Merénylet Ankarában – Meghalt az orosz nagykövet

Orosz hírforrás szerint meghalt az ankarai orosz nagykövet, akire egy ismeretlen fegyveres lőtt rá hétfő este.

 

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség megbízható orosz forrásra hivatkozva jelentette, hogy Andrej Karlov nagykövet belehalt súlyos sebesüléseibe azt követően, hogy egy ismeretlen fegyveres rálőtt.

Az Anadolu török hírügynökség ezt megelőzően jelentette, hogy a merénylőt agyonlőtték. Egyes források szerint nem kizárt, hogy iszlamista hátterű merénylet történt.

A támadó többek között azt mondta, hogy “ne feledjétek Aleppót” és azt kiabálta Allah akbar.

A szemtanúk szerint a támadó mindvégig a nagykövet mögött állt, és azt hitték róla, hogy Karlov biztonságáért felelős ember, rendőrnek adta ki magát az épületbe belépéskor is, még egy igazolványt is felmutatott. A Reutersnek nyilatkozó biztonsági források szerint a fegyveres egy szolgálaton kívüli ankarai rendőr volt, ezt később az ankarai polgármester is megerősítette.

A meggyilkolt Karlov 2013 óta volt az oroszok törökországi nagykövete.

 

Andrej Karlov törökországi orosz nagykövet merénylője, miután lelőtte a diplomatát. Fotó: Burhan Ozbilici / MTI

Andrej Karlov törökországi orosz nagykövet merénylője, miután lelőtte a diplomatát. Fotó: Burhan Ozbilici / MTI

 

 

Putyin: a provokáció célja az orosz-török viszony és a szíriai rendezés aláásása volt

 

Az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása provokáció volt, amelynek célja az orosz-török kapcsolatok normalizálódásának aláásása és a Moszkva azon törekvésének kisiklatása, hogy Ankarával és Teheránnal közösen megoldást találjon a szíriai válságra – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este Moszkvában.

Putyin egy Kremlbeli, a televízió által közvetített tanácskozáson közölte, hogy elrendelte az orosz nagykövetségek védelmének megerősítését. Hangsúlyozta, Moszkva pontosan meg akarja tudni, hogy ki áll a merénylet mögött.

Közölte, hogy az orosz Nyomozó Bizottság a gyilkosság nyomán büntetőeljárást kezdeményezett. A testület felhatalmazást kapott arra, hogy felállítson egy csoportot, amely Ankarában a török hatóságokkal együtt részt vesz majd az ügy felderítésében.

Mint mondta, erről telefonon állapodott meg Tayyip Recep Erdogan török elnökkel.

“Tudnunk kell, hogy ki irányította a gyilkos kezét” – jelentette ki.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte, hogy a két vezető megállapodott a két ország diplomáciai képviseletei őrizetének megerősítéséről. Szívai szerint az orosz elnök utasításba adta, hogy a török féltől garanciát szerezzenek a Törökországban működő orosz képviseletek biztonságára.

Putyin a szóvivő szerint a merénylettel kapcsolatban Szergej Lavrov külügyminiszterrel, Szergej Nariskinnal, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) és Alekszandr Bortnyikovval, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) vezetőjével folytatott megbeszélést.

Putyin közölte, hogy a “harci posztján” meggyilkolt Andrej Karlov nagykövetet posztumusz állami kitűntetésben fogja részesíteni. Az elnök mélységes együttérzéséről biztosította az általa személyesen is ismert diplomata hozzátartozóit.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy Oroszország nem hagyja megtorlatlanul a merényletet, A követ meggyilkolása a kormányfő szerint súlyos bűncselekmény, amely túllépett a civilizált kapcsolatok keretein.

Moszkvában egyébként kedden Oroszország, Törökország és Irán külügy- és védelmi miniszteri tanácskozást tart a szíriai rendezésről. Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője a megbeszélések előestéjén az orosz fővárosban együttérzését fejezte ki a nagykövet meggyilkolása miatt és úgy vélekedett, hogy a bűncselekmény a kétoldalú kapcsolatok ellen irányult. Megerősítette, hogy Moszkva és Ankara közös bizottságot állít fel a történtek felderítésére és leszögezte, hogy a bűnösöket felelősségre fogják vonni.

(mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.