Budaörsi szobrászművész keltette életre a Ferencváros Sasát (képes riport)

A galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!
Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet!

(Budaörs, 2014. július 23. – Budaörsi Infó) Mindig is érdekelte a képzőművészet. Gyerekkorában mindent szétszedett, és új dolgokat alkotott belőle. Járt az Illyés Gimnáziumba, és jelenleg is Budaörsön él. Ezt sokan elmondhatják magukról, viszont azt, hogy már óvodás korukban kiállítás készült volna a képeikből, aminek az óvónők is csodájára jártak, arra nem hinném, hogy találnánk még egy példát. Ismerjék meg cikkünkből a ferencvárosi stadion monumentális sas szobrának megálmodóját, Szőke Gábor Miklóst. Fotógalériánkban korábbi munkáit is megtekinthetik. A hamarosan megjelenő nyomtatott Budaörsi Infóban pedig további érdekességeket tudhatnak meg arról, hogy milyen szobrot álmodott meg a művész Budaörs számára.

15 tonna rozsdamentes acél, 3 tonna beton és 50 köbméter beton a talapzatban. 16 méter szárnyfesztávolság, 8 méteres magasság, 5000 rozsdamentes acéldarab és lemez.  Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotása elfoglalta méltó helyét az NB I-ben szereplő Ferencváros hamarosan elkészülő stadionja előtt, az Albert Flórián és a Springer szobor mellett.

 

latvanyterv_fradi_Sas_szoke_miklos

Látványterv

 

Európa legnagyobb madárábrázolása nem csak az FTC, de a főváros látványossága is. Magyarországon 20 köztéri szobor dicséri keze munkáját, a számos külföldi megrendelés mellett.

Amadeus alkotói ösztöndíjat nyert, Erasmus ösztöndíjjal utazott Milánóba, Kerényi Jenő I. díjjal jutalmazták és a Géniusz Európa díjat is magáénak tudhatja már. Még nincs 30 éves, de már most a lába előtt hever a világ. Monumentális állathadseregével lassan, de biztosan meghódítja az egész világot. Milyen célok állnak még az alkotó előtt ezek után, erről kérdeztük a szobrászművészt.

Szőke Gábor Miklós a Budaörsi Infónak elmondta, hogy jelenleg is az alkotás tölti ki a mindennapjait. Bár a Sas még csak most szállt le az Üllői úton, de már egy új projekten dolgozik.

 

szoke_gabor_miklos_munkai

 

„Szlovákiába terveztem egy lószobrot, amely Közép-Európa egyik legnagyobb lovas arénájának a bejáratához fog kerülni. Ez lesz Európa egyik legnagyobb lovas szobra, ami szintén acélból készül ugyanúgy, mint a stadionnál elhelyezett Sas.

 Ezen kívül számos kisebb-nagyobb projekt fut párhuzamosan a háttérben. Kazincbarcikára is egy monumentális szobor készül majd fából, ami a nyár végére kerülhet majd a helyére.”

szoke_miklos_gabor

Szőke Gábor Miklós és a kazincbarcikai szobor makettje

Ellátogattunk a műhelybe, ahol megelevenednek az ötletek, és a pihenő szobrok mindegyike egy-egy izgalmas történetet őriz. Itt méltóságteljes dobermannok figyelik az alkotót munka közben.

Ami nekünk egy kabát, az Gábornak egy újabb remekmű alapanyaga, hiszen a kutyák a legkülönbözőbb anyagokból tevődnek össze. Pet palack, szőr, fém, púrhab és egy kabátdarab is fellelhető bennük.

szoke_miklos_gabor2

Lécszerű ábrázolás, monumentalitális, dinamizmus, meghökkentés, színes frissesség. Ezekkel a szavakkal lehetne talán a legjobban leírni Szőke Gábor Miklós munkáit. Mindenki mást lát bennük. Némelyik első ránézésre kicsit bizarrnak tűnik, de mindegyik darab egyedi és megvan a saját története.

Szőke Gábor Miklós egy olyan misztikus világot hozott létre az alkotásai segítségével, amelyben nap mint nap új történetek, és új művek születnek. Az általa megálmodott birodalom vezetője Dante.

 

De ki is Dante valójában?

„Volt egy kutyám, akit Dante-nek neveztem el, ő volt az alapítója ennek a magánbirodalomnak. Ez az ő bőrébe bújva egy új világról szól, ami sok esetben a jelenlegire reflektál. Itt mindenféle dolog megtörténhet, és ez egy görbe tükör is lehet. Egy érzés, vagy bármi. A Dante birodalomban saját törvények és szabályok uralkodnak, külön birodalmi ízlés van!”

Ebben a meseszerű világban napról napra új ötletek születnek, amelyeket a művész a Dante könyvbe jegyez le, amit már tíz éve ír. Sok érdekes ötlet várja még, hogy életre kellhessen!

 

 szoke_gabor_miklos_munkai7

 

De hogy is kezdődött ez az egész? Mikor készült az első szobrod?

„Egy egyetemi művész telepen készült el az első szobrom, spontán. Nem volt kedvem követ faragni, egy építkezésről maradt léceket összeszedtem, és azokból született meg az első lécszobrom: Tikito, azután jöttek a többiek. Ez 8-10 éve történt, és azóta tart ez a ‘szerelem’.”

 

 sas_fradi_Stadion3

 

Melyik munkád jelentette eddig a legnagyobb kihívást?

„Egyértelműen a legutolsó, a Sas. Ez volt a legnagyobb munkám eddig. Egy komplex folyamat volt, hisz adott volt egy környezet, amibe terveznem kellett egy szobrot. A Fradi címerében lévő sast keltettem életre. Az építészeti adottságokat figyelembe vettem, a fizikai igénybevételt, a szélterheléstől kezdve a külső környezeti behatásokig. Az anyaghasználat fontos szempont volt, mert az örökkévalóságnak kellett ezt a szobrot elkészítenem. Ezért is volt ez a munka más mint a rövidtávra készített munkáim, ahol a mulandóság a koncepció része volt.”

 szoke_gabor_miklos_munkai9

 

Milyen útmutatást kaptál a Sas megtervezéséhez?

„Nem volt semmi szigorú megkötés vagy téma. Bíztak a szaktudásomban a megrendelőim, és abban, hogy valami jó ötlettel állok elő. Így született meg a Sas.”

 

Milyen nehézségekkel kellett szembenéznetek a szoborkészítés során?

„A szigorú statikai követelmények miatt a vázszerkezet összerakása tartott a legtöbb ideig, így nagyon feszes ütemtervet kellett tartanunk, hogy a szobor határidőre elkészüljön és a munkák megfelelően legyen összehangolva az alvállalkozóimmal.

A projekten 7 hónapon keresztül összesen – beleértve a szakképzett hegesztőket, építési vezetőket, projektvezetőket, asszisztenseket, segédmunkásokat, anyagmozgatókat – 120 ember dolgozott, így az eredmény a csapat sikere, az ő munkájuk gyümölcse is.”

 

 

Főként az jelenthetett nagy kihívást, hogy az alkotóelemeket meg kellett mozgatni, és mivel szűk helyen kellett precízen illeszteni az elemeket, amelyeknek sok esetben a súlypontját sem volt könnyű meghatározni, így minden elismerésünk a szakembereké.

Felkerestük a daruzást végző vállalkozót, Borsos Imrét, és a Sas összeállításáról kérdeztük, hisz ki tudná ezt nekünk jobban elmagyarázni, mint egy szakember.

Borsos Imre a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a lemezekből álló tollazat elkészülte után, különös figyelmet kellett arra fordítani, hogy az éles alkotóelemek nehogy elvágják az emeléshez használt köteleket. Arra is fokozottan ügyelni kellett, hogy a kötésből fakadóan ne keletkezzen sérülés a művészi pontossággal illesztett lemezeken.

borsos_imre

Borsos Imre

 

Milyen nehézségekkel kellett megküzdeni a sas összeállítása során?

„A szárnyak emelése éjszakába nyúló feladatot jelentett. Egy hosszú műszak végén nem kis kihívás ilyen körülményes helyzetben koncentrálni. A bal szárny illesztésével rendesen megizzadtunk, cserébe a jobb oldali szerkezet szerelése nem is lehetett volna zökkenőmentesebb.

Azt gondolom, hogy minden elismerést megérdemel a projekten dolgozó csapat, emberileg is szép kihívás volt az “éjszakai üzem”.

sas_fradi_Stadion

 

Milyen érzés volt egy ilyen volumenű projektben részt venni?

„Számunkra különösen nagy élmény volt. Kis, családi vállalkozásként ritkán van lehetőségünk ilyen látványos és emlékezetes munkát végezni. Szakmailag is szép kihívás volt, hiszen különleges odafigyelést igényelt a sas elemeinek mozgatása. Érdekes belegondolni, hogy aki szombat délelőtt a stadion felé sétált, még semmi szokatlant nem tapasztalt, másnap reggelre viszont már ott állt összeszerelve a hatalmas, rozsdamentes acélból készült szobor. Egy emlékezetes munkával és egy olyan történettel gazdagodtunk, amit még évek múlva is emlegetni fogunk.”

borsos_imre_borsos_David

Borsos Imre és fia Borsos Dávid

ferencvaros_sas_szobor_FTC

Sok sikert kívánunk a további munkához, és izgatottan várjuk miként elevenednek meg a jövőben is a Dante könyv lapjai.

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

3 hozzászólás

  1. […] hogy a művész, aki megálmodta ezt az alkotást, az pedig budaörsi. A tervezőről korábbi cikkünkben már olvashattak, hisz ő volt az a szobrászművész, aki életre keltette a Ferencváros Sasát […]

  2. […] A budaörsi Szőke Gábor Miklós szobrászművész által tervezett szobor 8 méter magas, a madár szárnyfesztávolsága 16 méter. Az alkotás, amely egy labdára lecsapó sast ábrázol, 5000 acéldarabból áll. Korábbi interjúnkat a művésszel itt olvashatják! […]

  3. […] 2014. augusztus12. – Budaörsi Infó) Szőke Gábor Miklósról már olvashattak korábban hírportálunkon. Ő az a budaörsi szobrászművész, aki megálmodta a Ferencváros hamarosan elkészülő […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.