Elővigyázatos, biztonságos közlekedés kerékpárral is

A melegebb időjárás a kerékpárosokat is kicsalogatja a forgalomba, de nem kell megfeledkezni arról, hogy a kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek, mint más jármű esetében. Tehát ismerni kell a közlekedés szabályait és járművezetésre alkalmas állapotba kell lenni.

 

Fontos figyelni a kerékpár kötelező és ajánlott tartozékaira is. A kerékpár legfontosabb tartozéka az első és hátsó világítása. Ne csak sötétben használjunk lámpát, hanem már szürkülettől és rossz látási viszonyok között is!

A kerékpár kötelező tartozékai:

Könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés,amely nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését.

Egymástól független első és hátsó fék,melyek száraz és nedves időben is hatásosak.

Csengőhangot adó hangjelzőberendezés.

Előrefehér vagy kadmiumsárga, hátulra piros fényt adó – akár villogó – lámpa, melyek sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról láthatóak. A lámpák a kerékpároson elhelyezve is szabályosak.

Elől fehér, hátul 1 vagy 2 piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő.

Legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű küllőprizma. A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is.

Ittas állapotban kerékpárra ne üljünk, de ne csak a bírság elkerülése miatt, hanem leginkább saját magunk és mások biztonsága érdekében közlekedjünk mindig járművezetésre alkalmas állapotban és körültekintően.

Legyünk mindig láthatóak! Ha a többi közlekedő számára nem vagy észrevehetőek, veszélyes forgalmi helyzet alakulhat ki!

Kerékpárral a kerékpárúton vagy a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetén, az autóbuszsávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni.

Járdán csak akkor kerékpározhatunk, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan! A gyalogosokat a legcsekélyebb mértékben sem zavarhatjuk.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.