Szabadidőnket is biztonságban töltsük

(Budaörs, 2016. július 22. – Budaörsi Infó) A nyári szabadságolások ideje alatt a nyaralásé, kikapcsolódásé a főszerep. Az úti célok között szerepelnek a strandok, a folyók, és tavak vízpartjai, melyek sok esetben ismeretlen helyszínt jelentenek.

 

 

Csomagjainkban magunkkal visszük mindazt, ami hétköznapjainkban körülvesz, főként a műszaki cikkeket (fényképezőgép, mobiltelefon, különféle lejátszó berendezés) és természetesen értéktárgyainkat: készpénzt, ékszert, valamint sok más dolgot is.

Nem árt, ha helyet szorítanunk gondolatainkban a körültekintésnek és az óvatosságnak, mert így megelőzhetünk sok kellemetlen percet, hiszen a bűncselekmények nemcsak megkárosítanak, elronthatják a vakációnkat.

A Budaörsi Rendőrkapitányság tanácsai a strandlopás megelőzése érdekében:

Csak a legszükségesebb dolgokat vigye magával! Érdemes otthon hagyni az értékes ékszert, és műszaki cikket, túlzott mennyiségű készpénzt vagy feltűnő értéktárgyat. A készpénzt, autó indítókulcsát ne hagyja őrizetlenül. Vigye magával lehetőleg vízhatlan eszközben, amit esetleg nyakba akaszthat.

Abban az esetben, ha gépkocsival érkezik a pihenőhelyre elsősorban a kijelölt parkolóhelyen állítsa le járművét, és távozása előtt zárja le azt, valamint értéket ne hagyjon sem az utastérben sem a csomagtartóban.

Amennyiben a fürdőhelyen működik értékmegőrző, azt vegye igénybe, mert az ott elhelyezett tárgyak biztonságban vannak. Ennek kulcsa is legyen Önnél.

Őrizetlen dolgai nincsenek biztonságban. Lehetőleg ne hagyja azokat felügyelet nélkül. Amennyiben másokkal együtt nyaral, valaki folyamatosan maradjon a csomag közelében.

A közvetlen közelben lévő személyeket kérje meg, hogy kísérjék figyelemmel csomagját és figyeljen a szomszédja értékeire Ön is.

A gyanúsan viselkedő személyekre figyeljen fel és a strand alkalmazottainak tegye szóvá, ne menjen el szó nélkül az észlelt negatív jelenségek mellett.

Lopás észlelése esetén azonnal tegyen bejelentést a rendőrségen, a helyben működő biztonsági szolgálatnál, és a fürdőhely személyzeténél, mondja el mi történt és adjon tárgyleírást az elvitt dolgokról, az esetleges elkövető(k) kinézetéről.

Amennyiben bankkártyáját lopták el intézkedjen azonnal telefonon a letiltásról. Nagyon fontos, hogy a bankkártya mellett ne tárolja annak PIN kódját.

Hasznos lehet, ha ismeri az értékei ismertető jeleit, jellemzőit mivel ez alapján elvégezhető az azonosítás (műszaki cikk esetén: típus, gyári szám, IMEI szám).

A cselekmény helyszínén ne eszközöljön változtatást, lehetőség szerint ne fogja meg azt amihez a tettes vélhetően hozzáérhetett, elletve amit hátrahagyott ugyanis a rögzített nyomok bizonyítékként szolgálnak. A hatóság kiérkezéséig a terület eredeti állapotában történő megőrzéséről valaki gondoskodjon. Működjön együtt a hatósággal mindenben.

A bűnesetek nyomozását hátráltatja, hogy a sértett sokszor a strandolás végén észleli a károkozást és a tettesről ritkán van valami információja, a fürdővendégek között pedig nem talál szemtanút.

A sértett igénybe veheti az áldozatsegítő szolgálat segítségét is.

Amennyiben külföldi utazást tervez, tanulmányozza át a Külügyminisztérium honlapján megjelentetett tájékoztatást, valamint a célországban működő magyar külképviselet elérhetőségeit.

Az adottságaink, lehetőségeink különbözőek, de ajánlásaink hasznára válhatnak mindenkinek, aki megfogadja és alkalmazza azokat.

 

Kellemes pihenést és nyugodt szabadidő eltöltést kívánunk mindenkinek.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.