Magyar gimnazisták szenvedtek tragikus buszbalesetet Veronában

Tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók a Verona mellett balesetet szenvedett, magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz roncsai közül – közölte szombat reggel az olasz rendőrség parancsnoka, Geralomo Lacquaniti.

 

Közlése azt jelenti, hogy a 16 halálos áldozat mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták időben elhagyni az ütközés után kigyulladt járművet.

Olasz tévéhíradók felvételei szerint a jármű teljesen kiégett.

A rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról.

Az MTI tudósítója, Sárközy Júlia értesülései szerint 39 sérültet veronai kórházakba vittek.

Az olasz tűzoltóság korábban azt közölte, hogy 36 sérült el tudta hagyni a buszt.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke a magyar M1 televíziónak szombat reggel elmondta, hogy az autóbuszon egy budapesti gimnázium diákjai utaztak, és a jármű az autópálya melletti korlátnak, majd egy falnak csapódott.

A hivatalos adatok szerint 54 utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból – tette hozzá.

 

 

A milánói főkonzulátus ügyeleti telefonszáma: 0039/339-62-19-517

 

 

Szijjártó: egy sérült életveszélyes, kettő nagyon súlyos állapotban van

 

Tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van az éjfél előtt Olaszországban, Verona közelében történt buszbalesetnek, tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet – közölte szombat délelőtt Budapesten, sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Jelezte: nagyjából mostanra állt össze a sértetlenek listája, és “nagyjából végleges” a kórházban ápoltaké.
A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését kifejezve Szijjártó Péter közölte: a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja.

 

 

Iskolaigazgató: a diákok mellett volt tanulók, tanárok és egy család is volt a buszon

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott azon a magyar buszon, amely balesetet szenvedett péntek éjjel Olaszországban, Verona közelében – mondta el az intézmény igazgatója szombaton az MTI-nek.

Tóth Gábor megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon.

Az számára is rejtély, miért vezette – az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint – a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra – mondta.

Az MTI kérdésére az igazgató közölte azt is, hogy az iskola évek óta a Pizolit Busz Kft.-vel utazik sítáborba, mindig ugyanarra a helyre Franciaországba. Az önköltséges táborokat a testnevelő tanárok szervezik. Hozzátette: a gimnázium minden utazásnál köt élet-, baleset- és csomagbiztosítást a résztvevőkre, ami a sérültek ellátására, az érintettek kompenzációjára is kiterjed.

Tóth Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy az itthon maradt diákoknak osztályfőnökök, iskolapszichológus, és más pszichológusok közreműködésével segítenek abban, hogy feldolgozzák valamilyen módon a tragédiát – különösen azokban az osztályokban, ahol kiderül, hogy egy diák nem tér haza.

Beszélt arról is, hogy mint minden más ilyen esetben a szülők, a diákok és a tanárok valószínűleg szerveznek majd megemlékezést, azonban ennek részletei még nem ismertek.

 

 

OMSZ: megkezdődtek az előkészületek a túlélőik hazaszállítására

 

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megkezdte az előkészületeket a veronai buszbaleset túlélőinek hazahozatalára, kórházi elhelyezésük megszervezésére – mondta a szervezet kommunikációs és pr-igazgatója szombaton az MTI-nek.

Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével hamarosan elindul a helyszínre egy szakemberekből álló csoport, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát.

Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre.

Elmondta továbbá: a helyszínen derül majd ki, hogy melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza, sérülései alapján melyik kórház lesz a legmegfelelőbb számára.

 

 Mécsest gyújt egy megemlékező az előző napon este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt 2017. január 21-én. MTI Fotó: Marjai János

Mécsest gyújt egy megemlékező az előző napon este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt 2017. január 21-én. MTI Fotó: Marjai János

 

 

Nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány hétfőre

 

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombat délután az MTI-vel.

 

 

Győrfi: két férfi van életveszélyes állapotban

 

Két férfi van életveszélyes állapotban a veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül – tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-t szombat este.

Győrfi Pál, a helyszínről telefonon számolt be az MTI-nek a veronai buszbaleset sérültjeiért indult magyar mentőcsoport eddigi információiról. Azt mondta: két csapatra oszlottak. Az egyik – köztük a mentőszolgálat főigazgatója és Győrfi Pál – a kórházban kezeltek állapotát méri fel, a másik a könnyű sérüléseket szenvedett, szállodában lévő magyarokét.

Győrfi Pál kiemelte: meggyőződtek róla, hogy a legmagasabb szintű ellátást kapják a sérültek, akik jellemzően égési sérülések, törések, belső vérzés miatt szorulnak ellátásra. Hozzátette: egyeztetnek a kezelőorvosokkal, hogy kiket mikor lehet hazaszállítani.

 

 

Pszichológusra van szükségük a diákoknak

 

Nagyon várják a péntek éjjeli veronai buszbaleset túlélői a pszichológusi segítséget – jelentette szombat délután a helyszínről a közmédia tudósítója.

Az M1 aktuális csatorna híradójában a tudósító a Verona külvárosában található szálloda elől jelentkezett, amelyben a baleset túlélői és könnyebb sérültjei kaptak szállást. Elmondta: a diákok a szállodában csoportokban vannak, senki sem marad egyedül. Elkeseredettek, sokan sírnak, egymást vigasztalják.

Zsigmond Attila, akinek lánya a buszon utazott, és úgy tudják, jól van, az M1-nek elmondta: reggel óta tíz gyermek szüleivel vannak a helyszínen. Elképesztő összefogás támogatja a gyerekeket, felsorolni is nehéz, mennyi segítséget kapnak az ügyintézéstől a ruhaneműkig a konzulátustól, a veronai magyaroktól és a helyiektől. A hatalmas lelki nyomás és az információhiány miatt nagyon várják a pszichológusi és a hatósági segítséget.

A szálloda térítésmentesen ad nekik szállást. A vizsgálat tart az ügyben, és valószínűleg a szombat éjszakát is ott kell tölteniük – közölte az apa.

A közmédia tudósítója beszámolt arról is, hogy a diákokat egyenként hallgatják ki a szállodában vagy a rendőrségen. Sok fiatalnak nincs cipője, ruháikat elvesztették a tűzben. A diákok leginkább információt szeretnének arról, hogy mi lesz most velük, mikor, és hogyan utazhatnak haza.

Elmondta azt is, hogy a gyermekektől származó értesülések szerint a busz a baleset előtt megállt, a sofőrök váltották egymást, tehát nem fáradt sofőr vezetett.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.