Török puccskísérlet – Az amerikai kormányzat a demokratikusan megválasztott török kormányt támogatja

Barack Obama amerikai elnök és John Kerry külügyminiszter a demokratikusan megválasztott török kormányt támogatja, Kerry erről török kollégáját is tájékoztatta – derül ki washingtoni közlésekből.

 

Obama, miután tanácskozott nemzetbiztonsági tanácsadóival, közleményt adott ki, amelyben a török kormány támogatása mellett foglalt állást, s arra intett mindenkit Törökországban, hogy tartózkodjék az erőszaktól és a vérontástól.

A közlemény nyilvánosságra hozatala előtt telefonon egyeztetett a Moszkvában tárgyaló John Kerry külügyminiszterrel.

Kerry a Fehér Házzal folytatott konzultáció után telefonon hívta fel török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok “teljes mértékben” Törökország demokratikusan megválasztott polgári kormányát és a demokratikus intézményeket támogatja.

Washington valamennyi felet önmérsékletre és ezzel a biztonság garantálására szólította fel.

John Kerry korábban, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott moszkvai sajtóértekezletén azon reményének adott hangot, hogy Törökországban “stabilitás, béke és folyamatosság” lesz.

Az amerikai sajtó munkatársai megkeresték Fethullah Gülent, a Pennsylvaniában élő török hittudóst, aki korábban ugyan Recep Tayyip Erdogan államfő szövetségese volt, de miután megromlott a viszonyuk, 2013-ban az Egyesült Államokba költözött, és most az ankarai igazságügyi miniszter azzal vádolta meg, hogy az ő mozgalma áll a puccskísérlet hátterében. A Pennsylvaniában élő Gülen azonban, az amerikai közszolgálati rádió (NPR) szerint, senkinek nem kíván nyilatkozni.

 

 

Londoni elemzők: hétfőn negatív piaci reakció várható, a NATO nem fogja támogatni a puccsot

 

Londoni pénzügyi elemzők szerint hétfőn negatív piaci reakció várható a törökországi puccskísérlet miatt, bárhogy végződjék is. Citybeli vélemények szerint a NATO-szövetségesek bizonyára nem fogják támogatni a demokratikusan megválasztott török kormány erőszakos megdöntését.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szombat hajnali helyzetértékelésükben “negatív reflexszerű reakciót” valószínűsítettek az ázsiai piacok hétfői nyitására, bár szerintük ezt kordában lehet majd tartani.

A ház várakozása szerint a tágabb értelemben vett feltörekvő európai térség valutáit és kockázati eszközeit valószínűleg az ázsiainál nagyobb negatív hatás éri majd a térségi bizonytalanság miatt.

Feltételezve, hogy a török piacok kinyitnak hétfőn, a török líra és a török adósságpiaci eszközök nagyon negatív reakciójára lehet számítani. Kérdéses, hogy a török jegybank hogyan reagál, de valószínű a kamatpiaci görbe invertálódása ebben a környezetben, és ez kisiklathatja a török központi bank esetleges kamatemelési kísérleteit a jövő héten – vélekedtek a TD Securities londoni elemzői.

A ház szerint a puccs szervezői ugyanakkor nem számíthatnak a külvilág támogatására, legkevésbé a legnagyobb NATO-szövetségesek részéről. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország ugyanis nem engedheti meg magának, hogy a demokratikusan megválasztott török kormány megdöntésére indított katonai puccs támogatójaként tűnjön fel – fogalmaznak a TD Securities londoni elemzői.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Ecomomics feltörekvő piacokkal foglalkozó szakértői szombat hajnali gyorselemzésükben azt emelték ki, hogy a török gazdaság külső hitelfinanszírozási igénye jelentős a korábbi időszakban végbement robusztus hitelkiáramlási “boom” örökségeként. Ebben a környezetben a ház szerint súlyos reálgazdasági visszaesést okozhat, ha a puccskísérlet nyomán támadt piaci bizonytalanság elhúzódik.

 

 

 

Davutoglu: a puccs a demokrácia elleni támadás

 

Ahmet Davutoglu volt török miniszterelnök elítélte a török puccskísérletet, amely szerinte támadás a demokrácia ellen.

A volt kormányfő az al-Dzsazíra pánarab hírtévének nyilatkozott péntek éjjel telefonon.

Törökország demokrácia, legitim kormány van, ez nem kérdés – hangsúlyozta. Úgy vélekedett, hogy a puccskísérlet nem lesz sikeres. Arra kérte a nemzetközi szervezeteket, hogy támogassák a kormányt.

A volt miniszterelnök arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hol tartózkodik jelenleg Recep Tayyip Erdogan.

Úgy vélekedett, hogy reggelre győznek a demokratikus erők.

 

 

Erdogan: A puccskísérlet elbukott

 

Már a kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát – közölte egy vezető török tisztviselő szombat reggel, hozzátéve, hogy a „kis lázadó csoportok” még ellenállnak. Arról is tájékoztatott, hogy a lázadók kezén vannak helikopterek, ugyanakkor vadászgépeik nincsenek. Sőt, a vezérkari főnököt is kiszabadították szombat reggel. (MTI)

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint szombat reggelig 754 katonát tartóztattak le a puccsal összefüggésben. Emellett a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét leváltottak a belügyminiszter utasítására. (MTI)

A török vezetés meghiúsította a puccskísérletet, amelyet Törökország egysége ellen szerveztek, s akik ezt tették, „súlyos árat” fizetnek majd – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szombat hajnalban az isztambuli repülőtéren. Erdogan hazaárulásnak minősítette a puccsot, és azt szerinte a hadsereg olyan része hajtotta végre, amely nem tudta elfogadni az ország egységét.

A török hadsereg sok tisztjét őrizetbe veszik, a letartóztatások magasabb szinteket is elérnek majd – közölte Erdogan, ígéretet téve, hogy végigviszi a hadsereg megtisztítását. Hozzáfűzte azonban, hogy a török hadsereg összességében „tiszta”, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy a történtek ne ejtsenek foltot a katonaság becsületén.

Erdogan azt hangoztatta, hogy egyes katonatisztek parancsokat fogadnak el Pennsylvaniából. Ebben az amerikai szövetségi tagállamban él Fethullah Gülen török hittudós, aki korábban Erdogan szövetségese volt, de mára fő ellenségévé vált. Gülen egyébként elítélte a puccskísérletet.

Az államfő elmondta, hogy a puccskísérlet kirobbanásakor éppen az Égei-tenger déli részén fekvő Marmarisban nyaralt. „Miután elutaztam onnan, bombázták az ottani házamat is” – tette hozzá. (MTI)

Rendkívüli tanácskozásra hívta össze szombatra Binali Yildirim török miniszterelnök a parlament összes képviselőjét. Ismail Kahraman parlamenti elnök közölte, hogy bombatalálat érte a parlament épületét, aminek következtében több rendőr megsebesült. Emberéletet mindazonáltal nem követelt a légicsapás, és valamennyi képviselő menedékre lelt az épületben.

– Biztonsági megfontolásokból a tengerészeti hatóságok lezárták a törökországi Boszporusz tengerszorost a tartályhajó-forgalom elől szombatra – közölte a Gulf Agency Company (GAC) hajózási ügynökség. Egyes teherhajók azonban továbbra is igénybe vehetik a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő, kulcsfontosságú vízi útvonalat. (MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.