Különleges túrán ismerhetik meg látássérültek az 1956-os forradalom helyszíneit

Az 1956-os forradalom eseményeinek józsefvárosi helyszíneit járja körbe a Tapintható múlt című túra, amelyet kifejezetten látássérültek számára szervezett a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola és az ImagineBudapest.

 

A szervezők a programot úgy állították össze, hogy elsősorban a látássérültek számára adjon tapintható és tapasztalható élményeket, de szívesen várják a kísérőket és az érdeklődőket is – írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A séta a Múzeumkertből indul, ahol először megidézik az ötvenes éveket, amelyet leginkább a feljelentésektől, kitelepítéstől és börtöntől való rettegés jellemzett, a mindennapokat pedig az élelmiszerhiány, a Szabad nép félóra és a munkaverseny határozta meg. Rántottlevest kortyolva élhetik át a résztvevők a vágyakozást egy szabadabb, gazdagabb életre.

Rövid séta után az egykor főúri pompával díszített Zichy-palota, Kossuth Klub épületét járják majd be, amely számos politikai vitának adott otthont. Itt működött például a Petőfi Kör is, a forradalom egyik szellemi előkészítő műhelye.

Ezután a rádió épülete következik, ahol először dördültek lövések és a szervezők megidézik október 23-a izgalmas estéjét, amikor a tüntetők megpróbálták elérni, hogy a rádió beolvassa követeléseiket.

A Bródy Sándor utcai bérházak udvarán a pesti srácokhoz hasonlóan fedezéket keresnek majd a résztvevők, akik a barikádépítésre alkalmas kockaköveket is kitapinthatják, a házfalakon lévő lövésnyomok mellett.

A Rókus Kórház sok sebesült felkelőnek nyújtott menedéket, itt bemutatják milyen érzés lehetett nyomókötést készíteni, sebesültek ellátásában segíteni, végül a Rákóczi útra kiérve – ahol a tömeg egykor szétdarabolta az odáig hurcolt Sztálin szobrot – szám adatokkal érzékeltetik a forradalom mérlegét. A túra végén kitérnek arra is, hogyan puhult fel a diktatúra a forradalom hatására.

    A kétórás túrát március 25-én, illetve április 4-én és 22-én szervezik meg, jelentkezni az ImagineBudapest oldalán lehet.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.