Az állatorvos segít – A fájdalom és a fájdalom-csillapítás

(Budaörs, 2016. július 23. – Budaörsi Infó) Az állatorvos segít cikksorozatunk tovább folytatódik. Júliusi témánk a fájdalom és a fájdalom-csillapítás. Szaniszló Ferenc, budaörsi állatorvost kérdeztük.

 

 

Mindannyian tudjuk, hogy mi is a fájdalom. Mindenki szenvedett már a fejfájástól, fogfájástól, vagy csak egyszerűen, ha beütötte a térdét vagy kificamította a bokáját. Se szeri, se száma a lehetőségeknek, amik kisebb vagy nagyobb fájdalmat okoznak. Ugyanígy megannyi lehetőség adódik kutyáink esetében is a fájdalomra. De ennek megítélése náluk sokszor nem is annyira egyszerű, ugyanis elmondani nem tudják, mi és mennyire fáj nekik.

 

szaniszloferenc

Szaniszló Ferenc

 

 

Hogyan lehet megállapítani egy kutyáról, hogy fájdalmai vannak? 

“Az elmúlt években a fájdalom csillapítása az állatgyógyászatban egyre hangsúlyosabb kérdéssé válik. A társadalom egyre érzékenyebben reagál az állatoknak okozott fájdalomra, az állatvédelmi törvények pedig kimondják, hogy az állatoknak joguk van a fájdalmuk csillapítására.

Az első kérdés, hogy milyen tünetei vannak a fájdalomnak. A fájdalom legtöbbször a szervezet, illetve az agy védekező-jelző reakciója, ami rendellenes működést, sérülést, vagy egyéb elváltozást jelez.

Sok alapbetegségnek, például a gyulladásnak kísérőjelensége, gondoljunk csak fogágy-gyulladásra vagy a torok-gyulladásra. Kutyáknál a fájdalom jelzése nem olyan egyértelmű, mint embereknél. Sokszor csak levertséget, kedvetlenséget, vagy inaktivitást okoz.

Legtöbbször a jelentkező funkció-kiesést jól látjuk pl. sántaság, de a hozzá tartozó elviselhetetlen fájdalomnak nincsenek olyan drámai jelei. Pedig kutatások bizonyítják, hogy a kutyák is ugyanúgy érzik és szenvednek a fájdalomtól, és ezt leginkább akkor tapasztalhatjuk meg, ha csillapítjuk a fájdalmukat és összehasonlítjuk az állapotukat, gyógyulási folyamataik idejét, kedvüket a csillapítás nélküli időszakhoz képest.”

 

 

mano_kutya

 

A szenvedésen kívül – ami önmagában is elég nagy kín – lehet-e egyéb következménye a nem csillapított fájdalomnak?

“Kutatások bizonyítják, hogy a tartós fájdalom szinte teljesen leterheli, kimeríti az agyat. Ennek számos vegetatív következménye van, mint az immunrendszer működésének gyengülése, vagy a sebgyógyulás folyamatának lassulása. De ennél bizony még tragikusabb következménye is lehet a nagyfokú fájdalomnak.

A hirtelen kialakuló, elviselhetetlen fájdalom, pl. egy balesetnél, sérülésnél önmagában sokkot okozhat, kiegészítve az ilyenkor szinte törvényszerű vérveszteséggel együtt. A sokk, a vérkeringés heveny összeomlása, amit ha záros időn belül nem kezelünk, könyörtelenül halálhoz vezet. Ezért van az, hogy egy balesetes kutyánál mindent megelőz a hatékony vérzéscsillapítás és a hatékony fájdalomcsillapítás, valamint az infúziós folyadékpótlás.”

 

labrador_kutya

 

Gyakori panasz idős kutyáknál, hogy nehezen mozognak, sokat pihennek, hosszabb fekvés után nehezen kelnek fel, egy darabig bicegnek, sántikálnak. Ezt úgy szoktuk mondani, hogy reumásak a kutya ízületei. Nyilvánvalóan emögött is megbújik több-kevesebb fájdalom. Mit kell erről tudni?

“Az idősödő kutya csontrendszere különféle torzító leépülési folyamatokon megy át. Minél nagyobb testű egy állat, annál nagyobb a valószínűsége ezeknek a csontrendszeri betegségeknek.

Persze nem reumáról van szó, hanem az ízületek torzulásáról, porckopásról és az ezzel kapcsolatos szinte folyamatos fájdalomról. Még nagyobb lehet a baj, ha mindezekhez a csigolyák torzulása folytán a gerincből kilépő fájdalomérző idegek összenyomatása is csatlakozik.

Ez súlyos kisugárzó fájdalomként jelentkezik, később pedig akár bénulásba is torkolhat a folyamat. Tehát összegezve az eddigieket, az ízületek, csigolyák időskori elváltozásának – a korlátozottabb mozgáson kívül – a legsúlyosabb következménye a folyamatos fájdalom. Az ilyen betegségben szenvedő állat fájdalmát mindenképpen illik csillapítani.”

 

kutyabarat_egyesulet11

 

 

Sokak megtapasztalhatták már, hogy valamely műtét után napokig-hetekig fáj a műtét helye. Kutyáknál is létezik operáció utáni fájdalom-csillapítás?

“Nemhogy létezik, hanem egyenesen ma már kötelező is. Természetesen a műtét alatt, azaz a műtéti altatáshoz már olyan szerek kombinációit alkalmazzuk, melyek nagyon erős fájdalom-csillapítót tartalmaznak. A műtétet követően azonnal injekciós fájdalom-csillapítás zajlik, majd ez otthon tablettás fájdalom-csillapítókkal folytatódik. Mint már említettem, nemcsak az állatvédelmi és jóléti szempontok, hanem a gyorsabb és jobb sebgyógyulás és felépülés indokolják a hatékony fájdalomcsillapítást.”

 

kutyabarat_egyesulet3s

 

Milyen fájdalomcsillapítókat adhatunk kutyáinknak? Egy az egyben alkalmazhatók az embereknek készített gyógyszerek?

“Ettől mentse meg az Isten az ebeket és a gazdikat. De mielőtt rátérek erre, azért megemlítem, hogy az emberi injekciós – tehát nagy hatású – fájdalomcsillapítók pl. morfin-származékok kutyán is alkalmazhatók, főleg műtétek alatti fájdalomcsillapításra.

Az egyéb emberi tabletták, amiket sokak minden kontroll nélkül kapkodnak be nap, mint nap (néhány név, mint Indometacin, Voltaren, Paracetamol  vagy a Cataflam), mind-mind súlyos mérget jelentenek kutyáinknak. Már néhány szem tabletta súlyos bélvérzést okozhat, nemegyszer végzetes kimenetel is lehetséges. Talán még az algopyrin a legveszélytelenebb, de hosszabb távon ennek is számtalan mellékhatása van amellett, hogy fő hatása igencsak gyenge. Tehát kutyák tartós, hatékony fájdalomcsillapítására csak a nekik gyártott szereket szabad használni! Az ilyen tablettákat csak állatorvos írhat föl, vagy adhat.

Ezek a szerek nagyon hatékonyak, csekély a mellékhatásuk és tartósan szedhetők. Számos idős, izületi fájdalmaktól szenvedő kutya évekig szed ilyen készítményeket. Ma már létezik olyan korszerű fájdalomcsillapító tabletta is, amit csak havonta egyszer kell beadni és ez idő alatt végig, hatékonyan képes csillapítani a fájdalmat.”

 

kutyabarat_egyesulet2

 

Milyen pozitív reakciókat tapasztalhatunk, ha tartósan csökkentjük idős kutyánk fájdalmát? Talán még az életük is meghosszabbodik?

“A legjobb visszajelzés a gazdiktól származik. Ilyenkor arról számolnak be, hogy az idős kutyájuk szinte megfiatalodik, játékosabbá válik, jó kedve van, szabadabban mozog, nő az étvágya, éjszaka jobban alszik. Azt nem tudjuk, hogy ez mennyiben hosszabbítja meg az életüket, de mindenesetre ég és föld a különbség az életminőségükben, ami mindenkinek örömet okoz a környezetükben, de leginkább maguknak az öregeskedő négylábúaknak.”

 

kutyabarat_egyesulet

 

 

Ha különböző tüneteket tapasztal a háziállatán, forduljon orvoshoz!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.