Sárközi Márta: “Én igazságosan szeretnék irányítani és nem testvériesen”

(Budaörs, 2016. november 23. – Budaörsi Infó) A budaörsi iskolák jövőjéről tartottak városi szintű szülői fórumot az 1. Sz. Általános Iskola aulájában 2016. november 22-én, az Érdi Tankerületi Központ vezetőjének meghívásával. A jelenlévők száma a vártnál alacsonyabb volt, viszont kérdés ettől függetlenül akadt bőven.

 

 

2017. január elsejétől a teljes iskolai fenntartás (most már a működtetés is) átkerül az állami fenntartó, esetünkben az Érdi Tankerületi Központ fennhatósága alá. Ezzel az utolsó kapocs is megszakad a városi iskolák és az önkormányzat között, nem tudni, a helyi intézményi értékek sorsa mi lesz.

Ennek tisztázására a Tankerületi Központ vezetőjének meghívásával szülői fórumot tartottak Budaörsön 2016. november 22-én, a Budaörsi 1. Számú Általános Iskola aulájában.

A fórumot Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere nyitotta meg. Beszédében vázolta az oktatás jelenlegi helyzetét és a budaörsiek félelmeit az államosítással kapcsolatban.

Elmondta, hogy fontos, hogy a szülők első kézből kapjanak információt, hisz Budaörs számára az egyik legfontosabb az oktatás, amire minden évben költségvetésének nagy részét költötte eddig. A cél a város számára mindig az volt, hogy az intézményei autonóm módon működjenek. Az elmúlt években viszont jelentős változások történtek, amelyek negatívan befolyásolják a  budaörsi oktatás színvonalát. Az iskolák államosítása véleménye szerint az oktatási színvonal romlásával jár majd, és a budaörsi gyerekeknek nélkülözniük kell mindazt, amit eddig természetesnek vettek, mint például a külön órákat és a szakköröket.

A második felszólaló dr. Bocsi István jegyző volt, aki számokkal is alátámasztotta, hogy a különböző pluszszolgáltatásokra a központosításnak köszönhetően már nem lesz lehetőség.

Jelen volt továbbá Szelényiné Dobi Gyöngyi, az 1. Számú Általános Iskola igazgatója, Turcsik Gábor, a Hermann Ottó Általános Iskola igazgatója, Tóth Krisztina, a Kesjár Csaba Általános Iskola igazgatója és akihez a kérdéseket intézhették, Sárközi Márta, a tankerület igazgatója.

 

oktatas_forum_1_sz_altalanos_iskola-4

Sárközi Márta

 

Sárközi Márta elmondta: a célja az, hogy minden pedagógus és diák jól érezze magát az iskolában.

Megtudhattuk azt is, hogy a budaörsi intézmények tekintetében már korábban felkereste a polgármestert és arra kérte, hogy alakítsanak ki egy jó kapcsolatot, hogy a város vezetője és minden képviselő is úgy érezhesse, hogy otthon vannak a budaörsi iskolákban.

Elmondása szerinte szakmailag nem szeretne az intézmények munkájába beleszólni, hanem segíteni szeretné az iskolák munkáját, és csak kérés esetén nyújt szakmai segítséget is.

A költségvetéssel kapcsolatban megtudhattuk, hogy még nincs kialakult koncepció. A pontos összegeket, hogy mire mennyi fog jutni, majd december 15-én fogja látni. Továbbá megköszönte az eddigi segítséget és együttműködést, amit kapott.

Hozzátette, hogy az intézményeknek nem kell attól félnie, hogy a pluszprogramok és szakkörök nem fognak megvalósulni, mert a budaörsi iskolák jóváhagyott pedagógiai programmal rendelkeznek, amelyben ezek szerepelnek, és neki már csak az a feladata, hogy a finanszírozási részét megteremtse, amit meg is fog tenni.

 

oktatas_forum_1_sz_altalanos_iskola-6

 

Turcsik Viktor, a Hermann Ottó Általános Iskola igazgatója kifejtette, hogy a budaörsi iskolások sokkal több járt eddig mint más iskolásoknak, és ez az, ami szépen lassan csökkenni fog. Hangsúlyozta, hogy szó sincs központosításról, hisz ahhoz, hogy központosítás legyen, meg kellene határozni, hogy mi jár egy gyereknek, erre vonatkozólag pedig nincsen semmi kimutatás. Ő csak annyit lát, hogy egy tanulóra 1000 Ft jut, ami elmondása szerint nagyon kevés.

Kiemelte, hogy azt kell eldönteni, hogy szeretnénk-e megtartani ezt a szintet, amit elértünk az oktatás terén és harcolunk érte, vagy hagyjuk, hogy ez csökkenjen.

 

oktatas_forum_1_sz_altalanos_iskola-3

 

Tóth Krisztina, a Kesjár Csaba Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy ő legfőképpen azért aggódik, hogy a technikai dolgozók miből fognak megélni.

Erre a felvetésre a tankerület vezető elmondta, hogy minden dolgozót átvesznek, és nem terveznek elbocsátásokat, azonos béreket kapnak mint eddig.

Több kérdés is felmerült a szülők körében, mint például az, hogy vajon az egyházi iskolákat miért nem államosítják vagy, hogy mi indokolja a 10%-os tervcsökkenést egyik évről a másik évre.

Sárközi Márta azt kérte, hogy amennyiben bármilyen kérdés felmerülne a szülőkben vagy a tanárokban keressék bizalommal, hívják vagy írjanak neki és minden kérdésre választ ad. “Én igazságosan szeretnék irányítani és nem testvériesen” – tette hozzá.

Véleménye szerint Magyarországon minden gyerek számára biztosítani kellene ami jár neki nem csak Budaörsön. “Én a gyerekek mindenek felett álló érdekét fogom képviselni a munkám során.” – mondta.

Egy korábbi fenntartásra is választ adott, miszerint a budaörsi iskolákban lévő eszközök, felszerelések nem fognak más iskolába átkerülni. Annyit kér a város vezetőitől, hogy ezt az átküldött szerződéstervezetbe írják bele, hogy konkrétan milyen eszközök vannak leltárban az iskolákban, és ha így teszik, akkor ezek az eszközök nem fognak Budaörs határán kívül kerülni.

 

oktatas_forum_1_sz_altalanos_iskola-7

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Budaörsi Infónak elmondta, hogy:

“Budaörsön megszokták a szülők, hogy minden rendben van és ha nincs, akkor az önkormányzat lép. Ezzel a fórummal a mi célunk az volt, hogy elmondjuk hogy milyen aggodalmaink vannak.

Abban bízom, hogy ezek az aggodalmak talán orvoslást nyernek és jövőre nem lesz okunk arra, hogy újabb fórumot szervezzünk. Én továbbra is úgy gondolom, hogy nagy baj lesz.

Szerintem a legjobb helyen az önkormányzatnál van a fenntartás és a működtetés is, és az államnak csak ott lenne feladata, ahol ez gondot okoz az önkormányzatoknak.

A világ trendje erre mutat a fejlett világban, minden ebbe az irányba megy, nálunk viszont olyan, mintha az idő kerekét egyesek kicsit visszafelé forgatnák.

Hogy minden rendben lesz-e a jövőben, ezzel kapcsolatban jóslásokba nem szabad bocsátkozni, hisz manapság már a múlt is kezd megváltozni, mintha ezt is újraírnák.

Természetesen mi mindent beleírunk a szerződésbe, ha a területi igazgató ezt aláírja és garantálja, hogy nem fognak innen elkerülni az iskolai eszközeink, akkor az már egy nagy előrelépés. “

 

oktatas_forum_1_sz_altalanos_iskola-8

 

A tankerület igazgató elmondása szerint decemberre kikristályosodik a költségvetés is, így akkor már jobban fogjuk látni, hogy meddig nyújtózkodhatunk.

 

oktatas_forum_1_sz_altalanos_iskola-1

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.