Ferenc pápa: a természet bántalmazása meggyónandó bűnnek számít

Amikor a természetet bántalmazzuk, az embereket is bántjuk, a bolygónk elleni bűnöket meg kell gyónni, a föld irgalmasságért kiált – írta Ferenc pápa a teremtett világért szeptember elsejére meghirdetett  imanapon kibocsátott üzenetében, amelyet a Vatikán csütörtökön közölt honlapján.  

 

 

A hívőkhöz és a civil társadalomhoz egyaránt szóló, több nyelvű üzenet a Gyakoroljunk irgalmasságot a közös otthonunk iránt címmel jelent meg a teremtett világnak szentelt imanapon. Az  imanapot Ferenc pápa tavaly vezette be az egyházban, és most második alkalommal tartják meg. Ennek keretében a katolikus egyházfő csütörtök este imavirrasztást vezet a római Szent Péter téren.

Az imanap üzenete “a bolygónkon élő összes emberrel való párbeszéd megújítása a természet pusztításának és a szegények szenvedésének elkerülése érdekében”.

Ferenc pápa úgy fogalmaz, hogy Isten viruló kertet ajándékozott az embernek, aki viszont szennyezetté, romossá, kietlenné teszi a világot. “Nem maradhatunk közömbösek a biodiverzitás elveszítése és az ökoszisztémák pusztításával szemben, amelyet gyakran felelőtlen és egoista magatartásunk okoz” – olvasható a pápai üzenetben, amely szerint a természet bántalmazása az emberek bántását is jelenti.

A dokumentum szoros összefüggésbe hozza a természeti környezet korlátlan kizsákmányolását és pusztítását a föld különböző térségeit uraló szegénységgel. Emlékeztetett, hogy 2015 az eddigi legmelegebb évnek bizonyult és a globális felmelegedés 2016-ban is fokozódott. Az éghajlatváltozás pedig a “migrációra kényszeredettek gyötrelmes válságát” idézi elő: a világ szegényei kevésbé felelősek a környezeti változásokért, mégis elsőként szenvedik el a klímaváltozás hatását. Az egyházfő szerint a világ fejlett, északi része “környezeti adósa” a szegényebb délnek és ezért anyagi és műszaki segítséget kell nyújtania a környezeti változások hatásainak egyensúlyozására.

A föld kiáltása a szegények kiáltása, legyünk irgalmasok közös otthonunk iránt, bánjuk meg, amit a természettel teszünk – írta a pápai üzenet gyónni való bűnként mutatva be a természet bántalmazását. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a környezeti problémák felismerésén túl, ezek lelkiismereti vizsgálata, a természettel szembeni bűnök meggyónása és életmód változtatás szükséges.

Ferenc pápa emlékeztetett, hogy II. János Pál a 2000-es szentévben a katolikusokat a más vallási felekezetekkel, a nőkkel, a benszülöttekkel szembeni múltbéli bűneik megbánására szólította fel. Ferenc pápa szerint az irgalmasságnak szentelt mostani szentévben ugyanígy meg kell bánni a természetben okozott károkat.

A teremtett világért meghirdetett imanap ökumenikus jellegű, mivel az ortodox egyházban is megtartják. A pápai üzenet utal Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka és Joannisz pergamoni metropolita környezetvédelmi elkötelezettségére. Ferenc pápa tavaly enciklikát bocsátott ki a teremtett világ védelméről Áldott légy (Laudato si’) kezdettel, amely megelőzte  a decemberi párizsi klímakonferenciát.   http://w2.vatican.va/content/francesco/en/messages/pont-messages/2016/documents/papa-francesco_20160901_messaggio-giornata-cura-creato.html

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.