Bűnmegelőzési tanácsok – Vigyázzunk a faárusokkal

Megkezdődött a fűtési szezon és ezzel egy időben megjelenhetnek a tűzifával házaló, portékájukat személyesen, szórólapon vagy interneten keresztül hirdető árusok is, akik minden évben több tucatnyi embert csapnak be.

 

Az ilyen ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében a Budaörsi Rendőrkapitányság a következőkre hívja fel a figyelmet:

Az alkalmi fakereskedők találékonysága kimeríthetetlen. Olcsó árujukon különböző módszerekkel szeretnének túladni, minél nagyobb haszonnal. A leggyakoribb trükk a tűzifa beáztatása és a mérlegek elállítása. Gyakori módszer továbbá, hogy a tároló alját nehezékkel rakják meg és arra pakolják rá az eladásra kínált fát, amely így jóval nehezebbnek tűnik, mint amennyi valójában. A gyanútlan vásárló csak a tűzifa kipakolását követően eszmél rá, hogy átverték. További veszélyforrás, hogy az árusok az értékesítés alkalmával – különböző ürüggyel – bejutnak a vevő lakásába, elterelik a sértett figyelmét és eközben értékeket tulajdonítanak el.

Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy lehetőleg ne vásároljanak olyan faárustól, aki jóval a kereskedelmi ár alatt kínálja a portékáját.  Fontolják meg a jónak tűnő ajánlatot!

Mindenki csak olyan tüzelőanyagot vásároljon, melynek ellenőrizhető a származása, a minősége és a szállító rendelkezik a megfelelő okmányokkal.

 

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltak, akkor igyekezzenek minél jobban megfigyelni a tettest és az általa használt jármű típusát, színét, jellemzőjét, esetleg a forgalmi rendszámát. Ezeket a jellemzőket jegyezzék fel és értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén. A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassák meg a helyszint!

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.