Továbbra is másod- és harmadfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső miatt

A középső területeken – köztük a fővárosban – továbbra is a legmagasabb fokú, számos területen pedig másodfokú riasztás van érvényben az ónos eső miatt. Azokon a részeken továbbra is tartós ónos eső várható, az utak felszínén vastagabb jégpáncél is kialakulhat. Valamilyen fokú veszélyjelzést az egész országra kiadtak.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a legmagasabb fokú (piros) riasztások Budapest mellett Pest, Bács-Kiskun, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyét érintik. Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetések, illetve riasztások vannak érvényben.

Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében az ónos eső veszélye miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az ónos esőt előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Dél-Alföldön is, kezdetben még csak néhol, majd egyre nagyobb területen eső váltja fel a tovább emelkedő hőmérséklet miatt. Napközben az ónos eső a Győr-Debrecen vonaltól északra lévő területre kezd visszaszorulni. Éjfélig az Alföld északi részén és az Északi-középhegység déli előterében nagy mennyiségű (akár 5-10 milliméternyi) ónos eső is hullhat. Estétől az Északi-középhegységben várható több milliméternyi ónos eső.

Szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen további, akár 5-10 centiméter körüli hó hullhat. Emellett a Soproni-hegységben és az északnyugati határvidéken is eshet 3-5 centiméternyi hó.

A havazás veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint szerdán napközben mínusz 1 és plusz 7 Celsius-fok között alakulnak a maximumok. Északkeleten lesz a hidegebb, a déli megyékben a melegebb. Késő estére nem változik lényegesen a hőmérséklet, sőt egyes körzetekben még tovább is melegedhet a levegő. Csütörtökön egyre kevesebb helyen várható csapadék.

 

 

Több BKK-busz rövidített útvonalon vagy egyáltalán nem jár

 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több busza rövidített útvonalon vagy egyáltalán nem jár szerda reggel az ónos eső miatt.

A társaság a Facebook-oldalán közölte: a 13-as busz nem közlekedik a Petőfi Sándor utca és Diósd, Búzavirág utca között. A 65-ös busszal rövidített vonalon, a Fenyőgyöngye megállóig lehet utazni.

A 128-as busz nem jár a Szent János Kórháztól a Városkúti útig, a 149-es busz pedig egyáltalán nem közlekedik.

A 91-es és a 291-es busz nem áll meg a Bimbót útnál – olvasható a közleményben.

 

 

 

Nedves és jeges utakra kell számítani

 

Az autópályák és az autóutak burkolata nedves vagy sónedves, de Lébény közelében havas. A főutak burkolata többnyire szintén nedves, sónedves, de Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint Mosonmagyaróvár, Sárvár, Lenti, Esztergom, Kápolnásnyék és Kiskunfélegyháza környékén havas, hókásás és latyakos, Körmend, Zalaegerszeg és Pápa tájékán pedig jeges – közölte az Útinform szerda reggel a honlapján.

Az ország északi részén, továbbá Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szállingózik, illetve esik a hó vagy havas eső hullik. A Dunántúlon és a Duna-Tisza közén többfelé, valamint Kisújszállás térségében ónos eső esik.

Az alsóbbrendű úthálózat nagy részén sónedves a burkolat, de Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, és Somogy megyében, továbbá az északi és északkeleti országrészben, valamint Kiskunhalas körzetében havas, hókásás, letaposott havas, latyakos, jeges és jégbordás szakaszok váltják egymást.
Az ország nagy részén kielégítőek a látási viszonyok, elszórtan párás a levegő. Mosonmagyaróvár, Balassagyarmat és Vác körzetében csak 100 és 300 méter közötti a belátható út hossza.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.