A magyar nyelv napja – Országszerte és határon túl is rendezvényekkel várják az érdeklődőket

Országszerte és határon túl is számos rendezvény, köztük anyanyelvi kalandtúra, ünnepi gála, irodalmi estek, előadások, gyermekprogramok és koncertek várják az érdeklődőket péntektől hétfőig a magyar nyelv november 13-án, vasárnap ünnepelt napja alkalmából.

 

Az Anyanyelvápolók Szövetsége (ASZ) különleges magyar nyelvi és irodalmi nyomkeresésre hívja az érdeklődőket Budapest belvárosában. A vasárnapi anyanyelvi kalandtúrán négy fős csapatok indulhatnak, a játék, amelynek részeként a főváros ismert és kevéssé ismert nevezetességeit érintik a játékosok nyomok után kutatva, mintegy két órát vesz igénybe, jelentkezni csütörtökig a szervezet internetes oldalán (www.anyanyelvapolo.hu) lehet.

A széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma november 12-én szervez ünnepséget a magyar nyelv napja alkalmából, az eseményen az Anyanyelvünkért és Széphalomért díj átadása után – az idei kitüntetett Kováts Dániel irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár – Dunai Tamás Szavakat fúvok című irodalmi estjét hallgathatják meg a résztvevők.

A helyszínre délután 16 órakor indul ingyenes buszjárat a sátoraljaújhelyi Színház közből.
Gazdag, többnapos programkínálattal készül a Debreceni Művelődési Központ, amely a helyi iskolákban, könyvtárakban és közösségi házakban is szervez egyebek mellett interaktív gyerekjátékokat, mesekoncertet és nyelvi vetélkedőket.

A rendezvénysorozat kiemelt alkalma a Debreceni Egyetemen szervezett ünnepi műsor lesz november 11-én. Ott Hoffmann István A kólától a pendrájvig – Hogyan változik írott nyelvünk? című előadását lehet meghallgatni, ezt követően idén is lesz közös versmondás, Ady Endre A föl-földobott kő című versét szavalhatják együtt a résztvevők.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészei kedvenc Arany János-verseikből szavalnak november 14-én, míg a Nagyerdei Víztoronyban november 12-én arról fognak kortárs költők és színművészek beszélgetni, hogy a líraiság hogyan jelenik meg a zenében és a vizuális művészetben.

Szegeden november 13-án városi nyelvi vetélkedőt rendeznek középiskolás diákoknak a Szent-Györgyi Albert Agórában, a legjobb csapatok könyvjutalomban részesülnek. A program részeként megemlékeznek a 20. század egyik legjelentősebb magyar nyelvészéről is, a 101 éve született Lőrincze Lajosról.

Balatonfüreden Ugron Zsolna íróval találkozhatnak az érdeklődők pénteken a Kisfaludy Galériában, míg szombaton rendezik meg a helyi önkormányzat és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia által meghirdetett Kisfaludy Sándor versmondó versenyt.

A tavaly óta Romániában is hivatalos magyar nyelv napját ünnepelve közös anyanyelvi csapatjátékra hívja az érdeklődőket a kolozsvári Bethlen Kata Diakóniai Központban november 12-én a Georgius Aranka Társaság. Ezt követően az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által szervezett Romániai Magyar Házak IV. Találkozóján Széman Emese Rózsa tart előadást arról, hogy milyen módon emlékezhetnek meg a civil szervezetek, magyar házak a magyar nyelv napjáról – olvasható az Anyanyelvápolók Szövetség honlapján, amely szerint a Magyarországtól több mint hétezer kilométerre fekvő kanadai város, Windsor magyar közössége is megünnepli a magyar nyelv napját november 13-án vasárnap.

2016-ban is megrendezik az Anyanyelvápolók Szövetsége már hagyományosnak mondható ünnepi gálaestjét a Pesti Vigadóban, amelyen mások mellett Berecz András ének- és mesemondó, Kubik Anna színművész, Petrás Mária népdalénekes, valamint a Cédrus táncegyüttes és a Resti Kornél zenekar lép fel.

Az est folyamán adják át a Lőrincze-díjakat és a Maróti István emlékérmeket, valamint az ASZ országos esszépályázata, A Magyar Nyelv Múzeuma – Írj levelet Kazinczy Ferencnek! levélíró pályázata díjait, és Balatonfüred városának elismerését a Kisfaludy Sándor versmondó-verseny győzteseinek – olvasható a szervezet internetes oldalán.

November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tévő törvényt.

 

MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.