Látni és látszani – 2016-ban is!

„Látni és Látszani Plusz” az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös közlekedésbiztonsági kampánya, amelynek 2012, a kezdetek óta az a célja, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében felhívja a figyelmet a látás és a láthatóság kiemelt fontosságára. Tavaly háromszáznál is több autós szerviz és közel száz optikai szaküzlet állt a Látni és látszani kampány mögé, míg a másik oldalon a 21 ezret is meghaladta azon autósok száma, akik csatlakoztak a kampányhoz és ezzel is kifejezték, mennyire fontos számukra a biztonságos közlekedés.

 

 

2016-ban az országos kampány keretében október 15. és december 10. között ellenőriztethetik járművük láthatóságért felelős alkatrészeit és a szélvédőt ingyenesen a személy- és haszongépjárművek, a motorkerékpárok és a kerékpárok vezetői az akcióhoz csatlakozott szervizekben. A regisztrált optikai szaküzletek pedig díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket.

A közlekedésben részt vevők közös érdeke, hogy a vezetők átvizsgáltassák járműveik világítástechnikai berendezéseit, szélvédőjüket és ellenőriztessék látásukat.

 

2016-ban az új alapokra helyezett „Látni és Látszani Plusz” több szempontból is pluszt ad a résztvevőknek:

A gépjármű-tulajdonosok számára kiterjesztett átvizsgálási lehetőséget biztosít, amely a világítástechnikai berendezéseken túl az autó általános műszaki állapotára is kiterjed.

A kampányban résztvevő szervizek a beszállítói lánc bevonásán keresztül egyedi kedvezményekhez juthatnak.

Szélesebb lett a megkeresett szervizek és optikák köre.

Idén új elemként jelenik meg a szélvédő üveg minőségének ellenőrzése. A különböző külső és belső szennyeződések szürkés réteget képeznek, ami rontja a látásminőséget. A felverődő kavicsok okozta repedések nemcsak a szabad kilátást akadályozzák, hanem egyéb veszélyforrást is jelentenek a gépkocsivezető, és utasai számára.

 

Javasolt, hogy a szervizekben, optikusoknál kapott igazoló lapot mindenki tartsa magánál a gépjárművével törtnő közlekedése során és azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek átadhatja. Ettől függetlenül egy szabályszegés elkövetése esetén a jogkövetkezmények alól nem mentesíthet az igazolás, de esetlegesen a szankció alkalmazása során a hatósági mérlegelés alapja lehet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.