Készüljön, egy másodperccel hosszabb lesz 2016

Szökőmásodperc a szökőévben: a Föld valós forgási ideje és az atomórák által mért idő közti eltérés kiegyenlítése érdekében egy másodperccel hosszabb lesz a 2016-os év.

 

Az amerikai tengerészeti obszervatórium munkatársa, Geoff Chester szerint az árapályerők és az El Nino időjárási jelenség miatt van szükség a szökőmásodperc beiktatására.

Utóbbi hatására például melegebbek és sűrűbbek lettek a tengervizek, ami lassította a Föld forgását. Ennek értelmében december 31-én az egyezményes koordinált világidő, vagyis a greenwichi középidő szerinti 23 óra 59.59 után 23 óra 59.60-ra vált az óra, vagyis az új év egy másodperccel később kezdődik abban az időzónában.

A szökőmásodperc fogalmát a Nemzetközi Csillagászati Unió vezette be 1970-ben, amikor az atomórák használatával nyilvánvalóvá vált, hogy nem egyenletes a Föld forgása.

A szökőmásodperc nemzetközi alkalmazása 1972. január 1-jével kezdődött, szokásos napja június 30. vagy december 31., amikor éjfélkor egy szekundummal meghosszabbodik a nap.

Az extra másodperc beiktatását a párizsi székhelyű Nemzetközi Földforgási és Referenciarendszer Szolgálat jelenti be. Két szökőmásodperccel hosszabbodott meg az év 1972-ben, majd 1999-ig minden évben beiktattak egy-egy szökőmásodpercet, azóta viszont ritkábbá váltak az évhosszabbítások.

Legutóbb 2015. június 30-án volt rá példa. Az idei lesz a 27. alkalom, amikor beiktatnak egy szökőmásodpercet.

Az eddigi szökőmásodpercekből tizenötöt szilveszterkor, tizenkettőt pedig június utolsó napján iktattak be.

 

(MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.