ban a moszkvai Gorkij-parkban. Most pedig a 17. FINA vizes világbajnokság kisfilmjében láthatjuk ismét szobrait. 

 

 

A vb szervezői szerint az új kisfilmben látható víziállatok az esemény hat sportágát jelképezik.

“Az úszást a vizek legfélelmetesebb élőlénye a cápa, a nyíltvízi úszást a tengerek vándora, a bálna szimbolizálja. Jellemző mozdulataiban vált szimbólummá a műugrásnál a delfin, az óriás-toronyugrásnál az orka, a szinkronúszásnál a társas összehangoltságú halraj, míg a vízilabdánál a polip” – írták.

A vb hivatalos imázsfilmjét április végén mutatták be. Abban a vízilabdázók a lecsempézett, kék uszodavízzel feltöltött Duna-mederben pólóznak, Hosszú Katinka pedig óriásként lépdel a Parlament előtti rakpartszakaszon.

Most pedig lássuk Szőke Gábor Miklós monumentális állatait a vizes világbajnokság kisfilmjében:

 

 

 

“A vizes sportok analógiáját figyelembe véve találtam ki az állatok karakterét” – idézte a szervezők közleménye a filmben szereplő szobrok tervezőjét, Szőke Gábor Miklóst.

Magyarország egyik leghíresebb és nemzetközileg elismert kortárs alkotója szerint a legendás vízi állatokban “benne van az ősi erő, a rendkívüli teljesítmény és a technika, ami az élvonalbeli sportolóinkat is jellemzi”.

 

szoke_gabor_miklos_vizi_vb_allatok

 

A vizes világbajnokságot július 14. és 30. között rendezik Budapesten és Balatonfüreden.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.