Gyermek-és Ifjúságvédelmi Nap volt a Városházán

(Budaörs, 2016. november 23. – Budaörsi Infó) 2016. november 22-én a budaörsi Polgármesteri Hivatalban az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központ Gyermek-és Ifjúságvédelmi napot tartott.

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere az eseményen nem tudott részt venni, így megnyitó beszédét Vágó Csaba, a Polgármesteri Kabinet vezetője tolmácsolta a jelenlévők felé:

 

eloadas_varoshaza_16_11_22-1

Vágó Csaba

 

“Az átalakított gyermekvédelem próba éve volt az idei. Bár nem elegáns egy megnyitó beszédben kritikát megfogalmazni, de a tényeket sem tagadhatjuk el.

A gyermek- és ifjúságvédelmi szakemberek előre figyelmeztették a döntéshozókat, hogy életszerűtlen az a szerkezet, amit létrehoztak. A család és gyermekjóléti szolgálat helyben maradt, míg a hatékony beavatkozásra hivatott két intézmény, a gyermekjóléti központ és a gyámhivatal a járásközpontban kapott helyet.

Vagyis, akik jól ismerik a problémákban érintett családokat, azok nem jogosultak intézkedésre, a távol dolgozó hivatalnokok pedig úgy döntenek egyes ügyekben, hogy valójában nem ismerik mélységében a szituációkat. És mindez természetesen nem az ő hibájuk.

Mindezt tetézi, hogy a járási hivatalokban a szükséges létszámnak alig harmada dolgozik. Vagyis az a néhány ember a legjobb szándékkal sem képes kezelni a majd százezres (84 646) lélekszámú területen felmerülő egyre sokasodó konfliktusokat.

Mit tehetett ebben a helyzetben például Budaörs? Ahogy egymás között fogalmaznak a szakembereink: azóta minden ügyben igyekeznek elmenni a falig. Vagyis a maximális segítséget megadni itt helyben, amit a törvény lehetővé tesz.

Ez az állapot időnként egészen elkeserítő helyzeteket teremt. A napokban fordult az önkormányzathoz sürgős segítségért egy budaörsi család, de azonnal elakadtunk, mert kiderült, hogy a mi hivatalunk nem ügyfél ebben az esetben, ezért semmilyen adatot nem kaphatunk meg. Ami természetesen abszurdum, hiszen az itt élők teljesen természetesen és jogosan hozzánk fordulnak, ha bajba kerülnek.

Az eszközeink korlátozottsága miatt még jobban megerősítettük a megelőző munkát. Ezért hoztuk létre a Prevenciós Munkacsoportot, amelynek munkájában részt vesz a Polgármesteri Kabinet, a Köznevelési és Közművelődési Osztály, a Szociális és Gyermekjóléti Központ Család és Gyermekjóléti Szolgálat, a Budaörsi Rendőrkapitányság, a Katolikus Karitász és a Pszichokuckó Egyesület. Vagyis minél több olyan szereplőt igyekeztünk napi szinten összekötni egymással, akik tehetnek valamit a megelőzésért.

A gyermek és ifjúságvédelem kulcs eleme az a jelzőrendszer, amely jó esetben már a kezdeti tüneteknél felhívja a szakemberek figyelmét arra, hogy baj lehet valahol. Ezért is igyekeztünk a mai konferenciára minél több embert meghívni ebből a körből: tanárokat, óvónőket, védőnőket, gyermekjóléti intézmények dolgozóit, hatósági ügyintézőket.

Azért beszéltem ilyen hosszan a szervezeti keretekről, mert a gyerekek veszélyeztetettsége nem csökken, ezért egyre nagyobb szükség lenne a minél jobban működő intézményrendszerre.

Mi sem kerültük el azt a robbanást, amelyet a kábítószerpiacon a dizájner drogok megjelenése okozott.  Ezek a szerek jóval olcsóbbak a korábbiaknál, így a kipróbálásuk könnyebbé vált. Az állandóan változó összetételük azonban rengeteg veszélyt hordoz, gyakran súlyos és kiszámíthatatlan tüneteket okozva. Mégis egyre többen és egyre fiatalabban kerülnek kapcsolatban ezekkel a szerekkel.

Sajnos nálunk is markánsan jelen van a családon belüli erőszak, sőt időnként annak legdurvább formája, a gyerekek szexuális bántalmazása is.

Gyakori a családon belüli, a szülők közötti konfliktusok elmérgesedéséből eredő veszélyeztetettség. Komoly traumát jelentenek a gyerekeknek a válások, a különélő szülő és a gyermek kapcsolattartásának akadályozása, vagy éppen az elidegenítő szülő magatartás.

Évek óta vezető probléma az elhanyagolás, ami nemcsak fizikai, hanem érzelmi szempontból is tapasztalható. Ennek hátterében gyakran áll szenvedélybetegség, a szülő saját gyermekkorából származó érzelmi sivársága.

Egyszóval bőven lesz mit megbeszélnünk.

A mostani, immár hagyományosan megrendezett konferenciánkon az előadók személye garancia arra, hogy izgalmas szakmai napban lesz részünk.  

Remélem mindenki azzal az érzéssel megy majd haza, hogy érdemes volt eljönnie.”

 eloadas_varoshaza_16_11_22-4

 

A megnyitót követően a jelenlévők három előadást hallgathattak meg:

A gyermekjogok és gyermekvédelem aktuális kérdései az alapvető jogok biztosának gyakorlatában.

A hátrányos helyzet leküzdésének modellje.

Mi a fontosabb? A gyermek joga vagy a gyermek biztonsága.

 

eloadas_varoshaza_16_11_22-2

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.